olazur 02.05.07, 18:49 Moje dziecko ma 12 tygodni. Od urodzenia często zdarza mu sie spać z otwartą buzią. Nosek nie ma zatkany. Co inngo może być przyczyną? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mikolaj_danko Re: Śpi z otwartą buźką 03.05.07, 15:38 Może powietrze w pokoju w który śpi jest za suche, przez nosek z wysuszoną śluzówką trudniej się oddycha - stąd może otwieranie buźki. Odpowiedz Link Zgłoś
olazur Re: Śpi z otwartą buźką 07.05.07, 10:50 na dworze też się zdarza spanie z otwartą buzią. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Śpi z otwartą buźką 08.05.07, 20:38 Może też mieć np. przerośnięty migdałek gardłowy - stąd łatwiejsze oddychanie przez usta w czasie snu. Odpowiedz Link Zgłoś
olazur Re: Śpi z otwartą buźką 09.05.07, 09:32 czy z takim przerośniętym migdałkiem należałoby coś zrobić czy zostawić tak jak jest? Moja mama mnie straszy, że dziecko będzie miało przez spanie z otwartą bużką wysunietą do przodu górną żuchwę, czy to prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Śpi z otwartą buźką 12.05.07, 18:56 Faktycznie, śpiąc z otwartą buźką mała może mieć wadę zgryzu. Warto by było się skonsultować z laryngologiem, czy faktycznie migdałek jest przrośnięty i jak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś