Dodaj do ulubionych

Sanatorium dla dzieci

27.02.14, 11:08
Ze względu na częste choroby moich dzieci (częste zapalenie oskrzeli) zaczęłam się zastanawiać nad wyjazdem do sanatorium. Proszę mi powiedzieć od jakiego wieku dziecko może wyjechać do sanatorium, bo słyszałam że dopiero od 3 roku życia. A co z młodszymi dziećmi? Od jakich formalności powinnam zacząć starając się o wyjazd do sanatorium?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kajkaz1 Re: Sanatorium dla dzieci 27.02.14, 13:58
      Skierowanie wypisuje lekarz rodzinny. On też powie gdzie się zglosić ze skierowaniem lub skierowanie jest wysyłane do NFZ przez placówkę/przychodnie do jakiej należycie.
      Niestety dzieci poniżej 3 lat nie są kierowane. Poszukaj szczegołów tutaj www.nfz.gov.pl/new/index.php . Na stronie oddziału wojewódzkiego będa szczgółowe informacje.
    • skotek_78 Re: Sanatorium dla dzieci 28.02.14, 10:28
      dokładnie tak, jak pisała wcześniej poprzedniczka. Wystarczy skierowanie od lekarza pediatry pierwszego kontaktu, dobrze poprzeć też opinią specjalisty- pulmonolog lub inny lub wypisem szpitalnym. Sanatorium powyżej 3 roku, ale czas oczekiwania jest w zależności do miejsca ok 10-15 miesięcy, więc jeśli dzieciaki jeszcze małe zdążą dorosnąć:). Ja na górne i dolne drogi oddechowe przerabiałam dzienne zjazdy w Wieliczce przez 2,5 tygodnia- tu skierowanie może wystawić tylko alergolog, pulmonolog lub laryngolog i jest dla dzieci od 4 roku życia (opiekun może starać się o bezpłatne zjazdy w tym samym terminie tylko na podstawie własnego skierowania na siebie od powyższych lekarzy- w przeciwnym razie to trochę kosztuje). Byłam też w Dąbkach nad morzem dla dzieci od 3 do 7 roku życia- polecam. W zależności od ośrodka są też zabiegi dla opiekuna. To gdzie możesz się starać, zależy również od Twojego miejsca zamieszkania. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka