karolinaoliwia
09.08.13, 16:43
Proszę o wypowiedz Pania ekspert oraz innych czytelnikow forum...
POznalam mezczyzne z którym zamieszkaliśmy już razem
On posiada jedno dziecko z poprzedniego związku-7letniego synka
Ja posiadam jedno dziecko-coreczke 3letnią...
Wszystko jak na razie nam się układa...
Jego synek mnie polubil, caly czas ze mna rozmawia, wszystko mi opowiada, zwierza się, chce ze mna się bawic, spacerować, jest milym pogodnym chłopczykiem...
Mója corka polubila rowniez mojego nowego partnera , przytula go, caluje, bawi się z nim, on pomaga mi przy wychowywaniu malej bardzo! powiedział ze może z nia zostawać,moze z nia spacerować, może ja uy[piac i ze traktuje jak swoje dziecko...
Wsszystko wydaje się na razie dla nas takie cudowne, lecz mam kilka nurtujących pytan:
1) Czy dzieci powinny mowic do nas po imieniu?? czy może kazac mojej corce mowic "tato"?
Bo naprawdę dziwnie się czujemy gdy jesteśmy np. w autobusie sali zabaw skle[pie szkole. w mdk basenie itp. a dzieci do nas po imieniu mowia jak do kolegow!
(dodam ze z biologicznym tata moja corka nie ma kontaktu on tylko wplaca alimen ty na konto i nie chce jej widywać bo zalozyl nowa rodzinke) a matka 7latka odwiedza go jakos raz na miesiąc na 2-3h u nas w domu siedzi z nim w pokoju.
2) czy moja corka jak zacznie mocniej rozumieć ma mowic ze ma brata a chlopiec ze ma siostrę? ze maja mame i tate? nie wiemy jak to im wyjasnic... to trudne szczególnie jak wyjasnic to 7latkowi
3) 7latek jest bardzo zazdrosny o moja corke, caly czas gdy mala np. placze cos wymusza itp. on mowi:" ale jesteś niedobra, nie bądź taka ja jestem grzeczny a ty nie!"
albo mowi" ty nie dostaniesz chrupek i lodow a ja dostane bo ja jestem grzeczniejszy niż ty"
później np. mowi:" będę gral z twoja mama w chinczyka i warcaby a ty nie bo jesteś za mala i nas nie zrozumieszzz"
potem np. moja corka idzie do niego patrzy jak on gra na komputerze a wtedy on mowi:" idz sobie nie mam czasu bo gram"
i ogolnie nie lubia się:( co zrobić????!?!
Staramy się razem wytlumaczyc jemu ze jest mądrzejszy bo jest starszy i ze powinien dawac przykład mniejszej ... ze jest madry bo chodzi już do szkoły, ale ze wszystkich traktujemy tak samo ze nikt nie jest gorszy nikt lepszy itp. i cal.y czas mu to mowimuy
4) proszę mi powiedzieć dlaczego chlopiec opowiada mi często o swojej matce?
nie opowiada nigdy dobrych rzeczy o niej, lecz same złe... typu:
-" mója mama pila za dużo piwa i dlatego tata ją wywalil z domu"
-"moja mama mnie kiedyś chciała udusic i była wwtedy zla a tata mnie uratowal , gdy była [pijana"
-" słuchaj a wiesz ze moja mama kiedyś pobila taka pania sasiadke...?"
noi opowieści jest mnóstwo .... (jego matka jest i była alkoholiczka!)
chlopiec opowiada mi rozne stgraszne opowieści z nia związane...
ja reaguje np. tak:" ojj to niedobrze ze tak robila, itp... nie krytykuje jej nie mowie ze jest zla ze trzeba o niej zapomnoiec itp..."
JAK REAGOWAC NA TO??
bo partner powiedział mu takL:" nie opowiadaj już o matce i o tym co zlego rpobila bo to smutne i nie warto się tym chwlic i opowiadac caly czas" i od tego czasu chlopiec mniej o tym opowiada....
co robic? po co on to opowiada?
albo potrafi jechać np., ze mna autobusem i nagle powie:" zobacz to ten sklep pod którym mama ukradla komus,..."" itp. itd.
Jak wszystko zorganizować ??
2)