2asiula7 02.06.08, 23:20 Córeczka jak się urodziła miała 34 cm teraz ma 2,5 m-ca i 38 dostaliśmy skierowanie do neurochirurga bardzo się denerwuje tym bardziej,że są odległe terminy czy może ktoś mi napisać czy to naprawdę tak źle wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiek289 Re: Mały obwód glówki 03.06.08, 11:58 Najważniejsze - nie przerażać się. Mój synek - urodzony pod koniec 37 tc miał obwód główki 38 cm. Dzieci tak jak i dorośli - mają różne główki. Moja córka przy porodzie miała 35 cm. A więc między nimi była tez spora różnica Odpowiedz Link Zgłoś
gosiab10 Re: Mały obwód glówki 03.06.08, 15:02 Ale przecież jest przyrost w ciągu tych 2,5 miesiąca i to całkiem w normie. Nie wiem dlaczego lekarz pediatra zrobił z tego problem? może miał inne dodatkowe powody? Moje dzieci mają małe główki, obwód sie stopniowo powiększa, taka ich uroda. Ja mam też małą głowę a i to jest istotne jak ta głowa u rodziców wygląda ;)Moja córka podobnie miała jak u Ciebie, synek może ciut większą jak to chłopiec i uwierz mi normalnie wyglądają, żadnych dysproporcji nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
jacia.2 Re: Mały obwód glówki 04.06.08, 08:00 Moja córeczka podobnie po urodzeniu miała 34 a jak miała 3 miesiące to 38 i lekarka nie zwróciła mi uwagi że może być coś nie tak:( Sprawdziłam u starszej było tak samo 37 po urodzeniu i 40 w 3 miesiącu więc przyrost 3cm taki sam. Myślę, że nie powinnaś się zamartwiać. Wydaje mi się, że nasze córki rosną prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jacia.2 Re: Mały obwód glówki 04.06.08, 08:08 Namieszałam:( starsza miała 37 po 6 tygodniach a po urodzeniu też 34 i niestety wygląda na to, że lepiej ta główka przyrastała. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: Mały obwód glówki 04.06.08, 23:58 Moim zdaniem nie ma się co czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
betty-226 ***post dodany przez moderatora*** 11.06.08, 20:08 *** Panie Doktorze proszę o pomoc. *** 2asiula7 11.06.08, 19:49 Proszę o analizę wyników badań mojej córci, pisałam już wcześniej, że główka wolniej rośnie (ur. 34 teraz 3 m-ce 38,5) ale neurochirurg stwierdził, że wszystko ok (Małą rozwija się prawidłowo). Do badań się nie ustosunkował jako, że w lipcu idziemy na wizytę do Poradni Chorób Metabolicznych. WAPŃ 10,3 mg/dl FOSFORANY 6,6 mg/dl FOSFATAZA ALKALICZNA 346,0 U/l. Witaminy D3 nie podajemy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj_danko Re: ***post dodany przez moderatora*** 15.06.08, 22:16 Wapń i fosfataza w normie, nieznacznie podwyższony fosfor, generalnie badania wydają się ok. Odpowiedz Link Zgłoś
koral777 Re: Mały obwód glówki 05.06.08, 16:03 mierz jej systematycznie np co meisiąć i odznaczaj w książczce na siatce centylkowej, jesli bedzie szła ładnie krzywa po mniej więcej tym samym centylu wszystko będzie ok. ja mierze dziecku obwód głowki od 3 mies życia bo mielismy problem z gospodarką wapniowo- fosforanowa i ilością pdoazy D3. dodam że jak się uroziła miala 33 potem w wieku 3 mieś 37 szła na 25 centylu potem trochę spadła pomiedzy 25 a 10 centyl. ja jako matka mam tez maly lepek, i jej babcie również tak na 10 centylu. Może neurochirurg coś innego zauwazył, moze nierówna głowka ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilactk Re: Mały obwód glówki 16.06.08, 12:00 Hej moja zuzanka ma podobny problem. Robilismy wyniki, widział ją neurolog, miała usg i na razie każą obserwowac. Czy podajesz malej wit D3? Ja jestem w kropce - wyniki ok więc powiennam podawać, ale główka powoli rośnie, ciemiaczko szybko się zmniejsza więc nie powinnam. Czy tobie lekarze mówili coś na ten temat? U mnie zalecenia się wykluczają, zresztą mój pediatra stwierdził ze ALP (265) jest podwyższone, chociaż znalazłam normy twierdzące inaczej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
2asiula7 Re: Mały obwód glówki 16.06.08, 21:45 Nie podajemy wit d3. U nas ALP 346. 4 lipca idziemy do Poradni Chorób Metabolicznych. Byliśmy u neurochirurga robiliśmy usg wyszło ok. Ostatnio byliśmy też na kontroli u pediatry główka od urodzenia urosła ok 5 cm czyli jest dobrze. (ważne by główkę zawsze mierzyła jedna osoba). Poza tym gdzieś na forum wyczytałam żeby nie pić wody Żywiec a ja piłam 2-3 l dziennie. Ps. mój pediatra powiedział, ze norma ALP dla takich dzieciaczków (ok 3 m-ce) jest sto coś (nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
dominikam29 Re: Mały obwód glówki 16.06.08, 22:58 Nie rozumiem. Przyrost obwodu główki jest przecież w normie, mieści się w siatce centylowej. Dlaczego więc dodatkowe badania?!? Pediatra skierował? Nie ma siatek cent., norm? Dziwię się, bo mój synek urodził się z obwodem 34 cm pzy wadze 2520g. Obecnie (5 m-cy) ma obwód 42cm, nigdy nie robiono z tego problemu, a teraz się zaniepokoiłam... Odpowiedz Link Zgłoś