Dodaj do ulubionych

poszukiwany dobry laryngolog

23.01.12, 23:09
Dziewczyny! Pomóżcie. Szukam laryngologa dla synka na terenie Warszaway i okolic (chodzi o trzeci migdał). Byłam już na Konwiktorskiej, ale to niewiele dało. Lekarz zalecił wycięcie i kazł czekać 8 mies na miejsce i nawet nie dał nic na obkurczenie. Jak synek ma wytrzymać tyle miesięcy, skoro prawie cały czas choruje (ma 6 lat).
Obserwuj wątek
    • aneta.wk1 Re: poszukiwany dobry laryngolog 24.01.12, 10:24
      No to współczuję, bo najgorsze w tym wszystkim jest właśnie oczekiwanie. U mojego syna stwierdzono niedosłuch i to było głównym powodem wycięcia 3 migdała, oprócz tego inne objawy: zielone katary, chrapanie (bez zapaleń uszu, wysięków, bezdechu - na szczęście). U Nas nie było obkurczania, bo migdał był ogromny i zwiotczały. Mieszkam w opolskim i tutaj załatwiłam zabieg w prywatnej klinice, gdzie czekaliśmy miesiąc, natomiast w szpitalu dawali nam termin 5 miesięcy.
    • agnes11111 Re: poszukiwany dobry laryngolog 24.01.12, 22:52
      Witam,
      jeśli byłaś w Medincusie to nic lepszego Ci nie polecę.
      My czekaliśmy ponad rok na operację w Kajetanach ale krótsze terminy są np. na Litewskiej. Nas nauczyli jak postępować: jak tylko pojawia się katar stosujemy Nasivin, wodę morską i Mucosolwan lub Sinupret i tyle, nic więcej nie da się zrobić (też ciągle młody chorował, na to nie ma sposobu ale przynajmniej nie braliśmy antybiotyków), ewentualnie porozmawiaj z pediatrą o szczepionce uodparniającej.
      Pozdrawiam
      Aga
    • e-kasia27 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 09:50
      Jak masz jeszcze tyle czasu do operacji, to idź z dzieckiem do alergologa i zrób testy alergiczne pokarmowe i wziewne.
      Jak wyłączysz z diety alergeny pokarmowe, to może za osiem miesięcy nie będzie już czego wycinać.
      U alergików migdał często przerasta i powoduje problemy.
      Głównym winowajcą problemów jest uczulenie na mleko krowie - wyłącz krowę z diety dziecka, a będzie zdrowy i migdał wróci do normalnych rozmiarów.
      • aneta.wk1 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 10:51
        A co w sytuacji, kiedy alergia pokarmowa wychodzi zerowa, a dziecko nie ma typowych dla alergii pokarmowej objawów i nigdy ich nie miało?
        • e-kasia27 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 13:19
          aneta.wk1 napisała:

> A co w sytuacji, kiedy alergia pokarmowa wychodzi zerowa, a dziecko nie ma typo
          > wych dla alergii pokarmowej objawów i nigdy ich nie miało?

Gdzie wychodzi zerowa? W testach skórnych i z krwi na przeciwciała IgE?

Alergia IgE zależna(wykrywana i to nie zawsze przy pomocy wyżej wymienionych testów) to tylko czubek lodowej góry.
          Jakieś maksymalnie 3% ogółu ludności ma problemy z powodu takiej alergii.
          Gdy tymczasem szacuje się, że z powodu alergii cierpi co najmniej 50%, a w niektórych publikacjach ta liczba zwiększa się nawet do 70-80% ogółu ludności.

Nie ma typowych objawów, czyli jakich?
          Co masz na myśli?
          Bo przerost migdałów poprzedzony zwykle katarami, kaszlem, ciągłym chorowaniem: anginy, zapalenia oskrzeli, płuc, zatok, uszu...to typowy objaw alergii pokarmowej.

• aneta.wk1 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 11:12
      www.tg.net.pl/blog/post/lisowska/158/PRZEROST-MIGDAKA-GARDOWEGO-U-DZIECI
      Alergia, może, ale nie musi być przyczyną przerostu 3 migdała.

e-kasiu27 - Wyluzuj już z tą alergią.
      • aneta.wk1 Re: poszukiwany dobry laryngolog i jeszcze to: 25.01.12, 11:16
        www.poradnikmedyczny.pl/mod/archiwum/2581_przerost_migda%C5%82k%C3%B3w_jako.html
      • e-kasia27 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 13:29
        aneta.wk1 napisała:

> www.tg.net.pl/blog/post/lisowska/158/PRZEROST-MIGDAKA-GARDOWEGO-U-DZIECI
        > Alergia, może, ale nie musi być przyczyną przerostu 3 migdała.
        >
        > e-kasiu27 - Wyluzuj już z tą alergią.

Cytat z artykułu, który poleciłaś:
        "Dlaczego migdałek przerasta?
        Większości infekcji w obrębie górnych dróg oddechowych towarzyszy odczynowe powiększenie się skupisk tkanki limfatycznej. Długotrwała stymulacja tkanki limfatycznej tej okolicy może powodować trwałe lub przejściowe powiększenie migdałka. Dlatego najczęstszą przyczyną przerostu migdałka gardłowego są nawracające oraz przewlekłe stany zapalne górnych dróg oddechowych i jamy ustnej."

Wszystko się zgadza, tylko, że:
        Przyczyną "nawracających stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i jamy ustnej" jest alergia.
        Gdy się nie jest alergikiem, to się nie ma nawracających stanów zapalnych, tylko jest się zdrowym, a złapanie wirusa kończy się na zwykłym katarze, który przechodzi po paru dniach, a nie na zapaleniu oskrzeli, anginie, nadkażeniu bakteryjnym i braniu antybiotyków.
        To alergicy łapią wszystkie wirusy i bakterie i nie radzą sobie z ich unicestwianiem i to u alergików banalne zakażenia powodują nawracający stan zapalny.
      • e-kasia27 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 13:34
        aneta.wk1 napisała:

> Alergia, może, ale nie musi być przyczyną przerostu 3 migdała.
        >
        > e-kasiu27 - Wyluzuj już z tą alergią.

Nie musi.
        Ale w 99% przypadków jest, dlatego nie wyluzuję.

• aneta.wk1 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 14:37
          U mojego syna, u którego wycięto 3 migdał IgE wyszło ujemne (wynik szpitalny).
          Testy skórne na alergię pokarmową wyszły - napisałam zerowe - tak mamy w testach, ani ujemne, ani dodatnie. Gdzie szukać?
          Powtarzane mieliśmy testy skórne na alergię wziewną, bo miałam podejrzenia uczulenia na roztocza i też nic.
        • aneta.wk1 e-kasiu27 25.01.12, 19:04
          Może to zabrzmi śmiesznie, ale będąc alergiczką, nie wierzę, że ten migdał przyrósł od alergii.
          Jesteśmy po kilku wizytach u alergologa i on nie "widzi" w przypadku mojego syna alergii.
          Mam przypadek alergika - siostrzeniec - 7 lat - w rodzinie. Dziecko od urodzenia miało objawy alergii pokarmowej, a teraz dołączyły objawy alergii wziewnej. Chłopiec ma stwierdzoną alergię na podstawie wszelkich badań, jest pod stałą opieką alergologa, ale leków przeciwalergicznych nie dostaje, bo moja siostra twierdzi, że to chemia. Jest ograniczany dietą, ale i tak nie do końca. Dziecko jest chude - waży 19kg, ma siniaki pod oczami, jednym słowem wygląda tragicznie. Nie mam na to żadnego wpływu, bo siostra uważa, że wszystko jest w porządku, a z racji, że jest starsza, przestałam się wtrącać. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że dziecko ma objawy alergii i żadnego problemu z 3 migdałem.
          Więc przyjmuję, że u mojego dziecka alergia nie miała żadnego wpływu na jego przerost.
          • e-kasia27 Re: e-kasiu27 25.01.12, 23:22
            Jak nie wierzysz, to co ja mogę na to poradzić?
            Masz wszelkie podstawy, żeby sadzić, że winna jest alergia. Dodatni wywiad rodzinny, to dużo (sporo u was alergików), więc twój syn też jest na pewno alergikiem.
            Przerośnięty migdał nie jest obowiązkowy u każdego alergika.
            U mnie też sami alergicy i przerośniętego trzeciego migdała nikt nie miał, ale u niektórych alergików jest to jedyny namacalny objaw alergii.
            Alergia jest bardzo indywidualna, nie ma określonych schematów, u każdego może przebiegać inaczej.

Jeśli chodzi o stosowanie lekarstw na alergię, to twoja siostra ma rację, one nic nie dają, poza częściowym łagodzeniem objawów, niczego nie leczą i niczemu nie zapobiegają, więc jeśli można się bez nich obyć, to nie ma sensu się nimi truć. Dieta to jedyna sensowna rzecz przy alergii. Jeśli dziecko tak źle wygląda, to może dieta nie jest taka jak powinna być, albo może są też inne tego przyczyny poza alergią.

Kup sobie książkę Danuty Myłek "Alergie" i poczytaj, to wprawdzie pani doktor dosyć kontrowersyjna z powodu swojej obsesji zdrowego żywienia, ale to najlepsza polska książka, która bardzo dobrze przedstawia, czym jest alergia pokarmowa, i w której można znaleźć wszystko, co jest potrzebne do zrozumienia mechanizmów alergicznych.
            • aneta.wk1 Re: e-kasiu27 26.01.12, 13:39
              O ile się nie mylę, jesteś alergikiem... Czy astmatykiem również? Piszesz, że nie trzeba przyjmować leków przeciwalergicznych. Czy ich odstawienie nie skomplikuje mojej astmy?
              Nie mam problemów z napadami astmy, one się po prostu nie pojawiają, nawet po maksymalnym wysiłku (biegi, jazda na rowerze), ale bez leków (w ogóle nie brałam) zdarzały się. Na chwilę obecną biorę tylko jeden wziew 1x na dobę + lek przeciwalergiczny (flonidan tabletki), odstawiłam tabletki, które przyjmowałam na astmę. Infekcje ogólnie zdarzają się rzadko 1-2x w roku (1 leczona antybiotykiem). W testach pokarmowych nic nie wyszło, tylko wziewne roztocza i grzyby. Całe życie byłam zdrowym człowiekiem, rzadko chorowałam, w chwili kiedy zmieniłam miejsce zamieszkania (teraz wieś), zaczęły się problemy. Nie wiem czy ta zmiana nie miała wpływu na alergię w moim przypadku.
              Co dotyczy moich dzieci, chorują sporo... Z infekcji wirusowych robi się problem, bo nie umiem ich przeczekać, a tu może tkwi problem. Moja pediatra ma swoją metodę leczenia, którą stanowią antybiotyki, a przecież wirusy nie zostaną zgładzone antybiotykiem.
              Dobrze, że jesteśmy pod opieką alergologa, tylko trochę trzeba zawsze czekać, ale można prywatnie.
              • e-kasia27 Re: e-kasiu27 26.01.12, 20:19
                Nie napisałam, że nie trzeba przyjmować leków. Napisałam, że one niczego nie leczą, tylko łagodzą objawy. Ale jak sobie nie można poradzić bez leków, to trzeba je brać.
                Nie u każdego alergika da się tak wyeliminować alergeny, żeby mógł funkcjonować całkowicie bez żadnych lekarstw.
                Najważniejsze jest wykluczenie alergenów pokarmowych, bo na te alergeny mamy wpływ, możemy ich unikać.
                A zasada jest taka, że im mniej alergenów, tym organizm lepiej sobie radzi z tymi, których wyeliminować nie można.

Mój syn też miał zdiagnozowaną astmę, dusił się od kurzu, kichał, miał wiecznie zapchany nos, ale po wyeliminowaniu alergenów pokarmowych przestał na kurz reagować. Wyeliminowanie alergenów krzyżowych dla brzozy z jedzenia uwolniło go od reakcji na pyłki drzew brzozowatych, a było strasznie od lutego do maja - ciągłe ataki kichania, duszności, codziennie kilka razy krwotoki z nosa, ropne zapalenia spojówek, zatok. Jest na diecie już ponad dziesięć lat i leków nie bierze, bo nie ma takiej potrzeby.

Nie wiem, czy ty akurat możesz nie brać leków, bo nie wiem co powoduje u Ciebie ataki astmy i jakie masz inne dolegliwości. Jeśli dobrze funkcjonujesz na takich niskich dawkach, to pewnie astma bardzo ciężka nigdy nie była. Gdybyś spróbowała odkryć, co wywołuje ataki, to może dałoby się tego po prostu unikać i nie brać leków wcale.
                • aneta.wk1 Re: e-kasiu27 26.01.12, 20:50
                  Testy wykazały alergie na roztocza i pleśnie, pokarmowych zero. Nie zaobserwowałam u siebie uczulenia na pokarmy, więc myślę, że pokarmówka w porządku. Miałam nocne duszności ok 4-5 rano, więc pulmunolog stwierdził, że to najgorsze ataki (te nocne). Dopiero niedawno, odkąd na świecie są moje dzieci i zaczęły się różnego rodzaju problemy, zaczęłam czytać o pasożytach.
                  Przy pasożytach są nocne ataki kaszlu, a ja wtedy nie zdawałam sobie z tego sprawy i nie obserwowałam czy to pełnia, czy nie, bo najprawdopodobniej ujawniają się przy pełni. Mam astmatyków w rodzinie, ja choruję od 8 lat. Przeciwalergiczne przyjmuję, ale tak do końca nie łagodzą problemu skórnego moich rąk. Nie wiadomo kiedy, przy jakim kontakcie od razu mam pokrzywkę na zewnętrznej stronie dłoni. Może to być skóra dosłownie "pogłaskana" długim rękawem, a już mam wyprysk kontaktowy. Poza tym dermatolog stwierdził, że to AZS - od przegubu dłoni do łokcia - dziwne?. Plamy na skórze, których latem po prostu nie ma. Choć od miesiąca nie używam żadnych maści sterydowych, nie mam plam i nic się nie pojawia.
                  • aneta.wk1 Re: e-kasiu27 26.01.12, 20:51
                    Co do moich dzieci... Testy będziemy powtarzać za rok. Chcę być choć trochę spokojniejsza, czy mamy alergików w domu, czy nie.
      • dorek3 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 21:46
        Alergia jest przyczyna większej ilości infekcji, które prowadzą do przerostu migdałka. Ot cała tajemnica. Zwykle nie da się wyeliminować alergii tak aby jej "właściciel"przestał chorować i tym samym migdał wciąż utrzymuje sie duży sprawiając liczne kłopoty.
        • aneta.wk1 Re: poszukiwany dobry laryngolog 26.01.12, 13:56
          "jeśli jest niedosłuch lub bezdechy to wycinać, ale jesli nie to warto powalczyć. Tyle że to walka z wiatrakami bo migdał obkurczy sie wtedy kiedy nie będzie infekcji. Jeśli jesteś w stanie usunąć źróło chorób (przedszkole?) to może Ci sie uda.
    • dorek3 Re: poszukiwany dobry laryngolog 25.01.12, 21:44
      Zorientuj się jak wygląda sytuacja w Dziekanowie (poradnia tam lub na Siennej) i w Legionowie (linika Mediq-maja kontrakt z NFZ). Ja swego czasu miał skierowanie i załatwialiśmy w Dziekanowie i terminbył w ciągu 4 miesięcy.
    • laura_anna Re: poszukiwany dobry laryngolog 28.01.12, 21:21
      Kiedyś uważałam, że najgorszą specjalizacją są dermatolodzy. Przez lata nie trafiłam na dobrego. Odkąd moje dziewczyny zaczęły chorować na uszy odwołałam to. Nie ma dobrych laryngologów. Wszystko rozbija się o to co jest teraz na fali: "tniemy" czy "nie tniemy".
      W przypadku mojej córki, na dzień przed zabiegiem, "poprosiłam" laryngologa o sprawdzenie trzeciego migdała i słuchu. Do zabiegu nie doszło. W marcu mnie rok od ostatniego zapalenia ucha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka