Dodaj do ulubionych

badanie krwi

03.03.08, 09:58
Panie Doktorze,chciałabym dziecku(5 mies.) zrobić badanie krwi,od dłuższego
czasu ulewa,ale zaczęła też zwracać czego wynikiem jest podrażniony
przełyk.Chodzi o to aby zrobić wszystkie niezbędne badania,określenia czego
zażądać w labolatorium?
Obserwuj wątek
    • mikolaj_danko Re: badanie krwi 03.03.08, 23:27
      Obawiam się, że badanie krwi "na wszystko" niewiele wniesie do odnalezienia przyczyny ulewania. Jak jest karmione dziecko, jak się rozwija? Od jak dawna jest problem z ulewaniem, wymiotami? Starasz się nosić malucha po jedzeniu przez dłuższy czas w pozycji pionowej? Pokazywałaś dziecko lekarzowi? Jak często oddaje stolce?
      • renia.w.2 Re: badanie krwi 04.03.08, 10:03
        Dziecko ulewa od 2 miesiąca życia,dlatego musiałam małą odstawić od piersi(jest
        teraz karmiona bebilonem AR)w celu wykluczenia alergii miałam wprowadzić bebilon
        pepti jednak nie toleruje tego mleka(było jeszcze gorzej) i wróciłyśmy na
        bebilon AR.Zwraca niezależnie czy to jest 5 minut po posiłku czy 2 godz. i to
        kilkakrotnie,nawet po zjedzeniu zupki czy kaszki,czasami nawet nie dojdzie
        pokarm do żołądka i nie jest to już zwykłe ulewanie tylko "chlustanie"i to w
        dużych ilościach,pomimo noszenia i odbicia.Wypróżnia się codziennie,nie ma
        biegunek ani temperatry.Od lekarzy(szukałam porady u kilku)słyszę,że w zasadzie
        to już powinna wyrosnąć z tego a jeśli nie to chyba ma niewykształcony dobrze
        przełyk jednak każą czekać zamiast działać,dziecko sie męczy gardło przekrwione
        i obolałe z wymiotów czasem odmawia jedzenia.Ogólnie rozwija się prawidłowo i
        jest wesołym dzieckiem,przybiera na wadze (urodzeniowa 2700,5 m-c waga
        6850).Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź jednak zadziałałam jeszcze wczoraj i
        zrobiłam dziecku krew jeśli to nie problem bardzo proszę o interpretację
        wyników,wizytę mam dopiero za tydzien a normy są podane dla osob dorosłych nie
        doczekam sie jestem ciekawa czy cos z nich wynika oto wyniki:
        Sód 138,1 mmol/l
        Potas 6,08 mmol/l
        lekka hemoliza surowicy
        Chlorki 106,1 mmol/l
        Aspat 39 U/l
        Alat 32 U/l
        Bilirubina całk. 0,3 mg/dl
        ASO 12 IU/ml

WBC 8,46 tys/ul
        RBC 4,48 mln/ul
        HGB 12,5 g/dl
        HCT 36,4 %
        MCV 81,3 fl
        MCH 27,9 g/dl
        MCHC 34,3 pg
        RDW-SD 37,3 fl
        RDW-CV 12,9 %
        PLT 502 tys/ul
        PDW 10,1 fl
        MPV 9,3 fl
        P-LCR 19,8 %
        PCT 0,47 %
        Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź
        • toto-1 Re: badanie krwi 04.03.08, 16:26
          nie będę tu pisać o wynikach krwi bo na tym się nie znam ale powiem ci jak było
          z moim synkiem. też bardzo ulewał. chlustało z niego coraz częściej i doszło do
          tego że więcej ulał niż zjadł. okazało się że ma zachłystowe zapalenie płuc-nie
          miał temperatury,dobrze przybierał na wadze. nie piszę tego żeby cię
          przestraszyć tylko żebyś wiedziała że takie coś jest i żebyś poszukała dobrego
          lekarza. ja byłam u kilku i nikt nie potrafił zdiagnozować mi synka. ja w ogóle
          nie wiedziałam że ulewanie może doprowadzić do czegoś takiego a żaden z lekarzy
          mi tego nawet nie zasugerował, raczej traktowano mnie jako przewrażliwioną mamę
          bo ulewanie niby to taka normalna rzecz.dopiero po zrobieniu prześwietlenia płuc
          wyszło to zachłystowe zapalenie.
          a teraz coś pozytywnego. jak zacznie się pionizować i siedzieć będzie lepiej-u
          mojego syna trwało to do 10miesiąca. zagęszczałam mu jedzenie nutritonem
          (paskudne:) ) ale było lepiej. dawałam to do wszystkiego do zup, mleka które
          odciągałam, do herbaty.
          powodzenia
        • toto-1 Re: badanie krwi 04.03.08, 16:27
          jeszcze jedno
          karm dziecko często ale w małych ilościach
          • toto-1 Re: badanie krwi 04.03.08, 16:38
            jeszcze mi się przypomniało
            u nas wyszedł refluks żołądkowy na usg jamy brzusznej więc może oprócz tych
            badań które zrobiłaś zrób jeszcze usg brzucha w kierunku refluksu.
            • renia.w.2 Re: badanie krwi 04.03.08, 17:48
              Tak,refluks też jest brany pod uwagę,za tydzień jedziemy na badania.Dzięki za
              podpowiedź napewno to zasugeruję lekarzowi:
              Nemniej jednak zależy mi na interpretacjii wyników krwi o których wcześniej
              pisałam a o to proszę Pana Doktora:)
        • mikolaj_danko Re: badanie krwi 08.03.08, 10:11
          "Na badania" dziecko w zasadzie jest zdrowe, podwyższony poziom potasu wynika najprawdopodobniej z hemolizy krwinek. Podwyższone nieznacznie płytki krwi - mogą być np. pozostałością po jakiejś infekcji. Do badań nie ma się co czepiać. Miała robione usg jamy brzusznej?
    • renia.w.2 Re: badanie krwi 08.03.08, 14:22
      nie miała robionego usg jamy brzusznej,w zasadzie to nie miała robionych żadnych
      badań,w badaniu moczu jeszcze które zrobiłam wyszło:
      nabłonki pł liczne
      nabłonki okrągłe 0-2
      erytrocyty św.2-4
      erytrocyty wył. 3-5
      leukocyty 2-4
      bakterie liczne
      pozatym wszystko inne ok,białko nieobecne,
      domyślam sie ze jest tu jakas infekcja ale czy to moze byc odpowiedzialne za
      wymioty i nadmierne ulewania
      • mikolaj_danko Re: badanie krwi 11.03.08, 20:24
        Trochę dużo erytrocytów - badanie ogólne powtórzyłbym razem z posiewem. Warto zrobić usg brzuszka z oceną układu moczowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka