Dodaj do ulubionych

corka 4.5 letnia...

04.03.11, 17:22
witam...moja 4,5 letnia corka bardzo szybko i niewyraznie mowi.Ja ja rozumiem ale wiem ze inni maja problem.Zastanawiam sie czy to moze miec cos wspolnego z jej zabkami ,ktore gdy zaczynala uczyc sie chodzic to uderzyla sie o kant stolu i cztery przednie gorne zeby wbily sie w dziaslo,bylam wtedy z nia u dentysty i kazal czekac do momentu wypadania a jakis czas temu zaczely jej wlasnie wypadac, na razie jeden z tych wbitych juz wypadl i ma nowy na jego miejscu lecz drugi nie wypadl a nowy pod nim rosnie.Dodam, ze oprocz jej bardzo szybkiego mowienia( ktore mozliwe ze ma po mnie)i niewyraznego to ma dobra pamiec, szybko zapamietuje i nieraz nawet zaskakuje mnie nowym słownictwem.Moze mogłaby mi Pani doradzic i podpowiedziec co moge zrobic, by coreczce pomoc.Dodam tez ze coreczka do przedszkola nie chodzi.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aleksandra.lada Re: corka 4.5 letnia... 06.03.11, 07:52
      Witam,
      z przedstawionego opisu mogę wnioskować, iż córka znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia wad wymowy /tzw. dyslalia ekspresywna/. Najczęściej sytuacja taka dotyczy inteligentnych, aktywnych poznawczo dzieci, które prezentują szybkie tempo rozwoju komunikacyjnego /szeroki zasób słownictwa i form gramatycznych, logiczne, ciekawe wypowiedzi, itd./, ale jednocześnie mają istotnie podwyższone tempo nadawania mowy, czemu nie potrafi sprostać ich aparat artykulacyjny. U córki dodatkowo skomplikowała się sytuacja dentalna. Proponuję profesjonalną konsultację logopedyczną, by ustalić, co naprawdę oznacza pojecie "mówi niewyraźnie" w odniesieniu do Pani dziecka; czy konieczne jest podjęcie terapii, a jeśli tak - to w jakim zakresie. Zachęcam do odbycia tego spotkania w najbliższym czasie, gdyż szybkie tempo mowy i nasilenie aktywności komunikacyjnej utrwala u córki ewentualne nieprawidłowości artykulacyjne.
      Aleksandra Łada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka