Dodaj do ulubionych

Badanie poziomu wit.B12 D3

28.12.10, 00:35
Mój 14 m-czny synek nie je w ogóle mięska i trochę niepokoję się czy przypadkiem nie ma niedoborów wit. B12. Chciałabym skontrolowac jej poziom w organizmie poprzez badanie z krwi, jednak zastanawiam się czy jest sens kłuc dziecko i szarpac po laboratoriach, gdzie teraz mnóstwo chorych, czy moze jest taka mozliwosc aby sprawdzic to na podstawie morfologii, poniewaz mam w miare aktualne badanie, tylko nie wiem na co powinnam zwrócic uwagę i który parametr wskazywałby na niedobory tej witaminy.

Druga kwestia jaka mnie równiez zastanawia, to obecnosc wit. D3. Nasz pediatra zalecił jej podawanie przez cały czas, natomiast gastroenterolog, stwierdził, że absolutnie nie powinnam dziecku jej juz podawac, poniewaz bardzo wczesnie (ok 5 m-ca) miał juz zarośnite ciemiączko. Trochę mnie to przeraziło, gdy dowiedziałam sie jakie moga byc konsekwencje zbyt wczesnego zrosniecia sie kosci i faktycznie od tamtego czasu nie podaje juz wit D3. Mimo to nie wiem, czy postepuje słusznie i boje sie cos zaniedbac i w zwiazku z tym chciałabym skontrolowac poziom wit D3.

Czy takie badanie jest miarodajne i w pełni rozwieje moje wątpliwosci co do suplementacji obu tych witamin.
Czy powinnam przy tym wykonac równiez badanie poziomu wapnia, fosforu i fosfatazy zasadowej lub jakis innych parametrów, aby miec pełny obraz?
Obserwuj wątek
    • mewa000 Re: Badanie poziomu wit.B12 D3 28.12.10, 11:42
      Mojemu synkowi ciemiączko zarosło jak miał 4 m-ce i wtedy odstawiliśmy wit D. Teraz na okres zimowy znowu podajemy, lekarka (konsultowałam to potem u jeszcze jednego lekarza) powiedziała że w drugim roku życia powinno sie podawać wit D w czasie zimy. Maly ma 16 m-cy
      • boo-boo [...] 30.12.10, 11:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fraga0011 Re: Badanie poziomu wit.B12 D3 28.12.10, 14:20
      Zamiast wit D, którą dziecko nie zawsze przyswaja mozesz w okresie jesienno zimowym podawac naturalny tran. A jezeli dziecko nie je miesa to nie obawiaj sie o nie dobory poniewaz jezeli karmisz piersia to mleko jest wartosciowe pod kazdym wzgledem a jezeli karmisz mlekiem modyfikowanym to jest ono rowniez wzboacane witaminami. Nie zawracaj sobie glowy niedoborami pojedynczych witamin, bo choc to brzmi dziwnie male dzieci maja intuicje i jedza to co im jest potrzebne inie dadza sie zaglodzic no chyba ze mama postawi sobie za punkt honoru ze ma jesc to co jej sie wydaje sluszne to sobie wychowuje niejadka i potem lament bo dziecko na widok jedzenia zatyka buziealbo inne historie.Nie ma sensu robic terroru jedzeniowego bo musi, ono nic nie musi niech ono chce.
    • kasiaalbrecht Re: Badanie poziomu wit.B12 D3 31.12.10, 07:53
      niedobór wit B12 można pośrednio zobaczyć w morfologii ( zwiększone MCV), co do vit D3 zaleca się podaż 400 j na dobę, jesli są jakies podejrzenia zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforanowej, nie samo zarośnięcie ciemiaczka to wtedy warto oznaczyć parametry gospodarki wapniowo-fosforanowej plus poziom Vit D3
      • alicja_wk Re: Badanie poziomu wit.B12 D3 04.01.11, 13:11
        Dziękuję bardzo za odpowiedz i proszę o wyjaśnienie co u dziecka mogłoby świadczyć o zaburzeniach gospodarki wapniowo-fosforanowej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka