Dodaj do ulubionych

badanie moczu - e.coli

22.10.12, 15:15
Witam,

Tydzien temu moj roczny chlopczyk goraczkowal przez 3 dni (38 stopni, jednej nocy 39.3), mial zaczerwienione gardlo, po czym objawy ustapily bez sladu. Zrobilam badania moczu i wyszlo tak:

przejrzystosc - lekko metna
barwa - jasnozolta
cukier- nieobecne
bilirubina- nieobecne
ciala ketonowe - nieobecne
ciezar wlasciwy- 1010
erytrocyty - nieobecne
ph - 6
bialko- nieobecne
urobilinogen - 0.2 eu/dl
leukocyty-slad

nablonki plaskie-pojeduncze wpw
krwinki biale - 5-8 wpw
bakterie - bardzo liczne bakterie wpw

Pani dr powiedziala, ze badania moczu sa dobre i nie swiadcza o zum, a bakterie kazdy w moczu ma i to jest ok.
Dla swietego spokoju polecila zrobic posiew.
Wynik posiewu dzis odebralam - E COLI 10*7 CFU/ml

Czy powinnam sie martwic? Czy E coli moglo wyjsc przez niesterylna probke moczu? Lapalam siuski prosto do pojemniczka jalowego.

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: badanie moczu - e.coli 22.10.12, 17:14
      Jak wygląda napletek u chłopca?
      Jak szykowałas go do pobrania moczu? (przemywanie, odkażanie itp)
      • viva_barca Re: badanie moczu - e.coli 22.10.12, 19:44
        Napletek wyglada normalnie, gdyby cos bylo nie tak bylby zaczerwieniony, prawda?

Umylam siusiaka woda z mydlem, dokladnie splukalam. Nie przemywalam niczym innym.

Czy E coli moze wyjsc przez niesterylne pobranie, czy raczej to bylyby inne bakterie?
        • madziulec Re: badanie moczu - e.coli 22.10.12, 22:41
          Niekoniecznie byłby zaczerwieniony. Wielokrotnie cos się działo u mojego dziecka i nic, zero zaczerwienienia.

Teraz tak: sa 2 wyjścia, albo bakterie sa spod napletka (i na to bym stawiała patrząc na badanie ogólne moczu i widząc ilośc bakterii w posiewie) albo niewłaściwe było pobranie.

Pytałam o pobranie bo pod napletkiem zbiera się mastka, która jest doskonalym siedliskiem bakteerii i jeśli nie odciagasz synkowi napletka przy myciu to rzeczywiście moze być tak wysokie miano bakterii przy posiewie.
          Radziłabym powtorzyc badanie (przy czym jednak dokładnie umyć pod napletkiem).
          • viva_barca Re: badanie moczu - e.coli 22.10.12, 23:09
            Dzieki za odpowiedz :)

A uzylabys Rivanolu do przemycia?

Zastanawiam sie, bo co jak Rivanol dostanie sie do probki, a on przeciez zabija bakterie?
            • madziulec Re: badanie moczu - e.coli 23.10.12, 11:04
              Ja osobiści enie uzywałam rivanolu, bo jeden bakteriolog powiedział, że ten sam rivanol bardzo szybko staje się pozywka dla bakterii.
              Inni polecali octanisept, ale ja w ogóle nic nie uzywałam, u nas po prostu mycie i szykowanie do pobrania moczu to juz była perfekcja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka