29.06.12, 20:15
Dzisiaj dowiedziałam się, że mój 3 letni syn ma anginę, martwię się bo mam jeszcze malucha 7 miesięczną córkę i zastanawiam się po jakim czasie od ekspozycji mogę zauważyć objawy i czy można uniknąć zakażenia. jestem załamana wczoraj żadnych objawów dzisiaj 39, 4 temp ból gardła i uszu... Córka już 2 razy leżała w szpitalu z powodu infekcji czy teraz jak ma 7mcy można już podawać dziecku antybiotyk doustnie?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Angina 29.06.12, 21:08
      Ten ból uszu wydaje się być słabym punktem programu. Być może to wcale nie angina. Robiłaś test na paciorkowca?
      Anginą nie tak łatwo się zarazić, przynajmniej trudniej niż wirusem. Myjcie dokładnie ręce.
      Wydaje mi się, że w tym wieku spokojnie można podać antybiotyk doustnie, tym bardziej, że angina to nie zapalenie płuc i stosunkowo łatwo ją wyleczyć.
      • nglka Re: Angina 29.06.12, 22:28
        rulsanka napisała:

> Wydaje mi się, że w tym wieku spokojnie można podać antybiotyk doustnie, tym ba
        > rdziej, że angina to nie zapalenie płuc i stosunkowo łatwo ją wyleczyć.

Angina jest chorobą wirusową, antybiotyk nie zatrzyma rozwoju choroby - może w tym wypadku jedynie uchronić przed nadkażeniem bakteryjnym.
        Warto to rozważyć, bo podanie antybiotyku na jakiś czas osłabi organizm co spowoduje czasową większą podatność tak na bakterie jak i na wirusy.
        • nglka Re: Angina 29.06.12, 22:33
          Oczywiście może być i angina paciorkowcowa, choć zdecydowana większość to wirusówki ale i tu też pierwszy lepszy, nie dobrany na podstawie posiewu antybiotyk, bardziej zaszkodzi niż pomoże.

Anginy wywołane innymi bakteriami to skrajna rzadkość.
      • dorek3 Re: Angina 29.06.12, 23:30
        Jeśli migdały są mocno powiększone to uszy mogą boleć
        • justcedr84 Re: Angina 30.06.12, 14:12
          Własnie to mnie zmyliło bo syn często choruje na uszy kilka razy w roku, anginy jeszcze nie miał ale czytałam że przy anginie ból moze promieniować do uszu.
          • carmita80 Re: Angina 01.07.12, 09:19
            Angina objawia sie zoltymi plamami/czopami na migdalach, wysoka temperatura, ktora po 24-48 godzinach moze zniknac ale dziecko bedzie powaznie oslabione, raczej nie kontaktujace. Angina moze byc wywolana przez wirusy ale czesciej wywoluja ja bakterie wiec jesli objawy nie sabjednoznaczne nalezy wykonac odpowiedni test. Angina nie zaraza sie po 24-48 godzinach od podabia antybiotyku. Zajrzyj dziecku do buzi i zobacz jak wygladaja migdaly, jesli nie ma na nich rionych czopow to raczej wirus, ktory spowodowal bol gardla i uszu. Przejdzie samo. Mozna podawac paracetamol, ewentualnie ibuprofen przy bardzo wysokiej goraczce, duzo plynow, najlepiej wody. 7-mczne dziecki moze przyjmowac leki doustnie, moga i mlodsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka