minininja
27.12.16, 15:28
Dziś rano byliśmy na kontroli u pediatry w związku z głębokim katarem i kaszlem u prawie 4 letniej córki. Pani doktor dała nam skierowanie na badanie krwi podstawowe + IgE (żeby sprawdzić czy mała jest alergikiem i może stąd te katary) oraz po zbadaniu jej brzuszka próby wątrobowe. Nic nie mówiła, że coś jest nie tak, zauważyłam to dopiero na skierowaniu. Mamy już wyniki i wszystko w normie, CRP 0,09, jedynie podwyższone IgE 116,5 (co pewnie wskazuje na alergię) oraz podwyższone wskaźniki wątrobowe ALAT (co mnie bardzo zmartwiło).
ALT 109 U/l (norma do 55)
ASO <50 U/l (norma do 250)
Co to może oznaczać? Jaką dalszą diagnostykę należy wykonać? Niestety w Luxmed nie ma terminów do pediatry do końca roku. Czy stosować zapobiegawczo jakąś dietę u córki? Boję się o jej wątrobę. Tym bardziej, że już od dawna ma duży brzuszek, dziwnie jej się często odbija, miewa od bardzo dawna zaparcia (wypróżnia się normalnie co 2-3 dni). Oraz teraz bierze leki w związku z głębokim katarem (Sinupret 3x 15kr dziennie oraz Xyzal 2x 2,5ml dziennie). Nie wiem czy to ma znaczenie, ale 2 tygodnie temu miała jelitówkę (2x wymioty w nocy, 2 dni spokoju i wieczorem 2x wymioty).
Z góry dziękuję za odpowiedź.