Dodaj do ulubionych

katar u niemowlaka

13.10.12, 08:31
Mój dwumiesięczny maluch przeziębił się dwa tygodnie temu. Miał katar, kaszel, ból gardła, lekką temperaturę. Lekarka zleciła wykonanie morfologii i crp. Wyniki w normie. Postanowiła zastosować leczenie objawowe, bez antybiotyków: tantum verde do gardła, maść majerankową pod nosek, napary z tymianku i rumianku, oklepywanie, oczyszczanie noska, bio gaię i nasivin w razie potrzeby. Jeździmy się osłuchiwać co dwa dni. Osłuchowo jest czysty. Katar nie przechodził więc lekarka wprowadziła maść do nosa z antybiotykiem: bactroban. Nic nie pomaga. Katar trwa nadal, mały się męczy. Jest już zmęczony ciągłym odciąganiem, zakraplaniem i inhalacjami. Temperatury nie ma, lekarka każe czekać. Nie wiem co o tym myśleć...
Obserwuj wątek
    • joanna.pio Re: katar u niemowlaka 13.10.12, 11:56
      Nie jestem lekarzem, zaznaczam na początku :) Gdy mój młodszy syn miał ciągły katar, wpadliśmy w błędne koło - oczyszczanie, odciąganie, kropienie, odpowiednie układanie, oklepywanie, inhalowanie itd. Mądra pediatra poradziła ograniczyć te wszystkie zabiegi - odciąganie (Fridą, Katarkiem itp.) może dodatkowo podrażniać śluzówkę i nakręcać dodatkową produkcję kataru. Krople do nosa też należy stosować oszczędnie (pomijam fakt stosowania preparatów typu Nasivin ), jedynie lepiej nawilżać solą morką, najlepiej roztworem izotonicznym. I nie szczędzić dziecku spacerów, zwłaszcza, że zrobiło się chłodniej, a na dworze w taką pogodę oddycha się lepiej. Odpuść medykamenty, daj noskowi odpocząć - taka jest moja opinia.
      • aaaniula Re: katar u niemowlaka 13.10.12, 14:08
        zapomniałam dodać, że na końcu padło podejrzenie alergii i małemu włączono kropelki fenistil. Bierze je od trzech dni bez rezultatu. Dziś poszliśmy do innego lekarza. Pani doktor w zasadzie nic nie powiedziała, miałam wrażenie, że rozłożyła ręce. Przepisała następne krople. Tym razem antybiotyk ze strydem. Czyli jak ja to mówię "bezpieczne" rozwiązanie dla pani doktor: czyli steryd na ewentualną alergię i antybiotyk na nakterie. Nie wykupiłam kropelek. Też mi się wydaje, że tego jest po prostu za dużo, ale ciężko nie odciągać fridą jak w nosie aż się gotuje. Ograniczyłam się do ściągania porannego i wieczornego. Bez nasivinu jest katastrofa. Żałuję, że zaczęłam go używać, bo wydaje mi się, że to jego wina...
        • joanna.pio Re: katar u niemowlaka 13.10.12, 14:32
          Nasivin używa się 3-5 dni, więc dłuższe używanie tylko nakręca problem, uzależnia nos i jego śluzówkę.
          Mój syn od zawsze miał furczenia w nosku, później permanentny katar, pojawiały się zapalenia oskrzeli. Alergia nadal niepewna, a jeśli już to na pewno IgE niezlależna - bo wyniki z krwi świadczą, że niby alergii nie ma. Przed Wam też długa droga diagnostyczna, jeśli problem kataru nie ustąpi...
    • mynia_pynia Re: katar u niemowlaka 13.10.12, 15:41
      Nasivin piecze w nosie.
      Ostatnio go używałam na sobie - nie miłe uczucie.
      Syn teraz ma swój pierwszy katar, smary mu ciekną a ja tylko z chusteczką latam, robię mu inhalacje z soli fizjologicznej, próbuje odciągać gluty z marnym skutkiem, powoduje to tylko straszliwy płacz - więc chyba dam sobie spokój. I tak widzę że najlepiej działa inhalacja, rozrzedza wydzielinę która obficiej spływa przez 15 min i później nosek jest mniej smarkaty (tylko trochę mniej).
      Na razie katar jest 2 dzień i mam nadzieje że szybko minie, ja mam katar max 3 dni.
      • aaaniula Re: katar u niemowlaka 13.10.12, 18:56
        inhalacje są bardzo dobre. Najlepiej rozluźniają wydzielinę. Jednak przychodzi czas kiedy nos jest zupełnie zatkany i mały płacze okropnie i się krztusi- bez nasivinu nie przejdzie. W poniedziałek mam wizytę u naszej stałej pediatry i nie wiem co zaradzi, ale jestem wystraszona.
    • marlenka85_k Re: katar u niemowlaka 13.10.12, 21:40
      ja tez myślę że najlepiej używać soli lub wody morskiej ... dobrze oczyści a nie podrażni noska ... jak w nosku jest za sucho ( np po odciąganiu katarku ) to jest tylko gorzej .. ja zawsze używam quixx jak dla mnie jest najlepszy tylko chyba dla takiego maluszka można tylko sól ale trzeba zapytać w aptece .. a na noc tylko dać nasivin ( tylko przez 3 do 5 dni)
    • aaaniula Re: katar u niemowlaka 14.10.12, 19:57
      nasivin odstawiony. Do noska podaję wodę morską i fridą ściągam tylko to co wycieka. Nosek zapchany, mały marudny, kiepsko śpi. Nawet inhalacja za wiele nie pomogła. Słychać też zalegającą wydzielinę, której fridą nie można usunąć bo nos jest zatkany. Obawiam się, aby wydzielina nie spowodowała zapalenia płuc. Jutro wizyta u pediatry, może coś nam doradzi...
    • allergolog777 Re: katar u niemowlaka 04.11.12, 23:56
      Witam, bardzo możliwe, że nieustający po leczeniu katar jest objawem alergii. Proszę skontaktować się z alergologiem, który rozwieje Pani wątpliwości i przeprowadzi odpowiednią diagnostykę alergologiczną. Pozdrawiam

dr med. Marzena Gajewska

aaaniula napisała:

> Mój dwumiesięczny maluch przeziębił się dwa tygodnie temu. Miał katar, kaszel,
      > ból gardła, lekką temperaturę. Lekarka zleciła wykonanie morfologii i crp. Wyni
      > ki w normie. Postanowiła zastosować leczenie objawowe, bez antybiotyków: tantum
      > verde do gardła, maść majerankową pod nosek, napary z tymianku i rumianku, okl
      > epywanie, oczyszczanie noska, bio gaię i nasivin w razie potrzeby. Jeździmy się
      > osłuchiwać co dwa dni. Osłuchowo jest czysty. Katar nie przechodził więc lekar
      > ka wprowadziła maść do nosa z antybiotykiem: bactroban. Nic nie pomaga. Katar t
      > rwa nadal, mały się męczy. Jest już zmęczony ciągłym odciąganiem, zakraplaniem
      > i inhalacjami. Temperatury nie ma, lekarka każe czekać. Nie wiem co o tym myśle
      > ć...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka