Dodaj do ulubionych

POMOCY :( nie wiem już co robić

06.02.15, 11:57
Witam,
Piszę ponieważ nie wiem już co może być mojej 4 miesięcznej córce. Od ok 3 tyg mała zaczęła wydziwiać przy jedzeniu (karmimy mm). W połowie kiedy ją odbijamy mała zaczyna się wyginąc popłakiwać, chce jeść ale po kilku łyczkach zaczyna płakać, kopać tak jakby ją coś boało. Zaczęła też więcej ulewać i non stop jej się odbija. Później zrobiła się marudna i zaczęła bardzo dużo spać. Zrobiliśmy badania ogólne moczu- wykazały bakterie. Potem usg brzuszka - w normie- posiew ujemny i badania krwi - wg pediatry są w porządku. MAła troszkę się uspokoiła. Tydzień temu zaczęliśmy wprowadzać warzywa, ponieważ mała nie chce pić więc pojawił się problem z kupkami - kilka dziennie ale o konsystencji plasteliny, zazwyczaj jedna "kuleczka", ciężko jej się załatwić. Pediatra kazała dawać jabłuszka. Dwa dni temu zaczęliśmy też wprowadzać kaszkę na noc - 1 łyżeczka do mleka. Mała je 180ml w dzien a na noc 210ml (od dawna tak je) ostatnio niestety zostawia nawet do 60ml. Ogólnie je 6 razy na dobę. Po pierwszym razie z kaszką mała strasznie często się budziła, płakała. Wczoraj już było ok ale ulewania znacznie się zwiększyły a mała jest niepsokojna, postanowiliśmy odstawić warzywa póki co. Zauważyłam też ale nie jestem pewna, że dziąsełka górne jakby lekko czerwieńsze są. W między czasie zaczęliśmy chodzić na kurs na basen. Nie wiem już co robić, jak jej pomóc? Co może jej być? Czy to od ząbków? Czy to skok rozwojowy?

Wyniki krwi:
MORFOLOGIA:
WBC: 8,7
HGB: 11,6
RBC: 3,97
HCT: 31,1
MCV: 78,3
MCHC: 37,3 lekko podniesione norma 33-36,6
MCH: 29,2
PLT: 383
MPV: 6,5 obniżone norma 8-12
RDW-CV: 27,7 obniżone norma 34-56
ROZMAZ MIKROSKOPOWY:
tu wszystko w normie oprócz Limfocytów 82 % (norma 20-70 )
BIOCHEMIA:
tu w normie oprócz CRP 7,5 (norma ponieżej 5)
Obserwuj wątek
    • martazolza3 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:00
      Sprostuję troszkę, córka zaczęła już 5 miesiąc tydzień temu.
    • eemcia82 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:08
      "Limfocytów 82 % (norma 20-70 )" - u tak malego dziecka to jest norma
      " CRP 7,5 " i tu zaczełabym sie martiwc.
      lekarz nic nie mowil na to crp ??
      • martazolza3 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:10
        no właśnie nie, stwierdziła że wszystko jest ok :/
        • eemcia82 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:12
          a bakteria w moczu jaka ? jak leczona ?
        • eemcia82 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:14
          generalnie to możliwe ze jej nic naprawde nie jest i to sprawa wychodzeni ząbków.
          ja sama wiem - jako matka - ze nikt nie jest w stanie przekonac matrycznego instynku i ze jak sie czuje ze cos jest nie tak nalezy szukac- nie odpuszczac- chodzi do roznych lekarzy !!!!
          • martazolza3 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:15
            badanie ogólne wykazało bakterie w moczy ale posiew był jednak ujemny
            • eemcia82 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:18
              moja rada - idz do innego lekarza ! zobaczysz czy potwierdzi to co mowil poprzedni i moze sie uspokoisz
              • martazolza3 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 12:21
                no może nic jej nie jest faktycznie, może za dużo na raz wprowadziliśmy nowości i dlatego bardziej ulewa. MAła ogólnie jest okazem zdrowia od urodzenia, ale to pierwsze dziecko i nie mam doświadzcenia. Może panikuje na zapas ale faktycznie sprawdzę u innego pediatry.
                • kremka2014 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 17:39
                  Ja tez dość szybko rozszerzalam dietę,ale niestety musialam z takiego tempa zrezygnować, bo cofanie pokarmu i chyba mial zgagę oraz zaparcia. No i pobudki co godzinę czy dwie w nocy. A jadł wszystko chętnie
    • rulsanka Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 18:59
      W badaniu ogólnym moczu mogą pojawić się bakterie, zazwyczaj są wynikiem zanieczyszczenia próbki bakteriami z krocza i cewki moczowej. A jeśli pobieraliście do woreczka, to w ogóle bez sensu patrzeć na bakterie. Jeżeli badanie ogólne jest w porządku to wszystko ok.
      Być może za wcześnie zaczęliście rozszerzać dietę.

• e-kasia27 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 06.02.15, 20:57
      Mogła zacząć ujawniać się alergia pokarmowa, głównie uczulenie na mleko trzeba wziąć pod uwagę.
      • martazolza3 Re: POMOCY :( nie wiem już co robić 09.02.15, 11:39
        mocz pobraliśmy do kubeczka po uprzednim umyciu i opryskaniu octeniseptem jak kazała lekarka także nie ma mowy o zanieczyszczeniu. Co do rozszerzania to wydaje mi się że coś poknociłam podając kaszkę. To moje pierwsze dziecko i nie wiem za bardzo jak podawać kaszki i jakie. Mogłybyście mi napisać czy jak mam kaszkę mleczno-ryżową to daje np 2 miarki ale zamiast 2 miarek mm? czy dokładam do mm jeszcze 2 miarki kaszy? Co innego mogę dodawać żeby zagęścić mleko na noc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka