Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

20.11.09, 20:24
Witam! proszę o interpretację wynikow Synek ma skonczyl 2 tygodnie temu rok Ma stwierdzoną anemie i od dwoch miesiecy dostale ferrum i cebion ma apetyt, wazy okolo 12kg i mierzy okolo 82cm

RBC 4.42
MCV 73.3
RDW% 14.8
RDWA 52.9
MCH 26.7
MCHC 36.5

HCT 32.4
HGB 11.8

PLT 271
MPV 6.8
PDW 9.1
PCT 0.18
LPCR 9.5

WBC 8.5
WIELOJĄDRZASTE 15%
EOZYNOFILE 3%
LIMFOCYTY 81%
MONOCYTY 1%

Martwią mnie te wyniki, zwłaszcza te ostatnie procentowe normy Bardzo proszę o interpretację Dodam, że wcześniej hgb wynosiło około 10.5

Z poważaniem

Jul.Nik
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: Prośba o interpretację wyników 22.11.09, 14:22
      morfologia znacznie lepsza niz poprzednio nadal jednak nieznaczna niedokrwistość
      warto jeszcze podać miesiąc żelazo plus dieta bogata w żelazo, co do rozmazu
      znaczna przewaga limfocytów ponad normę w tym wieku czy mały nie był po
      infekcji, szczepieniu? warto skontrolować
    • jul.nik Re: Prośba o interpretację wyników 22.11.09, 14:56
      no więc, w czwartek 19.11 zrobilismy tę morfologię, natomiast wczoraj czyli w sobotę 21.11 synek miał stan podgorączkowy Po zapaleniu noso-gardzieli ma cały czas lekki kaszel (ale nie zawsze), a chorował na przełomie wrzesnia/pazdziernika Pediatra mówi, że kaszel po tej infekcji jest normą Tak sobie pomyślałam, że może ilośc linfocytów spowodowana jest tym lekkim przeziębieniem? Przyznam, że bardzo mnie to martwi Jutro idę z dzieckiem do pediatry Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
      • gosia_73 Re: Prośba o interpretację wyników 22.11.09, 20:25
        Mnie się znowu wydaje, że dla dziecka w wieku roku taki rozmaz jest do
        przyjęcia. Przewaga limfocytów znika dopiero po ukończeniu 4 lat... Pani Doktor,
        czy się mylę????
        Moja córeczka (2,5 roku) w ostatnim rozmazie miała 15% wielojądrzstych z 12 tys
        leukocytów i napisała Pani, że wyniki są w normie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka