Dodaj do ulubionych

Do Pani Doktor

17.02.13, 23:28
Witam, 3 letni synek od piątku w południe gorączkował ok. 39 stopni bez innych objawów.
Następnego dnia w sobote lekarz zdiagnozował zapalenie migdałków i zalecił Amotaks 500mg/5ml. 2 razy dziennie po 4ml. Tak więc podałam dziecku lek:
- w sobote po wizycie o godz. 14.00 i godz. 22.00
- w niedziele ( dzisiaj ) o godz. 10.00 i godz. 22.00
Dziś wieczorem ( a więc po 3 dawkach leku ) zauwazyłam jakby zaczynającą się wysypke - małe czerwone krostko-plamki: 1 na czole, 1 na szyjce i kilka na brzuszku.
Moje pytanie - co to może być, czy to reakcja na antybiotyk ? Gdy w listopadzie syn przyjmował ten sam lek ( Amotaks ) - to po 7 dniach przyjmowania również dostał kilku króst i dodatkowo wystąpił obrzęk stawu kolanowego i kostek nóżek. Pediatra wytłumaczył to reakcją po infekcyjną i szybciutko sytuacja została opanowana podawaniem Ibuprofenu.
Drugi pediatra podejrzewał mononukleoze, ale badania z krwi w szpitalu wykluczyły tę chorobę. Na moje pytanie czy mogła to być reakcja na antybiotyk usłyszałam wówczas, że to niemożliwe bo kilka miesięcy wcześniej dziecko przyjmowalo Augmentin, po którym nic się nie działo a to ta sama substancja co w Amotaksie.
Co Pani na to. Co w takim razie dzisiaj mogło spowodować wysypke ??? Czy na pewno można wykluczyć, że winowajcą jest Amotaks ??? Dodam, że wczoraj dziecko zjadło 250 gram truskawek, a dzisiaj jakieś 3 - 4 ( truskawki ). Może tu jest przyczyna.
Niepokoję się i nie wiem, czy powinnam znów pokazać syna lekarzowi, żeby zobaczył te krostki. Czy przyjmowanie dalej antybiotyku w takiej sytuacji jest bezpieczne. I czy to możliwe, że po Augmentinie nic się nie działo a po Amotaksie są krostki, czy to poprostu zbieg okoliczności.
Bardzo proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • kubamelbor Re: Do Pani Doktor 17.02.13, 23:32
      Dodam, że po 2 dawkach Amotaksu dzisiaj w ciągu dnia już nie było wysokiej gorączki tylko ok. 37 stopni. Dopiero wieczorem po kąpieli termometr elektroniczny pokazał 38 stopni ale po pół godzinie gdy dziecko usnęło temp. spadła.
      • kubamelbor Re: Do Pani Doktor 18.02.13, 15:03
        A więc ciąg dalszy jest taki:
        dzisiaj w poniedziałek z powodu tej wysypki byłam z dzieckiem w przychodni. Wiem, że powinnam skontaktować się z lekarzem, który w sobotę diagnozował dziecko i przepisał Amotaks ale była to wizyta prywatna i nie stać mnie znów zapłacić 130 zł.
        Pediatra w przychodni powiedział, że co prawda migdały są duże i przerośnięte ( ale mój synek podobno już tak ma zawsze ) a gardło wg, niego nie wygląda źle - jest tylko różowe. Zalecił ODSTAWIENIE antybiotyku, aby organizm się oczyścił i zalecił Clemastinum 2x 3,5 ml
        oraz Augentin T 3X 3 psiki do gardła. Gdyby gorączka wróciła mam przyjść po inny antybiotyk z innej grupy.
        Przyznam szczerze, że już sama nie wiem co mam o tym wszystkim myśleć. Jeden lekarz w sobote widzi okropne gardło, drugi w poniedziałek ładne gardło. Najchętniej trzymałabym się jednego ale wszystko przez to, że bardzo trudno jest się dostać na wizytę do przychodni ( wtedy gdy jest taka potrzeba wolny termin jest zazwyczaj po 3 dniach ). Tak więc trzeba sobie jakoś radzić i często nie pozostaje nic innego jak skorzystać z płatnej, prywatnej wizyty.
        A co Pani by zaleciła w takiej sytuacji. Troche mi szkoda po 5 dawkach odstawiać antybiotyk ale z drugiej strony ta wysypka i zdaję sobie sprawę również z tego, że nie powinno sie tego typu leków nadużywać.
        Proszę o jakieś sugestie.
        Pozdrawiam.
      • kubamelbor Re: Do Pani Doktor 19.02.13, 13:46
        Dzisiaj wtorek
        - wczoraj po wizycie odstawiłam antybiotyk i czekam ...
        Cały brzuszek zsypany czerwonymi plamkami jak gdyby pod skórą dziecka ( dzisiaj nawet bardziej niż wczoraj ), na razie gorączka nie wróciła. Podaję tylko Clemastinum 2 x 3,5 ml. oraz próbuje psikać do gardła Argentinem.
        Coraz bardziej skłaniam się ku temu, że to jednak reakcja na Amotaks. Przeczytałam właśnie w ulotce, że reakcja uczuleniowa można objawiać się wysypką i OBRZĘKIEM STAWÓW. Tak właśnie zareagowało moje dziecko poprzednim razem gdy brało ten lek w listopadzie. Z tym, że wtedy nastąpiło to w 8 dobie, teraz wysypka pokazała się już po 3 dawce leku.
        Mam nadzieję, że lada moment organizm się oczyści, a gorączka już nie wróci i tym razem obejdzie się już bez antybiotyku.
        Chyba będę już unikała tego leku w przyszłości.
        • rulsanka Re: Do Pani Doktor 19.02.13, 21:11
          Wygląda na to, że to była trzydniówka. Czyli antybiotyk niepotrzebny. Gardło przy trzydniówce może być zaczerwienione.
          Charakterystyczne jest pojawienie się wysypki po spadku gorączki.
          Zasadniczo nie powinno się biec z samą gorączką do lekarza, chyba że trwa dłużej niż trzy dni, nie spada po lekach, albo są jakieś dodatkowe niepokojące sygnały.
          • kubamelbor Re: Do Pani Doktor 20.02.13, 10:39
            Podczas wizyty u pediatry pytałam czy to nie trzydniówka, odpowiedział, że mój niespełna 3 letni syn jest za duży na tę chorobę - że występuje zazwyczaj u młodszych dzieci. Lekarz sam nie wie co to ...
            • rulsanka Re: Do Pani Doktor 20.02.13, 12:26
              Wcale nie jest za duży. Być może nie miał wcześniej kontaktu z tym wirusem i dlatego choruje dopiero teraz. Czytałaś link z mojego postu? Wygląd wysypki się zgadza?
              • kubamelbor Re: Do Pani Doktor 22.02.13, 11:40
                Wysypka po 2 dniach zniknęła całkowicie i wygląda na to, że dziecku już chyba nic nie dolega. Możliwe, że miała Pani rację. Po chorobie zostaly jedynie powiększone węzły chłonne na szyi i to dosyć znacznie. Albo jest to jeden taki duży albo kilka obok siebie.Nie wiem, bo widać je gdy dziecko odwróci główke na bok a ja nie chcę tego macać bo zaczne tylko się bardzo denerwować a przecież w zeszłym tygodniu 2 pediatrów widziało dziecko, więc rozsądem mówi, żeby nie panikować.
                Niestety jedno z moich dzieci zmarło przy porodzie (było bardzo chore ) i od tamtej pory drżę o zdrowie pozostałych i z byle powodu wymyślam od razu najczarniejsze scenariusze ... Mimo psychoterapii, na którą chodze, nie jestem w stanie tego przezwyciężyć - strach jest nie do pokonania.
                Mam nadzieję, że te węzły to coś ,,normalnego,, dla dzieci po chorobie.
                Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
                • rulsanka Re: Do Pani Doktor 22.02.13, 11:51
                  Współczuję :((((
                  Węzły mogą być powiększone.
                  A jakiej są wielkości? Może po prostu dopiero teraz zwróciłaś na nie uwagę, a są w normie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka