Dodaj do ulubionych

jak podać ferrum lek?

08.05.12, 12:25
Witam! U 10 tygodniowego Grzesia wykryto niedokrwistość. Dostał ferrum lek z zaleceniem by rozpuścić go w wodzie. Jak go podawać? Mały jest na piersi, z butelki pić nie umie. Czy trzeba go rozcieńczać, czy można podać sam? (1,5 ml łatwiej będzie mu strzykawką do buzi przemycić niż większą ilość, jaka się zrobi po rozcieńczeniu). Czy przerwać mu jedzenie, wcisnąć lekarstwo i kontynuować jedzenie, czy lepiej po karmieniu? Czy w przypadku "ulania" powtórzyć dawkę?
Obserwuj wątek
    • ma2ma Re: jak podać ferrum lek? 08.05.12, 14:13
      Ja swojemu maluchowi podawałam strzykawką nierozcieńczony, ale i tak nie zadziałał. Po 2 czy 3 miesiącach podawania i każdych badaniach znów anemia i wtedy zmieniliśmy na inny i już po pierwszym badaniu wszystko wróciło do normy...tak więc spróbuj strzykawką pomału, tak aby przełknął. A co z ulaniem=poczytaj w ulotce, powinno być napisane.
    • kasia_750 Re: jak podać ferrum lek? 09.05.12, 07:51
      Ja podawałam dzieciom strzykawką. Żaden lekarz nie mówił nic o rozcieńczaniu.
      Ważne, żeby jednocześnie podać kilka kropli witaminy C, bo wtedy żelazo lepiej się wchłania. Nasza lekarka zalecała też, żeby nie podawać żelaza z mlekiem, bo wtedy gorzej się wchłania (odstęp przynajmniej godzinny pomiędzy karmieniami). Moje dzieci też były na piersi.
      Trzeba zacząć od mniejszej dawki (np. 0,5 ml pierwszego dnia) i stopniowo, z każdym dniem, zwiększać ilość do dawki zaleconej przez lekarza i obserwować dziecko. Żelazo niestety często powoduje bóle brzuszka. Dlatego zaczyna się od mniejszej dawki. I podaje do południa, żeby dziecko w nocy spokojnie spało.
      U nas Ferrum zadziałało :)
    • ewa.misko-wasowska Re: jak podać ferrum lek? 09.05.12, 10:11
      Witam,
      nie ma potrzeby, żeby Ferrum Lek rozcieńczać. Jak słusznie zauważyła jedna z mam dobrze jest podawać łącznie z witaminą C, która poprawia wchłanianie żelaza. Zalecam, żeby preparat podać na ok. pół godziny przed karmieniem, żeby było jak najmniejsze ryzyko ulania. Jeżeli Grzesiowi uleje po ponad pół godz. od podania dawki to już nie ma co jej powtarzać.
      Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka