Dodaj do ulubionych

Kwas l askorbinowy-podajecie?

05.12.17, 08:25
Chodzi o wit c w proszku,ile dajecie w ciagu dnia?pol malej lyzeczki?
Dziecko 4,5 l
Ja mieszam z letnia woda,dodajw miod manuka i wyciskam sok z pomarancY ale w szklance jest mniej niz polowa napoju .czy to wystarcY podajac co jakis cAs w ciagu dnia ?daje ze strzykawki 10 ml az wszystko wypije
Przy poczatkach kataru zaiekszyc?nie wiem ile na oko dawac woem ze biegunka to znak ze za duzo
Obserwuj wątek
    • 8ula Re: Kwas l askorbinowy-podajecie? 05.12.17, 19:58
      Musi to być kwas w czystej postaci bez domieszkow , ja startuje od 5 gr i co godzinę zwiększam o 1 gr do momentu biegunki , po wypróżnieniu podaje poprzednia dawkę i na tym koniec , infekcja trwa max 2 dni , bez kataru i kaszlu , gdzie wcześniej trwało to nawet kilka tyg
      • farfaa Re: Kwas l askorbinowy-podajecie? 06.12.17, 22:12
        Tak z oznacEniem czda..
        A jak odmierzasz te 5 g?plaska lyzeczka?
        Na jaka ilosc wody czy soku dajesz?
        To moze moj za malo dostaje ale ciezko mi wcisnac w niego tyle
        • 8ula Re: Kwas l askorbinowy-podajecie? 07.12.17, 18:59
          To jest kwestia indywidualna , u nas przetestowane ze 5 gr to jest wyjściowe , zazwyczaj przy 3 dawce czyli 7 gr pojawia się biegunka , każdy reaguje inaczej , ja np ostatnio zaczęłam od 7 gr i było 5 dawek i zero biegunki , czyli mój organizm był l kompletnie wyjałowiony z vit c nast dnia zaczęłam od 8 gr i już po 3 dawce lekka biegunka , musisz obserwować i testować inaczej się nie da , mam wagę i ważę w miarce od syropu , wsypuje do letniej wody (tylko trochę tej wody ) rozpuszczam dodaje troszkę smoothie i pijemy , trzeba pamiętać żeby mieszać tylko plastikowa łyżeczka
          • farfaa Re: Kwas l askorbinowy-podajecie? 07.12.17, 21:39
            Dzieki
            Ja dzis kupilam swansona ta wit i tam jest miarka ale taka tycia..nie ma tam 5 g a jest napisane zeby nie przekraczać jednej dziennie Hmm..5 g to chyba taka plaska lyzeczka od herbaty prawda? Chyba tez kuoie wage ale to jakas bardzo czula ze tyle g wazy..
            Tak ja tez daje malo wody tak 1/4 1/3 kubka
            Dzis dostal 3 takie dawki ale zero biegunki
            Powinnam zwiekszyc pewnie ta dawke?
            Mieszam plastikowa tez:)
            Przy infekcji mozna dawac wiecej a wg rozposki na tej co kupilam pewnie jest dawka profilaktycznie jedna..Hmm dziwnie
            • farfaa Re: Kwas l askorbinowy-podajecie? 07.12.17, 21:47
              O doczytalam na ich str ze to 1 g tylko:)jutro odmierzam mlodemu wiecej i zobaczymy
              Pozdrawiam
              • 8ula Re: Kwas l askorbinowy-podajecie? 15.12.17, 12:43
                Zasada jest prosta vit c Pani nie przedawkuje tylko można przedawkować wszystkie dodatki które zawiera , dlatego ważne żeby to była czysta postać kwasu askorbinowego bez dodatków , ja używam wagi kuchennej i nie mam problemu z odmierzaniem dawki , jeżeli zaczęła Pani od 1 gr to nast dnia proszę zwiększyć dawkę i zacząć od 2 gr , widocznie organizm potrzebował dużej dawki vit żeby wystąpiła biegunka , czasami ludzie biora przez cały dzień i tez nic nie występuje , dlatego nast dnia zwiększamy dawkę i trzeba obserwować , każdy z nas ma inne zapotrzebowanie , u Pani wystarcza np 3 dawki a u mnie po 5 może nastąpić nasycenie , zdrówka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka