Dodaj do ulubionych

gorączka i spacer

05.05.11, 23:06
często czytam, ze jak dziecko ma temperaturę to nie należy z nim wychodzić na dwór, ale nigdzie nie piszą DLACZEGO? Jakie mogą być konsekwencje? Jeśli nie zabiera sie dziecka do sklepu, piaskownicy, innych dzieci itd tylko powiedzmy wózkiem do parku? w czym wychodzenie przy temperaturze jest groźne?
Obserwuj wątek
    • koralik.1 Re: gorączka i spacer 06.05.11, 09:32
      Litości !!!! Czy będąc chora i rozgorączkowana sama wychodzisz na dwór? Gorączka to oznaka, że organizm walczy z infekcją. A Ty chcesz narażać dziecko na zmiany temperatury, przewiewy i inne takie, które nie sprzyjają zdrowieniu, a wręcz przeciwnie często są bezpośrednią przyczyną choroby, bo osłabiają organizm i pozwalają czyhającym mikrobom "rozwinąć skrzydła". Masz ochotę wyjść ze sowim dzieckiem na dwór, kiedy ma np. anginę i 40 stopni gorączki ... ?
    • solaris31 Re: gorączka i spacer 06.05.11, 09:51
      moje dzieci przy 37 st. z małym hakiem sa juz tak nie do zycia, że nie wpadłabym na pomysł spaceru :?

gorączka to znak walki z chorobą, po cholerę pchać dziecko na wysiłek spaceru jeszcze?
      • 200710a Re: gorączka i spacer 06.05.11, 16:44
        ja pytałam jakie są mechanizmy szkodliwości wyprowadzenia dziecka na dwor a nie prosiłam o ocenę takiego pomysłu w kategoriach mądre-głupie... Moje dziecko nawet przy 38 stopniach zachowuje sie normalnie i roznosi dom z nudów a wsadzenie go do wózka i przewiezienie w ciepły dzień w koło osiedla nie naraza go na wysiłek... Wiec chciałabym wiedzieć ?JAK to szkodzi tzn jaki jest mechanizm wpływu wyjścia na dwór na temperaturę (brak innych objawów). a jak nie znacie odpowiedzi na moje pytnie, to nie oceniajcie pochopnie. należę do osób które lubią wiedzieć DLACZEGO a nie stosować się ślepo do obiegowych opinii
        • koralik.1 Re: gorączka i spacer 06.05.11, 18:21
          200710a napisała:

> należę do osób które lubią wie
          > dzieć DLACZEGO a nie stosować się ślepo do obiegowych opinii

Obiegowe opinie ... Nie określiłbym tym mianem zasad stosowanych od wieków przez matki i babki ... Poczytaj o gorączce w internecie i wyciągnij wnioski jeśli potrafisz logicznie myśleć, a nie zawracaj głowę Ekspertowi pytaniami, które niczemu nie służą ...
          • 200710a Re: gorączka i spacer 07.05.11, 20:46
            znów oceniasz a nie do tego służy to forum, rozumiem ze nie rozumiesz o co proszę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka