luskadwa 24.01.10, 15:21 Jak długo można podawać furagin 5latkowi? I w jakich dawkach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
meg.123 Re: furagin 24.01.10, 16:26 Skoro zadajesz takie pytanie tzn, że receptę zdobyłaś na lewo albo (nie wiadomo dlaczego) nie spytałaś lekarza? I tak się zastanawiam, bo jeśli to nie lekarz Ci przepisał ten lek właśnie dla pięciolatka to czy oby jesteś pewna co dziecku naprawdę jest i czy ten furagin na pewno pomaże a nie zaszkodzi. Może dla takiego malucha lepiej kupić tabletki działające podobnie ale ziołowe więc dużo łagodniejsze(bez recepty) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: furagin 24.01.10, 17:56 WLASNEGO furaginu na WIDZIMISIE w ogole nie wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
luskadwa Re: furagin 24.01.10, 19:32 Nigdy nic nie podaję dziecku bez konsultacji z lekarzem i furagin mam od niego. Tyle że lekarz kazał podawać dłużej niż pisze w ulotce więc dopytuję tutaj. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: furagin 24.01.10, 20:06 Wierzysz ciotkom z forum, ktore nie maja pojecia co jest Twojemu dziecku czy lekarzowi???? Odpowiedz Link Zgłoś
luskadwa Re: furagin 25.01.10, 00:45 Ciotkom może nie :) ale chciałam zauważyć że jest tutaj ekspert Pani doktor. Lekarz podejrzewa zapalenie cewki ale na wizytę u specjalisty muszę niestety czekać a na razie podawać furagin. Zastanawia mnie tylko brak przerwy w podawaniu lekarstwa o której mowa w ulotce. Czy może tak być? Dodam że nie widzę poprawy i syn ma nadal parcie na pęcherz. Wyniki moczu od początku są dobre i nic nie wykazują. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: furagin 25.01.10, 01:01 No to po pierwsze: - zapalenie cewki to ... bardzo ciekawa choroba. Podam Ci link, bo kilka ladnych razy tlumaczylam, ze to nie u dzieci zum.org.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=217&Itemid=68 Po drugie: jesli sa problemy z ukladem moczowym u dzieci to .. robi sie badani emoczu. Jesli robilas to masz wynik. Podaj. Wtedy bedzi emozna cos wydedukowac. Po trzecie: jesli rzeczywiscie sa problemy z ukladem moczowym (patrz zakazenie ukladu moczowego) to u dzieci nie leczy sie furagina, bo powoduje tylko tak jakby zablokowanie objawow a nie wyleczenie dziecka. U dzieci leczy sie antybiotykiem, a dopiero po wyleczeniu podaje sie furagine, tak jakby w celu podtrzymania efektow leczenia (furagin podaje sie wtedy nawet pare tygodni). Patrzac jednak na Twoj post: - wyniki moczu sa dobre. Czyli jakie? Czy robiliscie rtg ukladu moczoego? Czy np. problemy z parciem na pecherz nie sa spowodowane podlozem psychicznym? Odpowiedz Link Zgłoś
luskadwa Re: furagin 25.01.10, 01:32 ph 5 ciężar 1025 kolor żółty przejrzysty reszta ok posiewu nie ma zrobionego bo podobno skoro nie ma bakterii w ogólnym to nie ma potrzeby robienia posiewu(już wiem że to nie prawda,sama mi to napisałaś w innym poście więc zrobię prywatnie) usg dopiero u specjalisty,nie mam nawet jak prywatnie bo są terminy Co do podłoża psychicznego to była pierwsza rzecz jaką podejrzewałam ale objawy się nasilają tzn. na początku były to wieczorne wyjścia do łazienki które łączyłam z nie chęcią do pójścia spać(trwało około 3tygodni). Obecnie są to parcia na pęcherz cały dzień prócz nocy (w nocy jedno zwykłe oddanie moczu). Cewka moczowa jest lekko zaczerwieniona i chyba tylko na tej podstawie jest postawiona diagnoza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: furagin 25.01.10, 01:48 Ujscie cewki moczowej jest zacerwienione? No to tak: ja bym polecala, ale oczywiscie Ty zrobisz jak zechcesz. www.nazdrowie.pl/leksykon-lekow/rivel-zel-odkazajacy - tym samrowac, ale nie jakos dlugotrwale, po kapieli, dokladnie oczywiscie odciagac napletek, bo mogl sie wdac stan zapalny Problemy moga jednak miec podloze psychiczne, mimo ze trwaja caly dzien. Odpowiedz Link Zgłoś