03.03.14, 11:34
Jestem z kobietą ,która posiada 4letnie dziecko. Zamierzam zalegalizować swój związek z nią.Chcę przysposobić jej dziecko.Ojciec biologiczny został poinformowany ,że będzie miał dziecko ale od tego momentu jego kontakt z matką dziecka się urywa jak również z przyszłym dzieckiem.Dziecko w szpitalu ma zaznaczone ojciec NN. W akcie urodzenia jednak matka podaje prawdziwe imie ojca by nie zostało mu przydzielone "pierwsze lepsze". Ojciec nie łozy nic na utrzymanie dziecka.Matka nawet nie zabiega o swiadczenie alimentacyjne.Ojciec również nie ma ograniczonych praw rodzicielskich.Jak napisałem chcę przysposobić to dziecko i dać mu swoje nazwisko.Nie wiem jak to jest prawie bo na chwile obecną ma nadane nazwisko matki.Nie wiem także jak to jest z odpowiedzialnościa prawną za to dziecko?Ja na równi z matką?Jak z jego ojcem biologicznym jeśli przypomni sobie o dziecku??Czy jako niepozbawiony praw rodzicielskich będzie mógł decydować o dziecku??
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Ojczym 03.03.14, 11:40
      O jakich prawach rodzicielskich biologicznego ojca mówisz, skoro facet nie uznał dziecka w usc ani ojcostwo nie było ustalane sądownie?
      • kubuspuchatek1971 Re: Ojczym 03.03.14, 11:50
        Na razie "tatuś" nie pamięta o nim ale za jakiś czas może przypomnieć sobie ,że ma dziecko i zechce zagrać z synkiem w piłke. Obawiam się tego ,że może wystąpić o potwierdzenie ojcostwa...i co wtedy??
        • triss_merigold6 Re: Ojczym 03.03.14, 12:05
          I nic. Musiałby iść do sądu, wnieść o przeprowadzenie badań DNA i ustalenie ojcostwa, a potem o ustalenie kontaktów. Matka - uzasadniając dobrem dziecka - wnosi wtedy o pozbawienie władzy rodzicielskiej i zakaz kontaktów.
          Jeśli nawiązany zostanie stosunek przysposobienie, to dziecko wg. prawa ojca ma i biologicznemu sąd oddali powództwo.
          • kubuspuchatek1971 Re: Ojczym 03.03.14, 13:53
            No właśnie...zakładamy ,że wniesie..(bo różnie to w życiu bywa)...tylko jest problem w tym ,że matka nie chce ograniczyć już nie mówiąc o pozbawieniu praw rodzicielskich biologicznego ojca kierując się "dobrem dziecka" tzn. nie chce go oszukiwać kto jest jego ojcem....i wydaje mi się ,że wtedy pojawi się największy problem...bo biologiczny ojciec bedzie miał większe prawa niż ja...chyba ,że się mylę..dlatego szukam jakiś porad...ale za Twoje serdeczne dziękuję :)
            • triss_merigold6 Re: Ojczym 03.03.14, 14:08
              Ale Ty nadal nie rozumiesz. Biologiczny już nie może złożyć pozwu o ustalenie ojcostwa, miał na to 6 miesięcy od urodzenia się dziecka. Teraz mógłby to zrobić tylko prokurator działając na rzecz małoletniego. Jeśli Ty przysposobisz dziecko, to każdy pozew biologicznego zostanie spuszczony po brzytwie przez sąd. Doczytaj sobie Kodeks Rodzinny i Opiekuńczy.
              • annakate Re: Ojczym 03.03.14, 23:50
                Błądzisz, Triss. To na zaprzeczenie ojcostwa jest termin 6 miesięcy, a nie na ustalenie - tu ma czas do pełnoletności dziecka - art. 84 kro. Natomiast póki ojcostwo nie jest ustalone, to autor wątku będąc mężem matki (konkubentem nie) może dziecko przysposobić, co spowoduje, że dziecko w rozumieniu prawa będzie jego w całej rozciągłości (otrzyma jego nazwisko, będzie po nim dziedziczyć, a autor wątku zyska władzę rodzicielską i nawiąże się obowiązek alimentacyjny). Jesli dziecko zostanie przysposobione ojciec biologiczny nie będzie mógł zrobić już nic.
                • kubuspuchatek1971 Re: Ojczym 04.03.14, 09:22
                  Dziękuje za odpowiedzi. Właśnie o to mi chodziło ,że kiedy przysposobię to dziecko ,ja uzyskuję pełną władzę rodzicielską nad tym dzieckiem mimo tego,że biologiczny ojciec udowodni swoje "ojcostwo".
                  • aquella Re: Ojczym 04.03.14, 16:00
                    biologicznemu ojcu powinno być na rękę to co robisz, bo nawet jak z mamą dziecka się rozstaniecie ( czego oczywiście nie życzę) to i tak Ty będziesz nadal płacił alimenty
                  • annakate Re: Ojczym 04.03.14, 19:47
                    Jeśli postanowienie o przysposobieniu się uprawomocni to ojciec biologiczny nie będzie mógł juz niczego i nikomu udowadniać - dziecko będzie miało ojca, finito.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka