alicja_wk
28.12.10, 00:35
Mój 14 m-czny synek nie je w ogóle mięska i trochę niepokoję się czy przypadkiem nie ma niedoborów wit. B12. Chciałabym skontrolowac jej poziom w organizmie poprzez badanie z krwi, jednak zastanawiam się czy jest sens kłuc dziecko i szarpac po laboratoriach, gdzie teraz mnóstwo chorych, czy moze jest taka mozliwosc aby sprawdzic to na podstawie morfologii, poniewaz mam w miare aktualne badanie, tylko nie wiem na co powinnam zwrócic uwagę i który parametr wskazywałby na niedobory tej witaminy.
Druga kwestia jaka mnie równiez zastanawia, to obecnosc wit. D3. Nasz pediatra zalecił jej podawanie przez cały czas, natomiast gastroenterolog, stwierdził, że absolutnie nie powinnam dziecku jej juz podawac, poniewaz bardzo wczesnie (ok 5 m-ca) miał juz zarośnite ciemiączko. Trochę mnie to przeraziło, gdy dowiedziałam sie jakie moga byc konsekwencje zbyt wczesnego zrosniecia sie kosci i faktycznie od tamtego czasu nie podaje juz wit D3. Mimo to nie wiem, czy postepuje słusznie i boje sie cos zaniedbac i w zwiazku z tym chciałabym skontrolowac poziom wit D3.
Czy takie badanie jest miarodajne i w pełni rozwieje moje wątpliwosci co do suplementacji obu tych witamin.
Czy powinnam przy tym wykonac równiez badanie poziomu wapnia, fosforu i fosfatazy zasadowej lub jakis innych parametrów, aby miec pełny obraz?