Dodaj do ulubionych

Jak im pomóc??

24.09.13, 01:05
Witam, mam bardzo nietypową prośbę. Jakiś czas temu odnowiłam relacje z koleżanką i niestety okazało się że ma straszne problemy w małżeństwie. Mąż znęca się psychicznie i fizycznie niestety też. Ona chce to zmienić ale nie ma wsparcia, w sumie tylko ja o tym wiem. Jest mi bardzo ciężko z tym.Wspieram ją jak tylko mogę, ale wiem że sama musi poprosić o tą pomoc. Czy ma ktoś jakiś pomysł, może coś jednak mogę zrobić??
Obserwuj wątek
    • damodia Re: Jak im pomóc?? 24.09.13, 09:47
      Wygogluj sobie najbliższy Ośrodek interwencji kryzysowej www.google.pl/search?q=o%C5%9Brodek+interwencji+kryzysowej&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=L0NBUs6sIaGN4ASSloDgBw
      i daj jej tam telefon, niech się umowi na spotkanie z psychologiem i prawnikiem, pogada z nim o tym co może zrobić. Może idź z nia tam pierwszy raz jeśli sama się wstydzi.
      • damodia Re: Jak im pomóc?? 24.09.13, 09:50
        I jeszcze jedno - nie angażuj się w to zbytnio by zalatwiać coś za koleżankę dopóki sama nie przerobisz terapii dla DDA. Bo jak na razie to wejdziesz we współuzależnienie od sytuacji koleżanki, a ona owszem, potzrebuje pomocy, ale od kogoś kto nie leczy tym swoich problemów emocjonalnych. Ona musi być gotowa na zmiany, a to proces, nie zadecydujesz za nią. Obie szukajcie dobrych specjalistów.
    • agnieszka_iwaszkiewicz Re: Jak im pomóc?? 26.09.13, 13:38
      Proszę pamiętać, że Pani jest przyjaciółką. I może jej Pani dać wsparcie tylko w tych ramach.Czyli rozumieć trudności, współczuć, dodawać sił do działania, słuchać zwierzeń, rozumieć przeżycia i emocje. To jest i tak już dużo. To czasem też wyczerpuje. Więc nie wiem czemu Pani miałaby dawać więcej.
      Mam wrażenie, że Pani chęć do dalszego działania, bierze się z nieświadomej identyfikacji z bierną częścią przyjaciółki, która nie pozwala jej być skuteczną. Za to Pani chce być skuteczna za nią. I ciągle widzi siebie jako bezradną lub mogącą dać więcej.
      Działania i decyzje leżą po stronie przyjaciółki. Jeśli ona nie będzie chciała zmienić swojego życia, to nic się nie wydarzy. Niech Pani uważa, aby jej działania lub zaniechania nie odbywały się na Pani energii. Agnieszka Iwaszkiewicz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka