Dodaj do ulubionych

Badanie na poziom witaminy D3

26.06.08, 16:34
Mam dylemat odnośnie podawania witaminy D3 mojemy 14 miesięcznemu
synkowi. Jesienią ubiegłego roku byliśmy w poradni metabolicznej w
CZD i lekarz ustalił nam ,żeby podawać trzy razy w tygodniu w
okresie jesienno zimowym i dwa razy w tygodniu latem. Tyle tylko,że
wtedy mój maluch wypijał 800-900ml mleka modyfikowanego , a teraz
500-600 ml. Jest dużym chłopcem, ma jeszcze duże
ciemię.Kontrolowałam mu zimą sam poziom witaminy D3 i był w normie.
Nie pamiętam jednostek ,ale chyba 25, a poprzednio 40.
Troszkę niepoki mnie ,że gdy leży to lekko wystają mu dolne żeberka,
ale może jestem przewrżliwiona. Chcę znowu skontrolować poziom
witaminy d3 ,to badanie muszę wykonać prywatnie.
Zastanawiam się tylko,czy to jedno badanie może mnie już
uspokoić,że jest ok. Czy muszę wykonać pozstałe badania gospodarki
wapniowo fosforanowej. W takim wypadku musiałabym iść jeszcze do
pediatry po skierownia.
Proszę o odpowiedź-Ania
Obserwuj wątek
    • ania766 Re: Badanie na poziom witaminy D3 27.06.08, 08:04
      I jeszce jedno. Mój synek dostaje 10mg dziennie losec .Czy ten lek
      ma wpływ na wchłanianie witaminy d?
    • mikolaj_danko Re: Badanie na poziom witaminy D3 01.07.08, 21:14
      Losec nie upośledza wchłaniania wit.D. Wypijając ok. 0,5l mleka
      modyfikowanego mały dostaje mniej więcej połowę zapotrzebowania
      dobowego na wit.D z mlekiem (zależy od preparatu). Czy pediatra,
      który prowadzi dziecko widzi jakieś niepokojące objawy u malucha? Z
      drugiej strony jeżeli już się upierasz, żeby kłuć dziecko, to możesz
      mu też pobrać inne badania (m.in. wapń i fosfor + fosfatazę alk.)
      • ania766 Re: Badanie na poziom witaminy D3 02.07.08, 13:41
        Dziękuję za odpowiedź.
        Konsultowałam się już z pediatrą,który obejrzał "małego" i zalecił
        aby podawć co drugi dzień witaminę d, a w okresie jesienno zimowym
        ta dawka będzie zwiększona do 1 kropli dziennie. Na razie nie ma
        potrzeby robić kontrolnych badań /słowa pediatry/.
    • 12coma3 Re: Badanie na poziom witaminy D3 26.04.13, 20:37
      Zdecydowanie krople sa lepsze i duzoooooo tansze. Pediatra nam mowil ze po tej w kapsulkach czesciej obserwowano juz przypadki krzywic - tam jest problem z dokladnym wyliczeniem dawki witaminy w tej kapsulce. Dzieciom czesto poca sie glowy itp. Ta w kroplach jest na recepte i lekarzom sie nie chce jej wypisywac a zachecaja do kspsulek bo wiadomo ze maja z tego nakrecania ludzi... Pochwale.

sandras3 napisał(a):

> Czy lepsza witamina d w kapsułkach dla dziecka 3 miesiace czy w kropelkach?
      • malgosiek2 Re: Badanie na poziom witaminy D3 27.04.13, 19:28
        Ale głupoty piszesz.
        W 1 kaps.jest odliczona dawka 400 jm, więc jaki ma byc problem z wyliczeniem dawki?
        To prędzej z kroplami jest więcej zabiegu, bo w 1 kr, jest 500 jm, a te zakraplacze w butelkach raz leci więcej, a raz nie chce lecieć.
        A pocenie się główki NIE zawsze oznacza niedobór.
        Może też oznaczać nadmiar.
        I nie jest prawdą, że lekarzom nie chce się wypisywać D3 w kroplach.
        • gacek-junior Re: Badanie na poziom witaminy D3 27.04.13, 21:15
          te w kroplach są dużo tańsze. nieprawda, że lekarze nie chcą wypisywać. od mojego dowiedziałam się, że w ogóle takie są (po co Pani będzie wydawać na kapsułki).
          kapsułkę łatwiej podać, krople faktycznie albo w ogóle nie lecą, albo leci kilka naraz. poza tym trzeba podawać z odrobiną pokarmu i mieć pewność, że dziecko "wylizało" łyżeczkę, żeby przyjęło pełną dawkę. ale z kapsułkami też miałam problem, czasem jak się zrobiła dziurka po oderwaniu pod skosem i leciało nie do buzi, tylko obok.
        • 12coma3 Re: Badanie na poziom witaminy D3 27.04.13, 23:06

Ale dlaczego wypowiadasz sie za wszyskich lekarzy. Przed zmiana przychodni chodziismy z dzieckiem do dwoch pediatrow i jeden jak i drugi na prosbe o recepte na vit d3 odpowiadali "a po co..w kapsulkach pani sobie kupi" wiec rownie dobrze moge ci napisac rownie kulturalnie jak ty ze sama piszesz glupoty, bo widac niektorym jednak sie nie chce ich pisac. A o zauwazalnej liczbie dzieci z krzywica po vit w kapsulkach powiedzial mi pediatra w nowej przychodni, ale mozna tez o tym poczytac w necie. ktos spytal o opinie na forum. To ze ty dajesz w kapsulkach nie znaczy ze jest ona lepsza tylko ze wolisz wydawac wiecej kasy. i tyle w tej sprawie.

malgosiek2 napisała:

> Ale głupoty piszesz.
          > W 1 kaps.jest odliczona dawka 400 jm, więc jaki ma byc problem z wyliczeniem da
          > wki?
          > To prędzej z kroplami jest więcej zabiegu, bo w 1 kr, jest 500 jm, a te zakrapl
          > acze w butelkach raz leci więcej, a raz nie chce lecieć.
          > A pocenie się główki NIE zawsze oznacza niedobór.
          > Może też oznaczać nadmiar.
          > I nie jest prawdą, że lekarzom nie chce się wypisywać D3 w kroplach.
          • malgosiek2 Re: Badanie na poziom witaminy D3 28.04.13, 14:59
            No, tak nic dodać i ująć Twojej wypowiedzi.
            Ja wiem swoje, Ty swoje.
            Tiaa....., a o dzieciach z przedawkowaniem D3 w poradniach zaburzeń metabolicznych nie słyszałaś?
            D3 kumuluje się w organizmie, a nie wydala.
            Odkłada się w nerkach i wątrobie.
            Przed zwiększeniem D3 należałoby zrobić badania na poziom wit D3 oraz gospodarkę wapniowo-fosforową czy fosfatazę alkaliczną.
            Dopiero wtedy warto się wymądrzać o krzywicach i niedoborach D3 u dzieci.
            P.S NIE cytuj całych wypowiedzi, a jedynie fragmenty dotyczące dyskusji.
            forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
            • 12coma3 Re: Badanie na poziom witaminy D3 28.04.13, 15:17

Ale nie cytowac dlatego bo ty mi kazesz.???
              A wiec skoro ja wiem swoje w ty swoje to niech tak zostaje. Po to sa wlasnie fora internetowe zeby porownywac opinie i wyciagac wnioski. Jesli chodz o zdrowie dzieciakow to szczegolnie wazne bo miliony rodzicow dzis styka sie z dziesiecioma roznymi opiniami u pediatrow, choc dotycza one jednej sprawy. I tak jest zawsze, czy to dotyczy vit d czy innych spraw. Ktos spytal o opinie MAMY , wiec wyrazilam swoje spostrzezenia z jakimi sie spotkalam. Nie uwazaj sie za znawczynie tematu. Skad wiesz ze przypadki krzywic o ktorych pisze nie sa poparte badaniami..... Z zalozenia? Czy zlosliwosc przez ciebie przemawia... Ktos spytal na forum o kpinie inne mamy a nie tylko ciebie. Wiec wyraz swoje zdanie i opinie zeby pytajaca mogla wyciagnac sobie wnioski, a nie dyskutuj ze mna, bo nie po to jest forum. To wszystko w temacie vit d. Pozwol innym miec swoje zdanie. Nie narzucaj swoich madrosci innym. Szczegolnie ze mnie nie znasz, wiec przepraszam cie bardzo, ale nie masz prawa pisac ze ty masz racje a ktos nie skoro lekarzem nie jestes, a juz specjalistka w tej materii napewno nie.

mwalgosiek2 napisała:

> No, tak nic dodać i ująć Twojej wypowiedzi.
              > Ja wiem swoje, Ty swoje.
              > Tiaa....., a o dzieciach z przedawkowaniem D3 w poradniach zaburzeń metaboliczn
              > ych nie słyszałaś?
              > D3 kumuluje się w organizmie, a nie wydala.
              > Odkłada się w nerkach i wątrobie.
              > Przed zwiększeniem D3 należałoby zrobić badania na poziom wit D3 oraz gospodark
              > ę wapniowo-fosforową czy fosfatazę alkaliczną.
              > Dopiero wtedy warto się wymądrzać o krzywicach i niedoborach D3 u dzieci.
              > P.S NIE cytuj całych wypowiedzi, a jedynie fragmenty dotyczące dyskusji.
              > forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
              • malgosiek2 Re: Badanie na poziom witaminy D3 28.04.13, 20:45
                Ależ, ja nic ci nie każe.
                Tak napisane jest w netykiecie, którą ci zalinkowałam.
                Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie a więc i na Forum Gazeta.pl.
                Jak pisać:

Pisz zwięźle i na temat.
                Zanim założysz wątek sprawdź, czy temat już nie był omawiany. Użyj wyszukiwarki.
                Postaraj się, by tytuł wątku, który zakładasz był czytelny i zrozumiały.
                Odpowiadając na post, cytuj tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinaj. Nigdy nie cytuj sygnaturek (podpisów)!
                Jeśli zadajesz komuś pytanie, sformułuj je precyzyjnie.

Złośliwość absolutnie przeze mnie nie przemawia, bo nie mam w tym żadnego celu.
                Po prostu wiem, że lekarze z założenia zwiększają dawkowanie wit.D3 tylko na podstawie objawów zauwazonych przez matkę.
                Naprawdę rzadko, który lekarz zleca badania laboratoryjne na określenie poziomu witD oraz inne badania z tym związane.
                Owszem znam przypadki, gdzie D3 została przedawkowana.
                Bo objawy przedawkowania sa podobne do objawów niedoboru.
                www.psychiatria.pl/specjalista/ep,273,witamina-d3-objawy-przedawkowania
              • malgosiek2 Re: Badanie na poziom witaminy D3 28.04.13, 20:50
                A, gdzie ja napisałam, że mam rację?
                Właśnie po to są fora internetowe, aby na nich dyskutować.
                A dlaczego mam z tobą nie dyskutować?
                A skąd wiesz, że nie jestem specjalistką?
                Znasz mnie?
                Ależ ja nie zabraniam Ci mieć swojego zdania.
                Ja też tylko reprezentuje swoje zdanie w tym temacie, tak samo ja ty.
                Ty masz swoje, ja ci przedstawiłam swoje zdanie.
                • 12coma3 Re: Badanie na poziom witaminy D3 28.04.13, 21:06
                  :) dobre to wszystko co piszesz, ale nie mam czasu już więcej kontynuować ...
                  Ostatnia sprawa to to, że nie wiem, czemu się uczepiłaś tego przedawkowania... Czy ja choć raz wspomniałam o tym, żeby podawać jej dziecku więcej niż trzeba??? vit d3 w kroplach była od początku, a ta w kapsułkach pojawiła się nie tak dawno w porównaniu z tamtą, i ta w kroplach zawsze była ok. Ma odpowiednią ilość "wszystkiego co powinna" jeśli tylko potrafi się ja dobrze dawkować - zgodnie zaleceniami. O cenie tej w kapsułkach już nie wspomnę.
                  Dobra nie ważne. Kończę dyskusję ze swojej strony.
                  • malgosiek2 Re: Badanie na poziom witaminy D3 28.04.13, 21:11
                    Ale ja nie twierdze, ze ta w kroplach jest be.
                    Tylko krople raz nie lecą, a raz poleci kilka na raz.
                    A wtedy to nie jest 400 j jak w kapsułce tylko np.1000 lub 1500 j.
                    No i właśnie w takich sytuacjach łatwiej o te przedawkowanie.
                    Ty z kolei piszesz o krzywicy czyli niedoborze :P
                    Ja ci daję przeciw wagę.
                    Znacznie wygodniejsze w uzyciu są kapsułki i tyle.
              • zona_mi 12coma3 28.04.13, 22:26
                > Ale nie cytowac dlatego bo ty mi kazesz.???

Bo tak mówią zasady forum Gazeta.pl, których przestrzeganie deklarowałaś, zakładając tu konto:
                forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
                Nie należy cytować całego postu poprzednika, jedynie fragment, do którego się odnosimy (jeśli do całości, to w ogóle nie ma potrzeby cytować) - aby nie przewijać 30 cm, by na końcu odczytać: tak, albo nie zgadzam się. To jest istotne szczególnie przy długich wątkach, ale obowiązuje zawsze.
    • mynia_pynia Re: Badanie na poziom witaminy D3 29.04.13, 20:13
      Używałam wit D w kroplach i w kapsułkach. Obecnie używam kapsułek, które zawsze kupuje w promocji (w zapasie do następnej ;)), płacę od 12 do 15 zł za 30 kapsułek, naprawdę dobrej witaminy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka