Dodaj do ulubionych

Renta rodzinna

17.04.07, 08:49
Złożyłam wczoraj dokumenty na rentę rodzinną na dzieci i na mnie, gdyż w
chwili śmierci męża i obecnie nie pracuję lecz zajmuję się dziećmi. Oczywiście
teraz wybieram się do pracy lecz muszę najpierw ułożyć choć trochę nasze
życie. Dokumenty do renty były dość skrupulatnie zbierane przez księgową
mojego męża więc mam nadzieję że nie będą się mieli czego czepić. Mąż miał
przepracowane ok 11 lat, z czego prawie połowa to własna działalność
gospodarcza. Jak sądzicie na jaką kwotę mogę liczyć i jak szybko? Jeżeli
możecie to powiedzcie jak było u was i ile wam ZUS naliczył renty?
Obserwuj wątek
    • hafal Re: Renta rodzinna 17.04.07, 19:41
      cześć Edytko:)witaj w gronie tragicznie doświadczonych, dzielnych ludzi;)
      Na dużo nie licz, niestety, jesli chodzi o zus. Mój Czarek pracował 9 lat,
      właściwie 8 lat i 10 miesięcy, więc zabrakło mu 2 m-cy do pełnego roku i zus
      oczywiście go nie doliczył. Co prawda po rozliczeniu rocznym mogłam się do nich
      zgłosić o rewaloryzację renty, uwzględniającą ten ostatni rok, ale nie mam po
      prostu na to czasu.
      Więc po tych niecałych 9 latach, pracy na stałe, pensji powyżej średniej
      krajowej, zus wypłaca nam (mi i moim dwóm córkom) ok.750zł. Na nas trzy, nie na
      każdą z osobna. Tak więc widzisz, straszne pieniądze. Ja prowadzę działalność
      gospodarczą i co miesiąc muszę płacić ponad 800zł składek, więc z zusem jestem
      prawie na zero.
      Jeśli chodzi o terminy, to u mnie było bardzo szybko, ale tylko dlatego, ze
      znajoma koleżanki pracuje w zus i pomogła, więc nie musiałam stać w kolejkach.
      Jakoś po miesiącu była decyzja i wypłata.
      Na przyszlość, w rozliczeniu rocznym z urzędem skarbowym, będziesz musiała
      rozliczyć rentę jako dochód małoletnich dzieci, co niestety, nie jest tak do
      końca korzystne, nie będę pisać teraz o szczegółach, nie masz do tego pewnie
      głowy. Ale za rok, jak będziesz musiała się rozliczyc, zgłoś się, powiem o co
      chodzi:)
      A zeby Cię nieco pocieszyć, zapraszam do wątku wakacyjnego, który zaraz
      umieszczę. To tak na potwierdzenie, ze można żyć dalej:)
      Pozdrawiam, Hania
      • dusia75 Re: Renta rodzinna 17.04.07, 21:26
        Dziękuję wam wszystkim za te informacje. Wynika z nich że muszę cierpliwie
        czekać. Mam nadzieję że nie będzie to długo. Pozdrawiam.
      • tomaszl35 Re: Renta rodzinna 08.05.07, 13:34
        napisałaś że prowadzisz działalność i płacisz ponad 800zł składek - coś mi się
        tu nie zgadza bo ja też prowadzę działalność a do ZUSU odprowadzam tylko
        zdrowotne 250zł
        • edyta.g.25 Re: Renta rodzinna 08.05.07, 14:18
          Moj Maciek tak samo prowadzil dzialalnosc gosp. i podobnie do ZUS-U odprowadzal
          cos kolo tej kwoty.
        • dusia75 Re: Renta rodzinna 08.05.07, 14:34
          Prowadzisz pewnie działalność niezbyt długo. Nie pamiętam kiedy to było ok 2-3
          lata temu jeżeli działalność gospodarczą zawierała osoba która wcześniej nie
          prowadziła działalności to stworzone zostały takie preferencyjne warunki dla
          osób tworzących sobie samemu miejsce pracy i płacą oni tylko coś ok 250zł ZUSu.
          Jeszcze to ponoć obowiązuje. Inni przedsiębiorcy płacą do ZUSu trzy razy więcej.
          Wiem bo płaciłam ZUS za mojego Adama jak już nie żył i było to ok 870 zł.
        • hafal Re: Renta rodzinna 08.05.07, 21:47
          To ja napisałam, ze odprowadzam do zus ponad 800zł z tytułu prowadzonej
          działalności.Tak niestety jest. Jeśli odprowadzasz mniej, to chyba dlatego, ze
          założyłeś działalność niedawo -jest jakiś niższy zus dla tych, o zaczynają-
          albo jesteś oprócz działalności zatrudniony na etat w innej firmie i pracodawca
          opłaca za Ciebie pełen zus.
          Pozdrwiam,
          Hania
    • magdatysz Re: Renta rodzinna 17.04.07, 20:44
      Cześć Edytka!
      jesli chodzi o rentę rodzinna to ja mam bardzo złe doświadczenia. Po prostu nam
      jej nie przyznano... Mojemu mężowi zabrakło 2 miesięcy pracy do wymaganego
      okresu pracy (prawie 5 lat przy skończonych 30 latach życia). Nic nie dały
      odwołania, sprawa w sadzie skończyła się przegraną itp. Ubiegałam się o rentę
      specjalną ale dowiedziałam się ze skoro pracuję to mam środki do życia i mam
      się odczepić. No i tyle... A to Polska własnie :(
      Pozdrawiam
      Magda
      • aniawdowa Re: Renta rodzinna 08.05.07, 11:31
        Witam
        Przeczytałam Magdo co piszesz o twoich przejsciach w sprawie renty, u mnie mija
        rok i dwa miesiace i nadal nie wiem czy ta renta bedzie czy nie. Jest to troszke
        pokrecone gdyz mój maz pracował w Holandii. Tu w Polsce nie nalezy mi sie renta
        gdyz mąz miał za duzą przerwe od czasu pracy tu w Polsce a praca w Holandii. Z
        tamtąd tez renta sie nie nalezy gdyz nie było stosownych składek. Czekam teraz
        na odpowiedz odmowna od ZUS w Warszawie. Wtedy chce ubiegac sie o rentę
        specjalna ale tez pracuje wiec licze sie juz z tym ze pewnie i mi tej renty nie
        przyzjają.

Najbardziej pamietam jak Pani w ZUS-ie powiedziała mi z usmiechem na twarzy ze
        cytuje "maz powinien był pomyslec o tym aby zabezpieczyc dzieci na wypadek
        smierci"
        Rozpłakałam sie wtedy bo nie potrafiłam z siebie nic innego wydobyc.

Mam nadzieje ze sprawy z renta skoncza sie pomyslnie, ale to tylko nadzieja,
        jesli nie to i tak dam rade i bede robic wszystko aby zapewnic godne zycie moim
        dziecią.

Pozdrawiam goraco wszystkich
        Ania
        • magdatysz Re: Renta rodzinna 08.05.07, 21:50
          Moje przejścia z ZUS-em są dość ciężkie i utwierdziły mnie w przekonaniu że na
          żadną "pomoc" ze strony tego tworu liczyć nie mogę. Raczej uprawia się tam
          politykę rzucania kłód pod nogi. No i podejście urzędniczek jest okropne - ty
          płać, a tobie i tak się nic nie należy. Jak mi ktoś teraz mówi o mojej
          państwowej emeryturze to zaczynam się śmiać. Zresztą zaczynam twierdzić że jej
          nie dożyję przy tym trybie życia który prowadzę.
          Staram się radzić sobie sama, tak żebym nie musiała wiązać końca z końcem i
          mówić mojemu dziecku za często, że nie mam za co czegoś tam mu kupić czy wysłać
          na dodatkowe zajęcia w przedszkolu. Wszystko jednak jest wynikiem ciężkiej
          pracy niekiedy ponad siły, bo nikt mi nie wmówi że z 1 pensji w tym kraju można
          wyżyć - wiadomo niektórzy mają takie zarobki że się da, ale to nieliczni i
          raczej nie samotni rodzice.
    • manuskrypt Re: Renta rodzinna 17.04.07, 21:07
      ZUS ma 30 dni od chwili złożenia przez Ciebie wniosku na wydanie decyzji. W
      decyzji będzie podana wysokość świadczenia, czas na który świadczenie jest
      przyznane (standardowo dzieciom do 16 roku życia, potem należy przedstawiać
      zaświadczenia o tym, że się nadal uczą, termin wypłaty oraz ewentualne uwagi
      np. na temat brakujących dokumentów. Jeśli te dokumenty będa miały wpływ na
      wysokość świadczenia to po ich dostarczeniu przez Ciebie ZUS raz jeszcze
      przeliczy rentę i wyrówna od dnia złożenia wniosku (a zatem nic nie tracisz
      nawet jeśli sa jakieś braki w dokumentacji).
      Ponieważ jak piszesz Twój mąż miał 11 lat stażu pracy, to do obliczenia renty
      przyjmą 10 kolejnych najlepszych lat. Z tym, że nie otrzymuje się 100%
      obliczonej renty, tylko w przypadku 1 dziecka to jest 80 %, dwójki 85 %. I nie
      na każde osobno, ale tak jak pisała hafal na wszystkich.
      Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, a będę znać odpowiedź to śmiało pytaj.
      Pozdrawiam.
      Anna
    • manuskrypt Re: Renta rodzinna 17.04.07, 21:13
      A i jeszcze coś mi się przypomniało. ZUS bierze pod uwagę pełne przepracowane
      lata kalendarzowe (czyli od stycznia do grudnia), czyli pierwszych miesięcy
      tego roku nie uwzględnią, nawet jeśli Twój mąż świetnie w tym czasie zarabial.
      • aneri59 Re: Renta rodzinna 08.05.07, 17:25
        Małe sprostowanie, do obliczenia renty ZUS zalicza pełne przepracowane miesiące.
        Więcej danych znajdziecie tutaj
        www.zus.pl/default.asp?p=4&id=404
        • manuskrypt Re: Renta rodzinna 09.05.07, 20:12
          Nie masz racji. Nawet w linku, który podajesz piszą o latach kalendarzowych.
          Poza tym ja tą kwestię znam z autopsji. Niestety, wolałabym nie wiedzieć :-(
          • aneri59 Re: Renta rodzinna 09.05.07, 22:33
            Musisz rozgraniczyć:
            1.lata kalendarzowe pełne, które są podstawą do uzyskania prawa do świadzenia
            czyli minimalna ilość lat pracy,
            2.lata kalendarzowe pełne, które są podstawą do obliczenia wskaźnika wysokości
            podstawy wymiaru.
            Mechanizm obliczania podstawy wymiaru świadczeń
            www.zus.pl/default.asp?p=4&id=389

Natomiast sama wysokość renty jest liczona od ilości przepracowanych okresów składkowych i nieskładkowych liczonych w miesiącach co jest uwidocznione na druku przyznania renty lub emerytury.
            • zeng Re: Renta rodzinna 01.07.07, 00:03
              Wygrałem w sądzie sprawę o rentę rodzinną dla Piotrka. Taki mój mały sukces,
              ciężko wywalczone przeze mnie spełnienie mojego małego marzenia zapewnienia
              dzięki ANI ciężko zarobionym pieniądzom Piotrusiowi dobrego startu w dorosłe
              życie kiedyś. Pewnie, że sam bym to równie dobrze zapewnił, ale nie dałoby mi
              to wtedy takiej satysfakcji czy też radości powiedzenia dorosłemu Piotrowi, że
              to od jego mamy...
              • magdatysz Re: Renta rodzinna 01.07.07, 17:24
                Daniel - gratulacje!
                Wiem co to jest walka z ZUS -em i ile nerwów i sił kosztuje. Ja niestaty ją
                przegrałam więc się tym bardziej cieszę ze Tobie się udało :)
                Pozdrowienia
              • agama30 Re: Renta rodzinna 04.07.07, 00:25
                Cieszę się Daniel, że wygrałeś. Moja walka również była ostra. Nie jestem
                prawnikiem, ale był nim mój Sławek. N aszczęście. Pierwsza decyzja zusu była
                odmowna. Mimo że Sławek zginął w trakcie wykonywania obowiązków służbowych, ale
                stwierdzili iż sam w pewnym stopniu przyczynił się do tragedii. Zaczęłam szukać
                w pismach prawniczych, orzeczeniach sądów i znalazłam orzeczenie Sądu, w którym
                było jasne, że nawet jeśli osoba zmarła w sposób rażący przyczyniła się do
                swojej śmierci, to jej bliscy nie mogą ponosić za to odpowiedzialności i
                skutków tej tragedii. Wygrałam. Nie można się nigdy poddawać. Pozdrawiam Aga
                • binka19 Re: Renta rodzinna 22.07.07, 16:05
                  gratulacje,ze wywalczyłeś rentę dla synka ...mnie też nie udało się wygrać z
                  Zusem ...pozdrawiam was cieplutko
              • oliwia228 Re: Renta rodzinna 30.07.07, 20:58
                Witam czytam właśnie wasze wypowiedzi, ja też przegrałam walkę o rentę dla córki.Niestety nie miałam siły walczyć z bezdusznym ZUS em.Podjęłam jednak decyzję o wyjeździe z Polski jestem bezrobotna mąż pracował sporo, kiedy zmarł miał 33 lata.Niestety na rentę dla córki nie starczyło to jest właśnie nasza kochana polska.Żal mi tylko zostawiac to wszystko czego się dorobiliśmy niestety nie mam innego wyjścia.
                • aneri59 Re: Renta rodzinna 30.07.07, 21:34
                  Przenoszę ten wpis tutaj, może komuś się przydać. Nie poddawajcie się w walce z ZUSem, przecież można sie odwołać, albo jeszcze raz zgłosić wniosek o rentę.

Czy starałyście sie o rente okresową?
                  "Wdowa, która nie spełnia żadnego z wymienionych warunków wymaganych do przyznania renty rodzinnej a nie posiada niezbędnych
                  źródeł utrzymania ma prawo do okresowej renty rodzinnej przez okres jednego roku od dnia śmierci męża.Taką rentę można pobierać
                  przez rok, a jeśli uczestniczy się w szkoleniu w celu uzyskania kwalifikacji do wykonywania pracy zarobkowej – przez dwa
                  lata od śmierci żony lub męża."
                  www.mps.gov.pl/indextxt.php?gid=180
                  "Renta rodzinna przysługuje również wdowie, która wychowuje co najmniej jedno z dzieci, wnuków lub rodzeństwa uprawnionych do
                  renty rodzinnej po zmarłym, które nie ukończyły 16 roku"
                  ww6.tvp.pl/6180,411897,2.view
                  www.infor.pl/ubezpieczenia/aktualnosci/47255,Renta-po-zmarlym-malzonku.html
                  ww2.tvp.pl/6180,380231,2.view
                  Okresy składkowe i nieskładkowe wymagane do uzyskania renty
                  www.zus.pl/default.asp?p=4&id=400
                  • zeng Re: Renta rodzinna 30.07.07, 22:31
                    Dzisiaj dostałem info, że uprawomocnił się mój wyrok wygrany z ZUSem. Skończyły
                    się durniom i tak zawsze wątpliwe argumenty. Teraz nie mogę się doczekac żeby
                    pójśc i powiedziec im prosto w oczy co o nich myślę. Już przedtem powiedziałem,
                    ale argumentów logicznych i tak nie pojęły, teraz z poparciem sądu to co
                    innego.

A tak powaznie to wiem, że to trudne i chce się da sobie z tym spokój. Ale
                    wierzcie mi, to nie jest proszenie o jałmużnę, to są pieniądze, na które dla
                    naszych dzieci zapracowali nasi małżonkowie i one się należą, nie nam, ale
                    dzieciom. Kiedyś będziemy im mogli powiedziec, że to pieniądze, na które
                    zapracowali ich tatusiowie/mamusie.

Nigdy nie poddawajcie się w walce z ZUSem, to nie walka o pieniądze, tylko o
                    pamięc o tym, że istniała taka osoba, pracowała, zarabiała pieniądze,
                    utrzymywała rodzinę...
    • nella77 Re: Renta rodzinna 31.07.07, 16:09
      Udało się! ZUS przyznał rente rodzinna..niestety w najniższym wymiarze.. ale
      przynajmniej czynsz i prąd beda z tego zapłacone...
      • zeng 19 rent specjalnych po wypadku we Francji... 04.08.07, 20:59
        "Rząd zdecydował o przyznaniu 19 rent specjalnych w wysokości od 700 zł do 1,5
        tys. zł."

Bardzo współczuję poszkodowanym i ofiarom i ich rodzinom, i uważam, że te renty
        im się należą... tak samo jak naszym dzieciom... Bardoz dobrze, że je dostali,
        tyle osób będzie miało oszczędzonej walki z ZUSem.

Potwierdza się, że żeby nasi decydenci robili coś dla ludzi (co im się należy
        zresztą) to musi byc rozgłos medialny i okres przdwyborczy... Nie mieliśmy tego
        szczęścia, więc wielu z nas nie miało szans na renty dla naszych dzieci, wielu
        z nas je wywalczyło, inni nie wywalczyli, ale nikt nie dostał ich podanych na
        tacy... Konstytucyjna równośc obywateli...
        • martas29 Re: 19 rent specjalnych po wypadku we Francji... 30.08.07, 15:53
          Witam. Chciałabym przedstawić sytuację mojej mamy i prosić o radę.
          Moja mama ma 55 lat, nigdy nie pracowała zawodowo, wychowywała mnie
          i brata ( oboje jesteśmy pełnoletni ). W chwili śmierci Tata był na
          emeryturze ( w wysokości około 2 tys). Czy w tej sytuacji mama może
          liczyć na jakąś rentę ? Z góry dziękuję za pomoc.
          • zeng Re: 19 rent specjalnych po wypadku we Francji... 30.08.07, 18:14
            tak, powinna otrzymać bez problemu rentę rodzinną

Ustawa z 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach
            z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych

Art. 65. 1. Renta rodzinna przysługuje uprawnionym członkom rodziny
            osoby, która w chwili śmierci miała ustalone prawo do emerytury (...)

Pozdrawiam,
            Daniel
    • roztropnaimila Re: Renta rodzinna 17.11.17, 16:57
      Ostatnie dni zapisów! Przyjdź do BLUE Education!!!Potrzebujesz statusu ucznia, uprawnień do zniżek na przejazdy, legitymacji, zaświadczenia renty, do ZUS? Zapisz się na ciekawe kierunki bez czesnego w BLUE Education i podnieś swoje kwalifikacje! Zapraszamy do sekretariatu przy ul. Szpitalna 1/10, piętro 3. Więcej informacji pod numerem tel. 533 075 975

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka