Dodaj do ulubionych

zrosniete wargi sromowe

21.04.08, 21:42
Witam!Moja córeczka ma skonczone 7 miesiecy.W 4 zobaczyłam ze male wargi sromowe jej sie zrosly.Mój lekarz powiedzial ze to sie zdarza bylam rowniez u chirurga dal krem Ovestin ale nie ma poprawy.Martwie sie co dalej i boje sie ze w przyszlosci córeczka bedzie mial jakies problemy.Nawet znajomych jak pytzm to nikt sie z tym nie spotkal.Prosze poradzic jak sobie z tym poradzic?Dziekuje serdecznie z góry.
Obserwuj wątek
    • kasiak37 Re: zrosniete wargi sromowe 21.04.08, 22:10
      wybierz sie z mala do ginekologa dzieciecego.A swoja droga to jak taki stan
      mozna ZAUWAZYC myjac dziecku krocze kilka razy dziennie na tym etapie kiedy
      min.7-8 razy dziennie zmieniasz pampersa?
    • betty-226 Re: zrosniete wargi sromowe 21.04.08, 23:21
      To się zdarza, owszem. Odwiedź innego lekarza. Być może konieczne jest rozklejenie zabiegowe. Sama maść bywa nieskuteczna. Niestety bywa, że i po rozklejeniu stan nawraca. Po zabiegu prawdopodobnie dostaniesz maść, która ma zapobiegać ponownemu sklejaniu.
      • kk2121 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 00:25
        betty-226 napisała:

> To się zdarza, owszem. Odwiedź innego lekarza. Być może konieczne
        jest rozkleje
        > nie zabiegowe. Sama maść bywa nieskuteczna. Niestety bywa, że i po
        rozklejeniu
        > stan nawraca. Po zabiegu prawdopodobnie dostaniesz maść, która ma
        zapobiegać ponownemu sklejaniu.

Witaj proszę jeżeli znasz nazwę tej maści to mi ją podaj. Moja córka
        ma nawracający problem zrastania sie warg sromowych, nie wiem jak
        temu zapobiegać więc może to pomoże pozdrawiam kk2121

• betty-226 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 00:47
          Jeśli chodzi o maści hormonalne, nie znam nazwy niestety. Stosowane są różne i zapewne wszystkie na receptę. Nie wiem, w jakim wieku jest mała, czy używasz chusteczek nawilżonych. Jeśli tak - zaprzestań. Na własną rękę możesz smarować wargi grubo np. alantanem.
          • kk2121 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 00:56
            betty-226 napisała:

> Jeśli chodzi o maści hormonalne, nie znam nazwy niestety.
            Stosowane są różne i
            > zapewne wszystkie na receptę. Nie wiem, w jakim wieku jest mała,
            czy używasz ch
            > usteczek nawilżonych. Jeśli tak - zaprzestań. Na własną rękę
            możesz smarować wa
            > rgi grubo np. alantanem.
            Dziekuje Ci za tak szybką odpowiedź. Dodam jeszcze że byłam z
            córeczką (4,5 roku) u lekarza ginekologa dziecięcego i przepisał nam
            krem Ovestin stosowałyśmy ją i jest ok pomaga, ale po jakimś czasie
            problem pojawia się znów wargi zrastają się ponownie, chciałam
            poznać sposób żeby temu przeciwdziałać. Wyczytałam tutaj na forum o
            stosowaniu oleju lnianego. Jeżeli możesz coś jeszcze dodać będę
            wdzięczna za radę dziękuję pozdrawiam kk2121
            • betty-226 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 01:22
              Nie znam problemu w praktyce, bo mam dwóch synów i wypowiadam się czysto teoretycznie.
              Z tego co mi wiadomo, problem "lubi" wracać i wraca aż do okresu dojrzewania, kiedy to organizm dziewczynki zaczyna wytwarzać więcej estrogenów. Bo to właśnie niski poziom hormonu i miejscowe stany zapalne, uszkodzenie tkanki powodują sklejanie warg.
              Profilaktyka to właśnie niestosowanie chusteczek nawilżonych, które podobno przyspieszają gojenie tkanek. Rozwiązaniem są maści/kremy, które przyspieszają gojenie, ale jednocześnie tworzą warstwę izolującą między wargami i zapobiegają kolejnym drobnym stanom zapalnym, podrażnieniom miejscowym. Czyli pewnie te popularne, stosowane do pielęgnacji niemowląt - alantan, bepanthen itd...
              • kk2121 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 01:25
                dziekuje dobranoc
    • bebe52 Poczytaj tutaj 21.04.08, 23:40
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=76758906
    • chusinka Re: zrosniete wargi sromowe 22.04.08, 18:23
      Dziekuje serdecznie za szybkie odpowiedzi i rady.Jezeli ktos ma ochote podzielic sie wlasnym doswiadczeniem to prosze pisac.Chetnie czytam zwlaszcza ze to moje pierwsze dziecko i wiele rzeczy jest dla mnie nowe.Pozdrawiam!
      • kmichor Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 14:26
        Witam Cię serdecznie!Od razu Ci napiszę żebyś się nic nie martwił ta maść która
        masz pomaga!Moja córeczka ma obecnie 4 latka i do tej pory mam ten sam problem a
        dowiedziałam się o tym jak miała 3 miesiące.Nakładaj na tą błonkę niewielką
        ilość maści 3 razy dziennie i do tygodnia czasu może troszkę dłużej powinna się
        rozpuścić.Miałam taką samą sytuację i tą maścią rozwiązałam.A teraz wargi dalej
        zarastają i tak będzie do 6 lat albo może być do 6 lat,ale codzienne rozciąganie
        warg żeby nie były cały czas sklejone pomaga i nie zarasta nic.Czasami zdarza
        się,że troszkę zaniedbam i coś zarośnie lekko można naderwać-tak mi pokazywała
        bardzo dobra lekarka pediatra-posmarować potem Rivanolem i się goi.Nie masz się
        co martwić ale fakt,że jak wargi bardzo zarosną trzeba poddać dziecko
        zbiegowi,ale myślę,że na pewno może Wam ta maść.Pozdrawiam mama czteroletniej
        Olki i trzymiesięcznego Marcelka.
    • 100krotka14 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 22:14
      mam pytanie - czy sama mogę stwierdzić zrośnięcie warg?? czy może mi
      któraś z mam opisać jak to wygląda?? czy jeżeli w miejscu gdzie
      powinno być wejście do pochwy znajduje się błonka to oznacza
      sklejenie warg?
      • betty-226 Re: zrosniete wargi sromowe 27.04.08, 00:48
        Jeśli wiesz jak wyglądają zdrowe i prawidłowe wargi mniejsze, to zorientujesz się, jeśli coś będzie z nimi nie tak. Po prostu łączą się. Najczęście zrastanie zaczyna się od dołu i wędruje w górę w kierunku łechtaczki. W miejscu gdzie powinno być wejście do pochwy, jest błonka - dziewicza.
    • szymus2 Re: zrosniete wargi sromowe 26.04.08, 22:40
      witam
      a czy corcia nie ma przypadkiem alergii pokarmowej?
      • chusinka Re: zrosniete wargi sromowe 29.04.08, 10:52
        Myslisz ze od alergi wargi mogly by sie zrosnac??W 4 miesiacu to zauwazylam a wowczas tylko mlekiem byla karmiona a na mleko matki chyba uczulenia nie powinno miec dziecko jak myslisz!?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka