Dodaj do ulubionych

ph moczu 8,0 reszta w normie

30.04.09, 15:43
dziecko 10 miesięcy, badanie ogólne moczu w normie oprócz tego ph które wynosi
8,0. Skąd może być taki odczyn??
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: ph moczu 8,0 reszta w normie 30.04.09, 15:57
      Od tego co podajesz dziecku do jedzenia.
      • elzbieta_1983 madziulec 30.04.09, 19:57
        a czy od podawania ostatnio witaminy C mogło się ph podnieść?? A jeśli mówisz,
        że od tego co jej daję do jedzenia to powiedz proszę co masz konkretnie na myśli
        bo ja nie za bardzo wiem. Dzwonić do lekarza, że takie ph czy po prostu odstawić
        witaminę? Je mleko modyfikowane, obiadki słoikowe, deserki słoikowe-
        przynajmniej przez ostatni tydzień. Kaszki mleczno-ryżowe i ryżowe. Chrupki
        kukurydziane, czasem jabłko lub banan. Po odrobinie chleba i wędliny drobiowej z
        czasu bo nie przepada póki co. Co z wymienionych może wpływać??
        • madziulec Re: madziulec 30.04.09, 20:19
          Za wikipedia:
          "pH moczu zależne jest od diety, jaką stosujemy, np. przy diecie mieszanej pH
          waha się w granicach 5,5 do 6,6; dieta bogatobiałkowa powoduje zakwaszenie moczu
          do pH 5,2, a dieta bogatowarzywna alkalizuje mocz do pH 8,2. Odczyn zależny jest
          też od czasu przechowywania moczu, ponieważ bakterie namnażając się powodują
          jego alkalizację."

Witaminy C ja w ogole nie polecam, poniewaz jesli dziecko jest na nomalnej
          diecie, zbilansowanej to podawanie jej dodatkowo moze spowodowac powolne ale
          bardzo skuteczne uszkadzanie nerek poprzez tworzenei zlogow.
          A lekarze nie stwierdzili wplywu podawania wit. C na np. rzadsze zachorowania i
          rzadsze przeziebianie sie.
          • elzbieta_1983 Re: madziulec 30.04.09, 21:10
            dziękuję za odpowiedź, czas przechowywania moczu to było około 1 godziny więc
            nie sądzę, że to to.
            Muszę w takim razie porozmawiać z lekarzem o diecie małej, może po prostu czegoś
            za dużo albo czegoś za mało jej daję..:(
            • madziulec Re: madziulec 30.04.09, 22:31
              Napisalas, ze byl zum.
              Nie wiem jak wtedy byl pobierany mocz (woreczek? kubeczek? cewnikowanie?
              naklucie nadlonowe?)
              jakie wtedy byly wyniki moczu?

Jesli jest samo pH wysokie to nie oznacza to automatycznie, ze jest zakazenie,
              co wiecej moze byc zakazenie przy niskim pH (u nas wiele razy wystepowalo cos
              takiego).
              • elzbieta_1983 Re: madziulec 01.05.09, 14:03
                ZUM był praktycznie od 3 doby po urodzeniu, stąd mój długi pobyt w szpitalu, bo
                tam został "wyłapany", gdyż mocz badali ze względu na to że ja w ciąży miałam
                zakażenie układu moczowego. Domniemam, że mocz został pobrany woreczkiem,
                niestety. Cewnikowana nie była na pewno. Nie sądzę, że którakolwiek pielęgniarka
                stała z pojemniczkiem i łapała- a to nie sądzę, dlatego, ze jak trafiłam w 4
                tyg.życia z małą do szpitala z sapką, to dostałam ochrzan konkretny za woreczek
                do pobierania po czym zostałam poinformowana, że tu na oddziale dziecko będzie
                miało PROFESJONALNIE pobrany mocz. No i wzystko byłoby ok, gdyby nie to, że mała
                przyjechała z przyklejonym woreczkiem do mnie na salę.
                Jesteśmy pod stałą kontrolą nefrologa, po cystografii mikcyjnej i badaniach usg
                jest tak, że mała ma pęcherz moczowy wychodzący poza spojenie łonowe i jest o
                nieregularnym kształcie. Dotychczas nie było żadnego zakażenie etc., pod koniec
                maja wizyta i kolejne usg. Nie wiem czy te badania wystarczą, bo po takim
                PROFESJONALIŹMIE na oddziele szpitalnym czasem już mi się nie chce ufać lekarzom:(:(
    • kasiaalbrecht Re: ph moczu 8,0 reszta w normie 30.04.09, 21:56
      SAMO PH ZALEŻY OD DIETY IM WIĘCEJ PRODUKTÓW ZASADOTWÓRCZYCH TYM PH BARDZIEJ
      ZASADOWE JESLI POZA TYM WSZYSTKO OK TO NIE MA SIĘ CZYM MARTWIĆ.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka