Dodaj do ulubionych

Szczepienie

01.08.11, 01:07
Chciałabym szczepienie przeciwko odrze, różyczce i śwince zrobić jak dziecko skończy dwa lata. W tej chwili ma 18 miesięcy i powinien mieć planowo szczepienie przeciwko błonicy, kokluszowi, tężcowi.
Chciałam się umówić na to szczepienie ale pielęgniarka mi powiedziała, że szczepienia muszą być robione w kolejności i najpierw muszę zrobić mmr a dopiero to na które przyszłam sie umówić.
Czy tak jest faktycznie, czy to oznacza, że jak nie zrobiłam mmr to nie mam prawa w terminie zrobić innych szczepień?
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: Szczepienie 01.08.11, 11:43
      Ale bzdura. Ma obowiązek zaszczepić dziecko przeciw błonicy, tężcowi i ksztuścowi, bo jest na to właśnie termin i zgłosiłaś się do szczepienia. To, że chcesz odroczyć szczepienie na MMR, to Twoja decyzja i ona musi ją uszanować. Oczywiście, że można szczepić później, niektóre dzieci mają przeciwwskazania. Po prostu musi upłynąć co najmniej 4-6 tyg. między szczepieniami, to wszystko. Jak odmawia szczepienia, to się naraża na karę grzywny. Niech napisze oświadczenie, że nie chce zaszczepić. Ty, jeśli nie chcesz szczepić na MMR teraz, mozesz też napisać oświadczenie, albo jeśli nie chcesz wprost tego pisać (sanepid może się przyczepić), to możesz podpisać, że zostałaś poinformowana o obowiązku szczepienia (lekarz odpowiada karnie, jeśli nie poinformuje, więc mogą chcieć takiego oświadczenia).
      • julka1967a Re: Szczepienie 01.08.11, 20:52
        Ogólnie ta pielęgniarka zawsze jest miła ale wpada w jakiś amok jak dochodzi do rozmowy o tym szczepieniu. Wiem, że w mojej dosyć małej miejscowości są osoby, które w ogóle nie szczepią dzieci.

Chyba przejadę się do sanepidu (inne miasto niestety) i spytam się babeczek co tam trzeba zrobić najlepiej. W każdym razie rozeznam się w sytuacji.
        • kotkowa Re: Szczepienie 03.08.11, 11:28
          W Sanepidzie będą Ci kazali zaszczepić na MMR albo przynieść odroczenie od lekarza. Jeśli chcesz na własną rękę odroczyć, to lepiej omijaj sanepid. A pielęgniarka musi zaszczepić na polio itd, bo stawilas sie wg kalendarza na kolejna dawke. Pielegniarka nie ma uprawnien, zeby decydowac, czy poda szczepienie, czy nie. Jak dziecko jest zakwalifikowane przez lekarza, to ma to wykonac.
    • kasiaalbrecht Re: Szczepienie 01.08.11, 15:43
      zaleca sie wg kalendzra, to z 18 miesiaca jest dawka przypominajaca a nie szczepieniem podstawowym ( pierwszym) jak w mmr
      • julka1967a Re: Szczepienie 01.08.11, 20:46
        kasiaalbrecht napisała:

> zaleca sie wg kalendzra, to z 18 miesiaca jest dawka przypominajaca a nie szcze
        > pieniem podstawowym ( pierwszym) jak w mmr

Czy to szczepienie przypominające może być rok później skoro mi go odmówiono w tej chwili?

Trzecia dawkę miał we wrześniu w wieku 6 miesięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka