Dodaj do ulubionych

Za mało pije

04.07.12, 08:29
Mój synek, tak mi się wydaje, za mało pije. Nie tak dawno temu prawie całkowicie odstawiłam Go od piersi (obecnie ma prawie 20 miesięcy), wróciłam do karmienia, bo przyszła infekcja, ząbkowanie... Okrutne marudzenie mogła ukoić jedynie pierś. Laktacja nie wróciła jednak na poprzedni poziom, piersi w ciągu dnia mogą nie istnieć, konieczne są jedynie do usypiania na drzemkę, na noc i w nocy.
Problem jest taki, że od tego czasu Młody bardzo mało moczy pieluchy. Czasem jest tak, że założona świeża rano jest zmieniana dopiero po popołudniowej drzemce, bo wcześniej jest ciągle sucha! Na dworze przebywa dużo, w upały w cieniu, pod parasolem w baseniku. Wczoraj wyszliśmy tylko wieczorem. Podsuwam Mu co chwilę picie. Wodę, soki, wodę z domowym sokiem malinowym... Stwierdziłam, że dam Mu choćby colę, byle by chciał pić. Ale On zazwyczaj nie ma czasu! Dziś w nocy miał wysoką temperaturę. Dostał czopek nurofenu, temperatura nie wzrosła ponownie. Ale znowu musiałam Go na siłę do piersi przystawić,bo wody nie chce w nocy pić i tyle. A mamrotał na wpół śnie "piciu". Normalnie do piersi budzi się już po 2-3 godzinach od zaśnięcia. Tej nocy było to 6 godzin, a ssanie z mojej inicjatywy...
Co ja mogę dać pić temu uparciuchowi, żeby Go nawodnić skutecznie?? Powerrade? ;) Martwię się. Poza tym chciałabym raza dobrze odstawić od piersi, ale wtedy, to już w ogóle nie będzie pił!
To duży problem w te upały. Proszę o, w miarę możliwości, szybką odpowiedź. Dziękuję z góry!
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Za mało pije 04.07.12, 09:21
      Jeżeli mocz jest jasnożółty lub przezroczysty to nie masz się czym martwić. Powerade i cola to jakiś absurd.
      Ja przy gorączce dopajałam strzykawką.
    • kaetchen Re: Za mało pije 04.07.12, 22:54
      Im większy nacisk i wmuszanie - tym gorzej dla wszystkich, w tym w szczególności dziecka.
      Picie 1.5-2 litrów dziennie to wymysł marketingowy, bo tu chodzi o całkowitą ilość przyjmowanych płynów w JAKIEJKOLWIEK postaci. Zupa - to płyn. Całkiem go nawet dużo. Owoce to w głównej mierze woda. Również mięso ma sporą jej zawartość. Mleko - to bodajże w 97% woda. Nie wszyscy muszą mieć tak duże pragnienie jak inni. I myślę, że dopóki dziecko ma prawidłowy mocz (jak napisała ruslanka), to nie ma się czym przejmować.
      Dla przykładu - ja dziennie potrafię wypić ledwie pół litra napojów w postaci herbaty, wody, soku, i tak mam od dziecka, a już dzieści lat na tym świecie żyję i mam się całkiem nieźle...
      Spokój i opanowanie to najlepsze co Pani może zrobić, a syn już niemowlęciem nie jest i jeśli czegoś potrzebuje, to się o to upomni.
      A nie chce pić? - to może mu dać arbuza...?

Aha - i cola, oraz wszelkie inne chemiczne świństwa więcej szkody przyniosą, niż niewypicie odpowiedniej ilości płynów.
    • matylda07_2007 Re: Za mało pije 07.07.12, 13:45
      Ja zawsze panikuję! Teraz jest już lepiej, więcej Młody pije, przynajmniej się upomina, bo przedtem wcale. Niestety w nocy nadrabia niedobory. Ssie tak często, że odczuwam podrażnienie i ból, niemal jak na początku karmienia... Proponuję Mu wodę w nocy, ale nie chce słyszeć. Raz napił się kilka łyków, po czym opadł na poduszkę z okrzykiem "cyca"! Temperatura nie powróciła, więc o ile nie była to jakaś dziwna infekcja, to jednak było to z przegrzania. I faktycznie, niewciskanie przynosi dużo lepsze rezultaty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka