Dodaj do ulubionych

Nystatyna-przedawkowanie.

09.08.14, 13:44
Witam,moj trzyletni synek ma w buzi infekcje wirusowo-grzybiczna I wczoraj dostalismy na to od pani doctor Nystatyne.Zalecenie bylo 4 dziennie po 1 ml.Wczoraj dostal 2 dawki w odstepie 6 godzin,dzisiaj rano kolejna i przed chwilka nastepna.Niestety chwila nieuwagi i maly zlapal za butelke i polknal tak na moje oko dodatkowe 2-3 ml.Na ulotce wyczytalam ze ten lek nie powoduje skutkow ubocznych,ale ja strasznie spanikowalam,zawsze trzymam leki schowane mozliwie jak najlepiej przed zasiegiem synka a tu taka wpadka...Mieszkamy w UK a w soboty niestety nasza przychodznia jest nieczynna,wiec nie mam jak skontaktowac sie z naszym lekarzem.Zadzwonilam na pomoc medyczna NHS i powiedziano mi ze Nystatyna nie jest toksyczna i wszystko powinno byc ok,ale ja i tak sie martwie...Dodam,ze synek wazy 15,5kg..
Obserwuj wątek
    • famidyna Re: Nystatyna-przedawkowanie. 09.08.14, 15:21
      Nystatyna jest antybiotykiem przeciwgrzybiczym, nie wchłania sie z przewodu pokarmowego, tak że spokojnie. Na szczęście tym razem...
      Na wszelki wypadek miej w domu zawsze węgiel leczniczy, podanie go to pierwsza przedlekarska pomoc w takich przypadkach.
    • ewa.misko-wasowska Re: Nystatyna-przedawkowanie. 09.08.14, 18:41
      Witam,
      również mogę Panią uspokoić, że nie ma powodów do niepokoju,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka