Dodaj do ulubionych

Wieczorem 37,9, rano - pełna forma

28.07.14, 11:08
Mój 6-latek wczoraj wieczorem dosyć nagle poczuł się źle, okazało się, że ma gorączkę 37,9. Kiedy zasnął, zaraz się spocił - temperatura spadła samoczynnie, noc przespał spokojnie. Rno obudził sie w świetnym humorze, z apetytem. Objawów żadnych, poza tym, że od miesiąca kaszle - dostał na to alermed, który jednak nie bardzo skutkuje. Nie wiem, czy traktować go jak chorego, iść z nim do lekarza, czy jak zdrowego? Kiedy można wznowić spacery, wysiłek: rower, piłkę, kąpiele?
Dodam, że ma za sobą pełne chorób półrocze: zapalenie gardła, ospa, bostonka, opryszczka, w maju podejrzenie szkarlatyny (dostał antybiotyk "na wszelki wypadek", ale nie było łuszczenia); 2 tygodnie po antybiotyku znów zagorączkował i miał w związku z tym badania, czy to nie nawrót szkarlatyny. Na szczęście nie - za to wyszlo wysokie CRP (myslę, że pewnie był osłabiony i szybko złapał nową chorobę). Teraz, po miesiącu, mielismy własnie powtórzyć to ostatnie badanie - ale skoro był ten wczorajszy incydent z gorączką, to chyba trzeba poczekać. Był tez odrobaczany. Może Pani Doktor ma pomysł, jak odnaleźć się w tej plątaninie, co możemy zrobić?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Wieczorem 37,9, rano - pełna forma 28.07.14, 19:48
      małe dzieci często miewają podwyższone temperatury i takie słabe gorączki jak opisana, po pierwsze, to ty już jesteś wyczulona na każdą zmianę zdrowia u dziecka i od razu lecisz z termometrem (w końcu dziecko co chwila ci choruje), po drugie u małych dzieci każdy nawet lekki atak wirusa czy bakterii może wywołać gorączkę. Organizm to zwalczy i na drugi dzień nie wiadomo, co to było, wiadomo tylko, że już przeszło.
      Ja stosowałam u dzieci zasadę po takiej epizodycznej gorączce/podwyższonej temperaturze: mniej wysiłku, więcej odpoczynku, ale dotyczyło to dwóch-trzech dni, potem było normalnie.
    • ewa.misko-wasowska Re: Wieczorem 37,9, rano - pełna forma 29.07.14, 10:04
      Witam,
      wydaje się, że synek po prostu "przerabia" kolejne infekcje (typowe choroby zakaźne). Jeżeli kaszel utrzymuje się od miesiąca a zastosowane leczenie nie pomaga to chyba bym je odstawiła. 37.9 st.C to stan podgorączkowy, jeżeli będzie się utrzymywała 2-3 należy się skonsultować u pediatry. Teraz crp też może być nieznacznie podwyższone. Warto też sprawdzić morfologię czy po częstych infekcjach syn nie ma anemii,
      pozdrawiam serdecznie
    • beata1508 Re: Wieczorem 37,9, rano - pełna forma 29.07.14, 10:19
      Serdecznie dziękuję za obydwie krzepiące odpowiedzi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka