02.10.11, 21:45
Syn jest chory już 3tydzień. Zaczęło się od zielonego kataru który po tygodniu doprowadził do zapalenia oskrzeli. W piątek wydawało się że jest poprawa i katar znika. Pediatra potwierdził że nie ma już zapalenia oskrzeli. Niestety w sobotę kichanie i dziś znów kaszel duszący i szczekający. Ponieważ nie było wysokiej temp. tylko stany podgorączkowe nie był leczony antybiotykiem. Martwię się bo kuzynka mówiła że jej mała podobnie kaszlała i miała krztusiec i była leczona antybiotykiem. A co jeżeli mój syn też jest chory a nie ma podawanego antybiotyku i co gorsza jutro ma iść do szkoły.
Obserwuj wątek
    • jagusiia Re: krztusiec 05.10.11, 12:18
      taki szczekający kaszel jest też przy grypie, nie przy krzutścu, krztusiec to kaszel jak pianie koguta (dosłownie !) - nie wiem po co ślecie dziecko do szkoły z kaszlem jakimkolwiek. To zapewne nie krztusiec, krztusiec to strasznie cieżka choroba, dziecko jest jak umierające, moja córka to przeszła to horror nie dający się porównać z niczym, a przy tym trwający strasznie długo (pierwsze 3 tyg praktycznie bez objawów) potem dopiero kaszel duszący podczas ktorego dziecko się normalnie dusi, na koniec wymiotuje (co mu trochę pomaga, ale niestety tylko do następnego ataku), możliwe ze wasze dziecko ma grypę lub zapalnie oskrzeli lub jakiś grypopochodny wirus, przy nich są szczekający kaszel., katar. Przy krztuscu moja córka nawet nie miała kataru, jest to tak straszna choroba ze wasze dziecko z pewnością nie dałoby rady iść do szkoły, dziecko z kaszlem w ogóle nie powinno isc do szkoły, chyba że chcecie zeby się dodatkowo męczyło i dłuzej było chore. Przechodzenie takich infekcji zamiast wypoczynku i pobytu w domu moze skutkować powikłaniami typu zapalenie mięsnia serc, płuc, uszu, oskrzeli. Lepiej poczekać tydzień, dwa w domu.
      • olus22 Re: krztusiec 05.10.11, 14:59
        to moje dziecku musiałoby od listopada 2010 do dzisiaj siedzieć w domu bo jeszcze żaden mądry lekarz nie wykrył co jej dolega a ma kaszel tak jak napisałam wyżej.
        Nie kazdy kaszel to zaraz jakaś zaraźliwa choroba. Czasami dziecki maja nadwrażliwość oskrzeli.
        • yoka1 Re: krztusiec 05.10.11, 16:48
          a RTG klatki zrobiłaś?

U nas kaszel był objawem zapalenia śrómiąższowym płuc, rzadko słyszalnym przy osłuchiwaniu
    • kasiaalbrecht Re: krztusiec 05.10.11, 20:43
      może to być tzw parakrztusiec nie bakteryjny, ew podgłośniowe zapalenie krtani, radziłabym pokazać się pediatrze, miał pełen cykl szczepień a epidemii nie ma
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka