Dodaj do ulubionych

efekt zachodzącego słońca

03.10.07, 18:56
Dzisiaj lekarz u mojej 4 m-cznej córki stwierdził skazę białkową oraz efekt
zachodzącego słońca. Co do skazy to wiem co to jest ale co to jest ten efekt
zachodzącego słońca. Lekarz nie był w stanie udzielić mi odpowiedzi ponieważ
dziecko strasznie płakało i nie mogłam jej uspokoić a w internecie nie mogę
znaleźć żadnych informacji na ten temat. Zastanawiam się czy nie powinnam udać
się z tym do okulisty lub neurologa ale lekarz nic takiego nawet nie zasugerował
Obserwuj wątek
    • iwpal Re: efekt zachodzącego słońca 03.10.07, 21:18
      pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_zachodz%C4%85cego_s%C5%82o%C5%84ca
      Czyli koniecznie do neurologa!!!
      • slonko1335 Re: efekt zachodzącego słońca 04.10.07, 07:15
        Efekt zachodzącego słońca u niemowlaków zdarza się dośc często i
        bardzo często nie jest objawem podwyższenia cisnienia płynu,
        niemowlęta mja często nieskordynowane ruchy gałek ocznych. Jednak
        niestety może tak się zdarzyc, że wskazuje na jakies
        nieprawidłowości dlatego najlepiej byłoby to spradzić żeby czegoś
        nie przegapić. Dziwi mnie że lekarka nie zaleciła wizyty u
        neurologa, jezlei uznała że nie ma to żadnego znaczenia to po co
        woógle wspominała. Zrób dziecku usg przezciemieniowe, polecam wizytę
        u neurologa, możesz tez zrobić badanie dna oka u okulisty te badania
        pozwolą wykluczyć nieprawidłowości lub okreslą czy dalsza
        diagnostyka jest konieczna.
        Czy taki efekt Ty tez zauważyłaś czy wystąpił on akurat podczas tego
        badania jak dziecko było nieposkojne? Jak wyglada rozwój dziecka i
        jak przyrosty głowy?
        • edit38 Re: efekt zachodzącego słońca 04.10.07, 15:50
          Jeśli chodzi o to czy ja to zauważyłam to owszem widziałam ale uznałam to za coś
          normalnego ponieważ przeważnie robi tak gdy się wystraszy np gdy jesteśmy w
          windzie (nie lubi tego) lub gdy usłyszy jakiś głośny dźwięk.
          Jeśli chodzi o rozwój dziecka to na moje oko rozwija się dobrze a jeśli chodzi o
          przyrost główki to nigdy nie miała mierzonej (tylko po urodzeniu) ale na moje
          oko też jest wszystko ok tylko że badanie na oko to nie badanie.
          • slonko1335 Re: efekt zachodzącego słońca 04.10.07, 18:23
            Edit, pediatra powinien mierzyć obwód głowy dziecka na każdej
            wizycie kontrolnej...to jedna z podstawowych danych. Pytając o
            rozówj chodzi mi o to czy robi to co zwykle dzieci robią w jej
            wieku? jak przybiera na wadze? czy tez nie jest ważona? Dobrzeby
            było mieć czego się chwycić, objawem wodogłowia jest najczęsciej
            zbyt szybko przyrastająca główka no ale nie wiemy jak przyrasta,
            podobnie trzebaby wymiary głowy odnieśc do obwodu klatki piersiowej
            ale skoro głowy lekarz nie mierzy to klatki pewnie też nie...pomyśl
            nad zmianą pediatry.
            Ja iwme, że łatwo mi tak mówić ale póki co nie denerwuj się bo to
            naprawdę nie musi nic oznaczać ale trzeba sprawdzić na pewno
            • edit38 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 08:21
              Jedynym pomiarem jaki robi lekarz na każdej wizycie jest ważenie (przybiera na
              wadze prawidłowo) ja nawet nie wiem jakie moje dziecko jest duże oceniam to
              tylko po ubrankach lub sama mierzę centymetrem krawieckim. Prawdę mówiąc już od
              jakiegoś czasu myślimy o zmianie lekarza i wczoraj wieczorem postanowiliśmy
              dzisiaj iść do przychodni i przepisać małą do innego ale nie mamy za dużego
              wybru no chyba że zmiana przychodni.
              • slonko1335 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 08:50
                Możesz spróbować sama zmierzyc głowę, tylko i tak zawsze będzie
                obawa, że nie zrobiłaś tego prawidłowo...poproś koniecznie lekarza o
                skierowanie do neurologa albo zrób na własną rękę usg
                przezciemieniowe, i zwróć uwagę na kolejenj wizycie pediatrze żeby
                zmierzył głowę i klatkę to zwykle nie jest bardzo drogie badanie (u
                mnie w mieście ok. 50 zł)a może wiele wyjąsnić.
                • madzialena121 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 09:13
                  koniecznie idx do neurologa i nie daj sie zbyć,moje dziecko miało to
                  samo(efekt zachodzacego słońca),podczas robienia usg przez
                  ciemiączko wyszło ze sa poszerzone części czołowych,w wieku 12
                  miesięcy miał zrobiony tomograf i tez wyszło poszerzenie(bez płynu
                  czy nie wodogłowie),dzis syn ma 12 lat i niestety jest uposledzony
                  oczywiscie nie chce cie straszyc bo u twojego dziecka wcale tak nie
                  musi być ale lepiej porobić badania i udac sie do dobrego lekarza
                  chocby prywatnie
                  • slonko1335 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 09:22
                    Madzialeno czy możesz mi napisać kiedy stwierdzono, że dziecko jest
                    upośledzone? jak duży jest stopien upośledzenia? Pytam bo moja córka
                    z podobnymi problemami ale na razie wygląda na to ,że wszystko ok,
                    choc w pewnym momencie wodogłowie było stwierdzone.

Edit to 50 zł, o któreych wyżej pisałam to cena za usg
                    przezciemieniowe, cos mi ise poprzestawiało w poście...
                    • edit38 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 10:14
                      dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Naprawdę się martwię bo moje dziecko z dnia na
                      dzień robi się coraz bardziej nerwowe i marudne (już od jakiegoś czasu) i boję
                      się żeby to rzeczywiście nie były jakieś problemy neurologiczne
                      • madzialena121 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 11:07
                        u Kacpra mojego stwierdzono objaw zachodzacego słońca w wieku 3
                        miesięcy,w 12 miesiącu miał robiony tomograf i stwierdzono
                        poszerzenie części czołowych9ale powiedziano mi ze wiele osób moze
                        tak miec i ze nic nie powinno sie dziac),w wieku 3 lat moje dziecko
                        wszystko rozumiało ale niestety nie mówiło,pozatym juz wtedy widac
                        było róznice między nim a innymi dziećmi(nie rysował,nie układał
                        puzli,miał problem z dopasowywaniem klocków)w wieku 4,5 lat
                        trafilismy prywatnie(bo lekarz rodzinny stwierdził ze ja jestem
                        przewrazliwiona a dziecko leniwe)do neurologa w szczecinie(180 km od
                        nas)i nastepnie do Ośrodka wczesnej interwencji.w tej chwili kacper
                        ma 12 lat,chodzi do 5 klasy szkoły integracyjnej,troche czyta,liczy
                        na konkretach,ale za to ma swoje hobby-jest ministrantem,ma
                        stwierdzone upośledzenie umysłowe w stopniu umiarkowanym
                        • slonko1335 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 11:37
                          My ze Szczecina własnie więc do specjalistów mamy blisko. Alka poza
                          obnizonym napięciem mięśniowym, z którym już się uporałysmy żadych
                          póki co powodów do niepokoju nie daje. Również ma poszerzenie w
                          okolicach czołowych, lekko zniekształconą główkę z wysuniętym
                          czołem, choć w chwili obecnej juz tego prawie nie widać jak ktos
                          specjalnie się nie przypatruje. Korzytsamy z Ośrodka wczesnej
                          interwencji na Skłodowskiej-Curie. Wydaje mi isę, ze Mała mniej
                          więcej robi to co inne dzieci w jej wieku choc baczenie sie jej
                          przyglądam ale jeszce chyba jest za wczesnie na stwierdzneie
                          ewentualnych nieprawidłowości, oczywiście ciagam ja po neurologach,
                          jest pod opieką dr Gadowskiej z OWI, dr Hnatyszyn i dr Ostapiuka,
                          nasz neurochirurg to drSagan ale mam nadzieje, ze nie będzie
                          potrzebny.
                          • madzialena121 Re: efekt zachodzącego słońca 05.10.07, 11:57
                            my byliśmy pod opieką dr Hnatyszyn(extra lekarz)a z osrodka na
                            Rostockiej korzystaliśmy, ruszyła mowa po braniu lekarstwa
                            Nootropil,pamietaj ze wczesna terapia daje duzo,ja czasami mysle ze
                            gdyby mój Kacperek zaczął wczesniej to moze byłoby lepeij??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka