Dodaj do ulubionych

łzawiące oczko

10.02.14, 15:54
Witam moj synek ma łzawiące i ropiejace oczko w zasadzie od urodzenia.teraz ma prawie roczek . mial mase antybiotykow w kropelkach i udrazniany kanalik ale to nic nie dało. po kropelkach przechodzi tylko na chwile. ostatnio zauwazylam ze jak tylko wyjdzieemy z domu na pole zaczyna okropnie lzawic i podchodzi mu ropka. jak siedzielismy w domu to bylo lepiej a teraz jest juz gorzej i ja sama nie wiem co mam z nim robic. przemywam mu sola fizjologiczna albo woda przegotowana, co wytre to zaraz jest pod nim mokro. jestem juz tym zalamana bo bylam przy tym zabiegu udraznianaia i skoro raz nie pomoglo czy jest drugi sens to robic? ja sobie bym nie dala tego zrobic a takie niewinne dziecko jest zalezne od nas.podejrzewam ze jesli pojedziemy do szpitala do okulisty od razu to zaproponuja jak za kazdym razem. prosze poradzcie mi i niech ktos powie czy to w jakis sposob dziala na wzrok czy to ma jakis zly wplyw. czy to sa niedrozne kanaliki zy mze tez alergia i jak z tego wyjsc.
Obserwuj wątek
    • manala Re: łzawiące oczko 10.02.14, 21:59
      Nie pocieszę. Mój syn (16m) miał problemy z okiem od urodzenia. Okresowo pojawiała się ropa, dość często łzawienie. My jesteśmy już po 3 zabiegach sondowania kanalika i niestety poprawy nie ma.
      Zatkany kanalik i ciągłe zakażenia (jak i też krople z antybiotykiem) na pewno nie są obojętne dla oka. Tylko co robić skoro te zabiegi nie przynoszą żadnego skutku? Mój syn po 2 ostatnich ma taką traumę, że zaczyna się drzeć jeszcze przed wejściem do przychodni...(jakiejkolwiek) a u lekarza to jest wczepiony i nie daje się w ogóle postawić na ziemię...
      • kri.s28 Re: łzawiące oczko 11.02.14, 15:44
        A powie mi Pani czy juz przeszlo czy dalej przez to synek przechodzi? i gdzie mial te zabiegi w szpitalu czy gdzies w prywatnym gabinecie/ Byla pani przy tym? mamy 21 wiek i ze nie wymyslili czegos na te kanaliki, naprawde mnie Pani podlamala jeszcze bardziej ze 3 zabiegi nie pomogly wiec teraz nie wiem co robic tym bardziej
        • manala Re: łzawiące oczko 11.02.14, 18:43
          Niestety kanalik się nie udrożnił i oko nadal łzawi/ropieje. Pierwszy zabieg w przychodni w wieku 4 miesięcy. Potem w szpitalu w Warszawie (Niekłańska). Nie byłam przy zabiegach.
          Nie ma za bardzo alternatywy na te kanaliki. Jeśli dziecko nie ma roku to bym spróbowała przynajmniej jeszcze raz. Im dziecko młodsze tym większa szansa powodzenia zabiegu.
          • kri.s28 Re: łzawiące oczko 11.02.14, 21:33
            czyli syn dalej to ma? co proponuja okulisci/ dalej jakies krople masci czy juz zrezygnowaliscie z tego? synek juz mowi moze czy to go boli albo swedzi bo podejrzewam ze tak? moj ma za pare dni roczek. nie wiem pojedziemy jutro do prywatnej okulistki i sie bardzo boje cco powie
            • manala Re: łzawiące oczko 11.02.14, 21:51
              Młody na oko się nie skarży ale zapuszczenie jakichkolwiek kropel to masakra. Sama nie daję rady...
              Cóż, na razie sama nie wiem co robić dalej. Mieliśmy pojechać na "utrwalenie" zabiegu kilka dni po tym ostatnim ale młody się rozchorował (miał wysoką gorączkę) więc odpuściliśmy. Po chorobie sensu w jechaniu już nie widzieliśmy bo byłby to po prostu kolejny zabieg...
              Okulistka na Niekłańskiej mówiła coś o konieczności zrobienia dokładniejszych badań w przypadku niepowodzenia zabiegu. Badania miałyby być wykonane pod narkozą więc jakoś na razie nie mogę się zdecydować...
              Postanowiliśmy poczekać aż młody będzie trochę starszy...Czy to dobre rozwiązanie - nie wiem. Moje dziecko ma dużą traumę po 2 ostatnich zabiegach więc na razie poczekamy...
              • kri.s28 Re: łzawiące oczko 12.02.14, 20:42
                Bylismy dzis u okulistki prywatnie i zalecila by zrobic badania bakterjologiczne a pozniej sie okaze co wyjdzie. jednak twierdzi ze zabieg nieunikniony i nieraz trzeba go wykonywac kilka razy, co mnie przeraza. na poczatek zrobie to badanie czy nie ma bakterii w oczku a Wy nie robiliscie nic takiego? od kilku osob slyszalam tez ze to moze byc sprawa alergii i by sprawdzic u alergologa wiec jutro musze podzwonic jakie terminy badz ewentualie tez prywatnie gdy trzeba dlugo czekac. Nie sprawdzaliscie nic pod katem alergii?
                • manala Re: łzawiące oczko 12.02.14, 22:52
                  Nie sprawdzaliśmy bo moje dzieci totalnie niealergiczne więc raczej podstaw nie mam aby podejrzewać alergię. O wymazie też słyszałam ale nikt nie kazał mi tego zrobić.
                  • wi_15 Re: łzawiące oczko 11.07.18, 06:19
                    Czy udało się wyleczyć ropiejące oczko Pani syna ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka