Dodaj do ulubionych

ciągle otwarta buzia

08.08.11, 13:16
Mój synek ma rok. Niepokoi mnie to, że bez przerwy ma otwartą buzię. Zamyka ja właściwie tylko wtedy, kiedy śpi, ale też nie zawsze. Czy to może być jakaś nieprawidłowość, czy dzieci tak mają i mu to minie.
Dodam, że nie ma żadnego problemu z przeżuwaniem jedzenia, ugryźć potrafi bardzo mocno i zacisnąć usta kiedy np. nie chce umyć ząbków.
Jeśli chodzi o mowę, to łączy sylaby takie jak "tata" "lala" "dada" ale do tej pory nie mówi "mama" "papa", rzadko uda mu się "baba", co mnie trochę dziwi, bo słyszałam, że spółgłoski dwuwargowe są dla dziecka najłatwiejsze do wymówienia.
Czy słusznie się niepokoję? Będę wdzięczna za radę.
Obserwuj wątek
    • inbar Re: ciągle otwarta buzia 08.08.11, 14:02
      Zadaj to pytanie na forum eksperckim forum.gazeta.pl/forum/f,1009,Zdrowe_ssanie_mowa_i_zgryz.html
      Tam na wszystkie pytania odpowiada neurologopeda - bardzo dobra.
      • emaciejka1 Re: ciągle otwarta buzia 08.08.11, 21:43
        U nas otwarty buziak byl pierwszym objawem przeroniętych migdałków,Młody jest leczony prawie 2 lata i jest coraz lepiej.Wydaje mi sie ze warto isć do dobrego laryngologa dziecięcego i w razie czego sprawdzić
        • monisia900 Re: ciągle otwarta buzia 13.08.11, 22:39
          u mojego syna otwarta buzia prawdopodobnie oznaczala problem z napieciem miesniowym. pisze prawdopodobnie, poniewaz teraz napiecie jest ok-ma 10 lat i buzie ladnie zamyka-ale jak byl maly mial ja caly czas otwarta. rozmawialam kiedys o tym z rehabilitantka i ona tak wlasnie stwierdzila-ze syn jak byl malutki mial zapewne problem z napieciem.
          • dzidziunia_1 Re: ciągle otwarta buzia 15.08.11, 15:37
            U nas był problem z otwartą buźką z powodu przerosniętych migdałków. Leczymy dziecko od ok roku i jest już w pożadku :) Uważam, że warto skonsultować się z laryngologiem dziecięcym.
    • kasiaalbrecht Re: ciągle otwarta buzia 15.08.11, 22:07
      warto pokazać się laryngologowi i ew neurologowi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka