Dodaj do ulubionych

Żywienie 3,5 mies. wcześniak

12.12.14, 21:35
Mam pytanie dot. żywienia, otóż mój 3,5 mies. syn (31 hbd) był dokarmiany w szpitalu mm, a po wyjściu jest na piersi. Na ostatniej wizycie neonatolog zaleciła wprowadzenie już zupy jarzynowej. Byłam bardzo zdziwiona ale podobno wcześniaki czasem mają takie zalecenia, żeby min. lepiej przybierać na wadze. Kolejną wizytę mamy pod koniec lutego, czyli syn będzie miał skończone 6 mies.
Zatem jaki mam zastosować schemat żywienia, czy na razie tylko zupkę, czy po zupie owoce, no i co z glutenem w tej sytuacji? Czy są jakieś wytyczne, czy to powinno być ustalane indywidualnie?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Żywienie 3,5 mies. wcześniak 13.12.14, 17:49
      Dziecko ma półtora miesiąca wieku korygowanego?
      Od zupy nie przybiera się lepiej na wadze, bo jest mniej kaloryczna od mleka. Natomiast są duże szanse na to że spowoduje problemy z brzuszkiem.
      • aga.1975 Re: Żywienie 3,5 mies. wcześniak 16.12.14, 21:06
        Potwierdzam, zastanów sie nad zmianą pediatry. Wczesne podawanie zupek zaleca sie tylko u dzieci z zaburzona gospodarka wapniowo-fosforanowa , którym może miedzy innymi szybko zarastać ciemię, ale podawanie 1,5 miesięcznemu dziecku zupki jarzynowej to jakieś kpiny.
        U dzieci karmionych piersia rozszerza sie dietę po 6 miesiacach. U dzieci karmionych mm po 4 m-cach.
        • mkwietniewska123 Re: Żywienie 3,5 mies. wcześniak 17.12.14, 13:46
          My właśnie 4-miesięcznej córce musieliśmy wprowadzić stałe pokarmy ze względu na zaburzenia gospodarki ca-p - potwierdzam ogromne problemy z brzuszkiem (a ciąża donoszona, nie wyobrażam sobie podawania stałych pokarmów wcześniakowi)
    • ewa.misko-wasowska Re: Żywienie 3,5 mies. wcześniak 19.12.14, 18:11
      Witam,
      zaleciłabym wstrzymanie się z rozszerzeniem diety jeszcze przynajmniej 2 tyg. Nie znam zaleceń dla wcześniaków mówiących o wczesnym wprowadzaniu pokarmów stałych a wiele badań pokazało, że rozszerzanie diety przed skończonym 4 m.ż. może zwiększyć ryzyko alergii,
      pozdrawiam serdecznie
    • boo-boo Zmień lekarza 21.12.14, 14:38
      bo ten się chyba z głupim na rozumy pozamieniał-serio. Wcześniakowi w takim wieku zupę jarzynową wprowadzać... nie ma takiej opcji żeby po tej zupie zaczął na wadze lepiej przybierać bo nie ma nic bardziej kalorycznego niż mleko matki. Na razie zostań przy piersi- i jak najwięcej w nocy bo wtedy mleko jest "tłustsze".
      Tak w ogóle to napisz jak wyglądają przyrosty wagi bo może się okazać, że dziecko prawidłowo przybiera, a ta "mądra" neonatolog szuka dziury w całym.
      • kremka2014 Re: Zmień lekarza 21.12.14, 23:38
        On się chyba pomylil i zamiast odjąć te 1,5 miesiąca to dodal. Masakra. Karm tylko piersią przynajmniej do 6 miesięcy!😊
        • lady_inn Re: Zmień lekarza 02.01.15, 22:29
          dziękuję za Wasze komentarze :). poszłam do pediatry i razem ustaliliśmy, że na razie tylko pierś :) zakaz zupek itp. do tego lekarz mi powiedział, że dzieci piersiowe mają zaburzoną gospodarkę wp-fosf i to jest fakt znany ale jakoś ignorowany przez lekarzy - pewnie z braku solidnych opracowań naukowych.
          mały przybiera tak sobie, mniej więcej 15g/doba ale np. sporo rośnie (ostatnio 2 cm, w 2 tygodnie). W dzień je różnie, zależy od bóli brzuszka (zauważam tendencję spadkową wreszcie :)) za to w nocy ciągnie bardzo ładnie i często, co 2,5-3h
          • kremka2014 Re: Zmień lekarza 03.01.15, 00:10
            Tak trzymaj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka