dolores113
30.03.11, 23:04
Witam,
Moje dziecko przez kilka miesięcy było pod opieką hematologa (dzienne pobyty w szpitalu na Litweskiej w Warszawie) z powodu silnej niedokrwistości. Na przełomie grudnia i stycznia wśród rozlicznych badań znalazła się też cytomegalia. Wynik był następujący: IgM (-) 0.285, natomiast IgG (AU/ml) (-) >250.0
Poinformowano mnie, że dziecko cytomegalię już przebyło. Czy z tych wyników można powiedzieć jak dawno? Dziecko podczas badania miało niespełna rok, teraz ma rok i 2 miesiące.
Będąc w ciąży robiłam badania na CMV tylko w 17 tygodniu i wtedy nie miałam ani aktywnego wirusa CMV, ani przebytego. Nie wiem więc, czy przeszłam cytomegalię jeszcze w ciąży (np III trymestr) i synek ma CMV wrodzoną, czy zaraził się już po urodzeniu.
Która z wersji może być groźniejsza dla mojego dziecka?
Czy orientuje się Pani jaki procent niemowląt z wrodzoną lub nabyta w pierwszych miesiącach życia CMV ma problemy (i jakie?).
Narazie synek wygląda na zdrowo rozwijające się dziecko. Ma lekki niedosłuch, ale najprawdopodobniej z powodu zalegającego płynu w uszach.
Będę wdzięczna za odpowiedź Pani Doktor i mamom, które mają doświadczenie w tej kwestii.
Pozdrawiam
D