Dodaj do ulubionych

bolesne kupki

10.06.05, 10:41
Witam!bardzo proszę o poradę-mój syn ma skończony miesiąc bardzo ciężko jest
się mu wypróznić chociaz jego kupki są o płynnej konsystencji i robi je
często jednak sprawia mu to dużo bólu szczególnie po nocy-czy mozna mu jakoś
pomóc?i jeszcze jedno czasam oddaje zielonkawe luźne stolce czy to coś
niepokojącego?z góry dziękuję za rady i odpowiedź.
POZDRAWIAM:)
Obserwuj wątek
    • aluu Re: bolesne kupki 12.06.05, 14:17
      U nas jest podobnie, tylko że Maluszek ma już 2,5 miesiąca. Od samego początku są bóle brzuszka przy kupie, a kupy robi często i rzadkie. Nie ma typowej kolki, jak stwierdziła pediatra.
      Od początku stosuję Esputikon, 2-3 x dziennie po 2 krople. Są dni lepsze i gorsze. Swego czasu podawałam Gripe Water i piłam herbatki z koprem, ale miałam wrażenie że po tym jest jeszcze gorzej. Pani doktor powiedziała, że czasami koper wzmaga dodatkowo bóle.
      Ostatnio odstawiłam na 2 dni Esputikon, ale problem się wzmógł, więc podaję kropelki dalej.
      Pomagają nam masaże brzuszka, nawet w nocy, i przyciskanie nóżek do brzuszka.
      Pediatra polecił ostatnio Infacol. Może spróbuję... Też mi szkoda Maluszka, bo problem tak naprawdę nie ustaje.
    • aluu Re: bolesne kupki 12.06.05, 14:20
      Dodam, że też zdarzają się zielone kupy, nawet ze śluzem. To zależy od diety mamy, jeśli karmisz piersią, i jeśl nie jest to notoryczne to nie musisz się martwić. Nasze Maluszki mają słabiej wykształcony przewód pokarmowy, a dodatkowo słabe mięśnie brzuszka, stąd trudniej jest im pozbyć sie kupy. U nas z tymi mięśniami jest gorzej, bo Synuś nie nawidzi leżeć na brzuchu...
    • maria-kotowska Re: bolesne kupki 15.06.05, 01:55
      Małe niemowleta zwykle odczuwają dyskomfort podczas oddawania stolca, dziecko
      pręży się i płacze. Dolegliwości te sa ekwiwalentem kolki jelitowej. Można
      wiięc potraktować je jak kolkę. Przed Państwem, a dokładniej przed maluchem,
      etap w dojrzewaniu przewodu pokarmowego zwany niestrawnościa fizjologiczną-
      rzez kilka dni występuja objawy znacznie nasilonej kolki i zielone strzelajace
      stolce. Dolegliwości te ustepują samoistnie. Dolegliwości mozna tez łagodzić
      masowaniem brzucha i oczywiście unikaniem przez matkę karmiąc ą pokarmów
      wzdymających. Pozdrawiam. MK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka