02.04.12, 10:29
Witam serdecznie,

Mój 8,5 letni syn obecnie przyjmuje Ospen w związku z diagnozą anginy (CRP i morfologia jednoznaczenie potwierdziły bakteryjną etiologie inflecji gardła choc nie było żadnych widocznych czopów). Dostaje OSPEN 750 3x7,5 ml (waży 23 kg). Po dwóch dnaich nie ma juz żadnej gorączki, ból gardła ustapił ponoć całkowicie, gardło zbladło, migdały wciąż jeszcze duże.
Od kiedy syn może wychodzic na dwór (zakładając oczywiście względnie przyzwoita pogodę)? I drugie pytanie: brat bliźniak tego chorego ma wrodzoną zastawkową wadę serca. Czy wystarczy obserwacja czy jednka wskazane jest podanie penicyliny zapobiegawczo?
Dodam jeszcze że 3 tygodnie temu analogiczne infekcje gardła miałam ja (leczona skutecznie Duracefem) i wtedy ten syn z wadą serca przechodził zapalenie ucha (Zinnat)
Obserwuj wątek
    • ewa.misko-wasowska Re: angina 02.04.12, 11:40
      Dzień dobry Pani!
      Syn, który ma potwierdzoną anginę i otrzymuje antybiotyk jak najbardziej może wyjść na dwór, jeżeli nie gorączkuje (tylko gorączka jest przeciwwskazaniem, nie samo przyjmowanie antybiotyku). W anginie po dobie od podania antybiotyku dziecko już nie zaraża, więc inne dzieci przy nim są już bezpieczne. Nie ma potrzeby aby brat bliźniak dostawał antybiotyk profilaktycznie, ale dopiero przy pierwszych objawach anginy tj. gorączki, bólu gardła, ewentualnych nalotów na migdałkach.
      Pozdrawiam serdecznie
    • zona_mi wklejone przez moderatora 02.04.12, 21:27
      klara1985
      Moja coreczka ma podobne objawy az sie boje nie ma apetytu tylko wysoka temperatura i ciagle spi..bede musiala rowniez udac sie do lekarza..

dorek3
      Mój nie ma wysokiej temperatury (dziś rano 37), twierdzi że gardło boli mniej, teraz już je prawie normalnie i zachowuje się też normalnie. Gdybym widziała chore dziecko to bym się nie zastanawiała tylko leczyła. a tak to nie wiem...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka