ola9677 01.02.09, 19:07 Mozna prosic Pania o wytlumaczenie czym astma wirusowa rozni sie od oskrzelowej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaalbrecht Re: Astma wirusowa? 02.02.09, 13:41 nie znam takiego pojęcia może to skrót myślowy i chodziło o zapalenie oskrzeli wirusowe, lub wirusowe zapalenie oskrzeli u dziecka z alergią? Odpowiedz Link Zgłoś
agkr Re: Astma wirusowa? 02.02.09, 23:38 moje dziecko tez ma astme wirusowa (alergikiem nie jest). dokładnie takiej nazwy uzyla lekarka i to nie przy zapaleniu oskrzeli tylko w chwili gdy dziecko tylko przy zwyklym katarze dostalo dusznosci. czytajac wypowiedz Pani dokror z forum zastanawiam sie teraz o co chodzi z ta astma wirusową? Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: Astma wirusowa? 03.02.09, 07:33 w kraju,w ktorym mieszkam, funkcjonuje pojecie "astmy przeziebieniowej", tj. tendencji do nadreaktywnosci oskrzeli przy kazdej, najbanalniejszej infeklcji wirusowej gornych drog oddechowych (mowiac prosciej: kazda najwyklejsza infekcja wirusowa, katar, w ciagu max. 2 dni przechodzil w spastyczne (?) zapalenie oskrzeli , z dusznoscia. W okresie zdrowia dzieci nie mialy astmy, ani stwierdzonych zadnych alergii, objawy byly scisle zwiazane z infekcja wirusowa gornych drog oddechowych, przeziebieniem. Dzieci byly leczone lekami wziewnymi, w wiekszej dawce w okresie samego przeziebienia , a w malutkiej dawce podtrzymujacej przez caly sezon przeziebieniowy (od jesieni do wiosny). I tak przez klka lat, bo z takiego modelu chorowania wyrosly przed rozpoczeciem szkoly i obecnie katar jest tylko katarem i zadne ekstra leczenie nie jest wymagane. Odpowiedz Link Zgłoś
ola9677 Re: Astma wirusowa? 06.02.09, 08:51 O to wlasnie mi chodzilo.Kazdy nawet bardzo maly kaszelek(2 razy na dobe)ide do lekarza i slysze ze dziecko ma swisty ,furczenia i jeszcze jakies 2 zmiany osluchowe.Dostaje ochrzan ze dziecko musi juz min 4 dni okropnie kaszlec.Diagnoza :ciezkie zapalenie oskrzeli z obturacja,antybiotyk.Ostatnio nie podalam antybiotyku tylko na drugi dzien poszlam do przychodni.I tu okazuje sie ze dziecko jest czysciutkie osluchowo(w tym dniu nie podawalam berodualu tylko dzien wczesniej raz).Pani doktor w przychodni mowi ze nie uwierzylaby gdyby nie bylo na kartce napisane przez innego lekarza .Testy nam wychodza ujemne(pokarmowe i oddechowe).Jak nie ma tego niby zapalenia oskrzeli to jest zapalenie krtani a przy nim przewaznie rumien na buzi ktory pojawia sie i zanika(i tak przewaznie przez kilka godzin).Kiedys pisalam juz do Pani Doktor ze dziecko ma tez reflux zoladkowo przelykowy.Od czasu az wybadano wkoncu ten reflux a trwalo to 2 lata i leczono go na obydwa schorzenia dziecko nie chorowalo(przez caly rok).Pozniej w szpitalu po gastroskopi stwierdzono ze dziecko nie ma refluxu-odstawiono leki,Pani alergolog stwierdzilaze"szukam sobie alergi u dziecka a Ona jej nie widzi" i tez odstawila leki.Skonczylo sie to tym ze po miesiacu sie znow zaczelo.W sumie od tego czasu 3 zapalenia oskrzeli i 3 zapalenia krtani w ciagu 3 miesiecy. y palenia oskryeli a kaydzm rayem pey temp Odpowiedz Link Zgłoś
ola9677 Re: Astma wirusowa? 06.02.09, 09:03 Przepraszam cos sie porobilo mi z klawiatura.Wlasnie ta Pani alergolog stwierdzila ze dziecko ma astme wirusowa st 1.Ale wydaje mi sie ze to ze dziecko nie ma temperatury przy zapaleniu oskrzeli,ten rumien za kazdym prawie razem przy zap krtani i te obturacje wskazuja wlasnie na to ze dziecko ma jakas alergie.Na pewno wiem ze jest uczulony na proszek do prania i szampon dla dzieci Schauma itak sie zastanawiam czy przypadkiem opary z plynu do podlug moga powodowac wlasnie takie objawy jak pisalam wczesniej?Ja juz naprawde nie wiem co z malym robic? Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: Astma wirusowa? 13.02.09, 11:10 Ale numer! miło po 25 latach chorowania dowiedzieć się, co mi jest. I to z internetu... hi, hi. Bardzo dziękuję za tę informację. Odpowiedz Link Zgłoś