Dodaj do ulubionych

Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr

22.06.17, 11:05
Witam.
Moja córka lat 7,5 waży niecałe 22kg, dostała Zinnat 250mg na zapalenie zatok w dawce 2x5ml. Czy to nie jest za duża dawka? Ostatnim razem (luty) miała Zinnat na zapalenie oskrzeli, a dostawała w dawce 2x4ml, a infekcja poważniejsza.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 22.06.17, 22:23
      Zatoki to poważniejsza sprawa od oskrzeli, bo tam są struktury kostne i przenikanie antybiotyku jest słabsze. Zapalenia oskrzeli często leczy się w ogóle bez antybiotyku.
      • nattallie Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 23.06.17, 00:55
        Dzieki za odpowiedz. Zasugerowalam sie tym: Ostre paciorkowcowe zapalenie gardła i migdałków, ostre bakteryjne zapalenie zatok przynosowych:
        Dorośli i dzieci o masie ciała powyżej 40 kg: 250 mg dwa razy na dobę;
        Dzieci o masie ciała do 40 kg: 10 mg na kilogram masy ciała dwa razy na dobę, maksymalnie 125 mg dwa razy na dobę.
        Ulotka Zinnatu jest tak pogmatwana z tym dawkowaniem, ze nie idzie sie dowiedziec. Ja jako osoba dorosla jak biore zinnat to wlasnie ten 250 mg ale ze mnie chudzina jest i bardzo zle reagowalam na ta dawke 500mg, dlatego sie zdziwilam, ze cora dostala 2x5ml.
        • rulsanka Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 23.06.17, 19:38
          W tej ulotce dawkowanie podano od 10 do 15mg na kg 2x na dobę, maks to 250 2x na dobę. Twoja córka waży 22, czyli wychodzi, że dostaje trochę ponad 11mg na kg, czyli wręcz wg dolnej dawki.
          • nattallie Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 23.06.17, 20:11
            Znaczy maksymalna dawka to jest chyba 30mg na kg/mc a nie 250mg 2 razy na dobe. Teraz bierze na dobę 500mg, gdyby brałam według tego 30 mg na kg/mc ciała to brałaby 660mg na dobę. Tak czy siak podaje 2x5ml, zasugerowałem się najpierw tamtym dawkowaniem i zdziwiło mnie, że przy zapaleniu oskrzeli miała mniejszą dawke. Nie lubię tego antybiotyku, bo jest koszmarnie gęsty, ciężko go nabierac, mnóstwo zostaje na ściankach i na strzykawce, bo takie to gęste, zapewne przy takim dawkowaniu nie starczy mi go na 5 dni.
            • rulsanka Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 23.06.17, 22:26
              Mam na myśli fragment o dzieciach, nie o dorosłych. 3 strona zalinkowanej ulotki, dawkowanie, podpunkt dzieci. Jeżeli podane jest maksymalne dawkowanie w mg na kg masy, a następnie podana jest dawka maksymalna, to znaczy że mnożnik stosujesz do momentu osiągnięcia dawki maksymalnej a przy większej masie nie dajesz więcej tylko właśnie dawkę maksymalną.
              Przykładowo jeśli dziecko waży 15kg to przy przeliczniku 15 na kg dajesz 225 mg, gdy dziecko waży 17, to przy przeliczniku 15 dajesz 250. Gdy dziecko waży 25 kg i więcej nadal dajesz 250.

Przy zatokach antybiotyk na 5 dni to nieporozumienie. 7 dni to minimum, więc tak czy inaczej konieczna będzie dokładka. Przy założeniu, że w ogóle jest poprawa.
              Jeśli nie było gorączki i złego samopoczucia, być może wystarczyłby steryd i płukanie zatok butelką.
              • nattallie Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 26.06.17, 14:28
                Rulsanka bylam dzisiaj z mala u lekarza, bo od piatku wieczorem dolaczyl brzydki kaszel, a mimo inhalacji i antybiotyku sie nie zmniejsza no i okazalo sie, ze jest lewostronne zapalenie pluc:-( wczoraj minela 3 doba zinnatu, lekarka zmienila lek na Klacid 250. Dala go teraz w dawce 2x3,5ml, od razu zapytalam sie czy tym razem nie za mala dawka (jak we wrzesniu miala zapalenie pluc to brala 2x3,8ml a wazyla mniej, ale to tez u onnej lekarki bylismy) lekarka powiedziala, ze jest wedlug wagi. To wiem, ale dala raczej dawke z nizych widelek, a czy przy zapaleniu pluc nie powinny byc te wyzsze? Bo teraz nie wiem za bardzo czy zwiekszyc na wlasna reke do tych 3,8 czy zostac przy dawce jaka mi dala ta lekarka. Zmiany podobne nie sa duze, no ale sa. Zastanawiam sie czemu zlapala to zapalenie pluc, we wrzesniu miala najpierw zapalenie oskrzeli, a potem pluca, a teraz zatoki i co tak od razu zeszlo na pluca?:-/
              • nattallie Re: Zinnat dawkowanie pytanie do Pani dr 26.06.17, 15:05
                A i dr kazala dalej robic inhalacje z calej ampulki nebbudu z tym, ze juz 3 dni jej robie 2xdziennie z calej, a jakies efekty po Klacidzie pewnie bedzie widac po 3-4dniach czyli z tydzien bede musiala robic z calej, czy to bexpieczne tyle dni w takich dawkach?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka