Dodaj do ulubionych

Dziwne nawyki

24.02.11, 09:54
Witam.
Karmię córkę mm. Używami smoczków, smoczków do butelek i butelek firmy Avent.
Mam problem, Młoda nie chce jeść mleka w innej pozycji jak na leżąco. Jak Ją sadzam na kolanach w pozycji półleżącej to się bardzo denerwuje, nawet płacze. Od początku karmiliśmy Ją na rękach w rożku usztywnianym, ale z racji Jej 7. kilogramów, nie daję rady w ten sposób. No i raz Ją nakarmiłam (oczywiście nie na płasko tylko na poduszce ze spadem) i już tak zostało. Otóż, zauważyłam, że od pewnego czasu Mała przekręca główkę w prawo, obojętnie z której strony ja leżę, z prawego kącika ust Jej mleko cieknie, niezależnie jak bym się starała za nią z tą butelką latać. I wsysa dolną wargę do środka. Górna jest łądnie wywinięta na smoczku, dolnej wcale nie widać. Pamiętam, jak karmiłam Ją piersią to też tak robiła, położna Jej musiała wyciągać dolną wargę.
Czy to ma jakiś wpływ na rozwój aparatu mowy?
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: Dziwne nawyki 24.02.11, 20:12
      Witam,
      proszę zaobserwować, czy córka nie zdradza skłonności do nawykowych ułożeń asymetrycznych i dominacji wzorca wyprostnego w swoich zachowaniach ruchowych /odchylona głowa, na boku ułożenie w kształcie litery"C", preferencja aktywności jednej strony ciała, lekko wysunięta żuchwa, dolna warga zawinięta w kierunku wnętrza jamy ustnej, itd./. Jeśli będzie Pani miała trudność w ocenie, warto poprosić o pomoc pediatrę lub fizjoterapeutę. 7-miesięczne dziecko nie powinno mieć żadnych problemów w przyjmowaniu pokarmów w pozycjach wyższych /zbliżonych do siadu, choć jeszcze nie pełnego siadu/. Najpewniej przyczyna takiego stanu rzeczy jest związana z pewnymi nawykami w zachowaniach ruchowych córki. Po odpowiedniej korekcji i instruktażu pielęgnacyjnym, najpewniej wszystko wróci do normy.
      Aleksandra Łada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka