Dodaj do ulubionych

zaparcia-i krew

19.09.10, 16:37
dziecko przez 3 dni miało straszne zaparcia poraz 1wszy jest alergikiem i zawsze były luzne kupki a nawet biegunka.Tak sie meczył ze kupka wyszła z krwią taka czerwona rzadka krew.Podejrzewam ze od podraznienia odbytu,moze popekania.Choc dzis kupka juz była luzna płakał jak robił bo pewnie odbyt go bardzo boli.Co moge zrobić?czy sa jakies maści na to bez recepty prosze o rade?dziecko ma 2 latka
Obserwuj wątek
    • kasiaalbrecht Re: zaparcia-i krew 22.09.10, 21:25
      warto teraz zadbać by nie dochodziło do zaparć, można posmarować okolicę ujścia tormentiolem inne maści np rectosol na receptę
      • anet01 Re: zaparcia-i krew 23.09.10, 15:28
        Pani doktor już jest wporzadku.Synek silny alergik i zaczęłam próbować od kilku dni jagnięcinę ale tylko po troszku i te zaparcia pojawiły sie wraz z podaniem jagnieciny,moze to zbieg okoliczności narazie odstawiłam to miesko.Jak Pani mysli próbować z nia jeszcze czy odstawić.Dziękuje......
    • mawika84 Re: zaparcia-i krew 27.09.10, 22:35
      Bardzo proszę o poradę! Mamy podobny problem. Synek na 5,5 miesiąca, karmię go wyłącznie piersią. Od jakiegoś czasu zaczęłam wprowadzać przeciery jarzynowe i zaczął się problem z zaparciam. Na jakiś czas odstawiłam jarzyny, niestety nie wiem czy to pomogło bo pojawiły się biegunki (na ząbki). Od kilku dni ponownie podaję mu jarzyny i dodatkowo owoce w niewielkich ilościach. Wyczytałam, że można moczyć suszone śliwki i tę wodę podawać do picia i to unormuje stolce. Tak robiłam, do tej pory wystarczyła niewielka ilość a efekt był bardzo dobry, mały ładnie się wypróżniał. Do sedna - od trzech dni synek nie robił kupki, dziś prężył się więc spróbowałam z czopkiem glicerynowym. Po minucie zrobił małego "bobka" i wydalił czopek ale z ogromnym wysiłkiem. Widziałam, że brzuszek ma dalej mocno wzdęty więc spróbowałam ponownie. Sytuacja taka sama, siny się robił na buzi, prężył się i popłakiwał, efekt - identycznie jak za pierwszym razem, tyle że z krwią. I to mnie ogromnie martwi. Dlaczego krew??? Czyżby uszkodzenie jelita bądź odbytu? No i najgorsze, że tak na prawdę nie wypróżnił się bo brzuszek dalej jest wzdęty. Sporo je, zanim zaczęły się te problemy to robił 3-5 kupek dziennie. Terz wszystko się zatrzymało. Wrócić tylko do samej piersi? Wstrzymać się z rozszerzaniem diety? Czy to może być reakcja alergiczna na któryś składnik? Dodam, że wysypek żadnych nie ma ani innych śladów mogących świadczyć o alergii. Proszę, niech ktoś mi doradzi, sama nie wiem gdzie szukać pomocy...
      • czarna_12 Re:mawika84 30.09.10, 20:53
        odstawić marchew i ryż bo zapiera, wprowadzić soczek to rozluźni i pomoże, niestety przy rozszerzaniu diety maluszki cierpią początkowo na zaparcia.Można zastosowac lactulose lepiej nie dopuszczać do tak silnego zaparcia bo czasem odbyt pęka i jest dodatkowy ból.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka