Dodaj do ulubionych

narkoza obawy

29.01.13, 10:43
Witam ponownie
Moja córeczka prawie 5 lat ( koniec marca) w poniedziałek (4 luty) ma zabieg pod narkozą ( przepuklina pachwinowa) 2 tygodnie temu zachorowała (infekcja wirusowa gorączka 1 doba lekki katar podrażnione gardło ) od 3 dni już jest ok. (brała neosine ,pc gorączkowe ibufen, rutinacea)
Wiem , że muszę to zgłosić anestezjologowi .
Ale czy ta infekcja nie zwiększa powikłań o narkozie?
POTWORNIE się boję tej narkozy tym bardziej ze uniknęliśmy jej przy TK główki (dzielnie ani nie drgnęła przy badaniu ).
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: narkoza obawy 29.01.13, 11:22
      czego sie POTWORNIE boisz przy narkozie?
      • madziuja Re: narkoza obawy 29.01.13, 14:40
        przy TK miałam podpisać zgodę na narkozę i musiałam przeczytać wszystkie powikłania po...
        wlaśnie tych powikłań
        • aniaurszula Re: narkoza obawy 29.01.13, 15:54
          powiklania moga byc nawet po podaniu wit c, gorsze sa powiklania uwiezienia przepukliny a o bolu ktory przezywa dziecko nawet nie bede pisac. moja raz miala potworny atak brzuch doslownie jak deska, bardzo cierpiala wiec porozmawiaj z anastezjologiem ktory ci wszystko wyjasni i nie zwlekaj z zabiegiem aby nie pogorszyc sprawy
        • aleksandra1977 Re: narkoza obawy 29.01.13, 15:59
          to oswiadczenie podpisuje sie przy kazdym zabiegu, czy operacji, w ktorym konieczna jest narkoza. Bez wzgledu na to, czy zabieg dotyczy dziecka, czy doroslego, to te same powiklania sa wymienione.
          A jak podajesz jakis lek i przeczytasz ulotke, to tez zakladasz, ze wystapia powiklania i w rezultacie rezygnujesz z dawki leku?
    • aniaurszula Re: narkoza obawy 29.01.13, 15:51
      powiedz anastezjologowi o swoich obawach. moja corka miala tez tan zabiek w wieku prawie 5 lat, poszlo gladko bez komplikacji
      • aniaurszula Re: narkoza obawy 29.01.13, 15:52
        mialo byc zabieg.
        • madziuja Re: narkoza obawy 29.01.13, 20:44
          dziękuję

jeszcze tylko kwestia tego przeziębienia ( coś tam jeszcze pociąga noskiem )..tym bardziej, że morfologie mocz mam już przywieźć ze sobą na zabieg
          • aleksandra1977 Re: narkoza obawy 29.01.13, 21:02
            uwierz mi, ze zanim dziecko zakwalifikuja do zabiegu, a wiec i do narkozy, to lekarz bedzie z Toba rozmawial i jesli uczciwie mu powiesz o tej infekcji, o podawanych lekach, o aktualnej kondycji dziecka (a wiec ewentualnym pociaganiu noskiem), to nie sadze, by ktokolwiek, widzac jakies przeciwwskazania wynikajace z wywiadu, dopuscil do wykonania zabiegu. W najgorszym wypadku podadza Ci inny termin zabiegu.
            • mamusia881 Re: narkoza obawy 29.01.13, 22:50
              syn ma 3.5 roku 18.01 miał zabieg pod narkozą w sumie był przeziębiony bo z katarem i kaszlem lekarze zdecydowali że dziecko się kwalifikuje więc zabieg odbył się planowo.
              jak syna po 2 godzinach przywieźli ze sali operacyjnej wyglądał jak nie mój syn oczu w ogóle nie miał usta spuchnięte zapłakany ale to podobno skutki po tym,że cały czas który spędził na sali pooperacyjnej płakał.
              ale ogólnie zniósł dzielnie bez wymiotów,gorączki krwawień nic,
              2 godziny po zabiegu zaczął pić a na wieczór już biegał.
              nie martw się bedzie dobrze:)
              • madziuja Re: narkoza obawy 30.01.13, 10:01
                naprawdę dziękuję :-)
                • olgaaa1 Re: narkoza obawy 31.01.13, 07:41
                  Zawsze musisz podpisać taką zgodę w razie tego 1 przypadku na 1000000. Moja córka miała operację pod narkozą jak miała 10 miesięcy. Czuła się po niej bardzo dobrze, nawet nie była śpiąca. Tyle, że bardzo płakała na pooperacyjnej, bo musieli ją wybudzić, a mnie tam nie było. Bardzo to przeżyła i do tej pory strasznie płacze jak widzi lekarzy.
                  Ale widziałam też dzieci, które po narkozie wymiotowały, były osłabione, ale to max dzień po zabiegu i później szczęśliwe, radosne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka