elzbieta_1983 30.04.09, 15:43 dziecko 10 miesięcy, badanie ogólne moczu w normie oprócz tego ph które wynosi 8,0. Skąd może być taki odczyn?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: ph moczu 8,0 reszta w normie 30.04.09, 15:57 Od tego co podajesz dziecku do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 madziulec 30.04.09, 19:57 a czy od podawania ostatnio witaminy C mogło się ph podnieść?? A jeśli mówisz, że od tego co jej daję do jedzenia to powiedz proszę co masz konkretnie na myśli bo ja nie za bardzo wiem. Dzwonić do lekarza, że takie ph czy po prostu odstawić witaminę? Je mleko modyfikowane, obiadki słoikowe, deserki słoikowe- przynajmniej przez ostatni tydzień. Kaszki mleczno-ryżowe i ryżowe. Chrupki kukurydziane, czasem jabłko lub banan. Po odrobinie chleba i wędliny drobiowej z czasu bo nie przepada póki co. Co z wymienionych może wpływać?? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: madziulec 30.04.09, 20:19 Za wikipedia: "pH moczu zależne jest od diety, jaką stosujemy, np. przy diecie mieszanej pH waha się w granicach 5,5 do 6,6; dieta bogatobiałkowa powoduje zakwaszenie moczu do pH 5,2, a dieta bogatowarzywna alkalizuje mocz do pH 8,2. Odczyn zależny jest też od czasu przechowywania moczu, ponieważ bakterie namnażając się powodują jego alkalizację." Witaminy C ja w ogole nie polecam, poniewaz jesli dziecko jest na nomalnej diecie, zbilansowanej to podawanie jej dodatkowo moze spowodowac powolne ale bardzo skuteczne uszkadzanie nerek poprzez tworzenei zlogow. A lekarze nie stwierdzili wplywu podawania wit. C na np. rzadsze zachorowania i rzadsze przeziebianie sie. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: madziulec 30.04.09, 21:10 dziękuję za odpowiedź, czas przechowywania moczu to było około 1 godziny więc nie sądzę, że to to. Muszę w takim razie porozmawiać z lekarzem o diecie małej, może po prostu czegoś za dużo albo czegoś za mało jej daję..:( Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: madziulec 30.04.09, 22:31 Napisalas, ze byl zum. Nie wiem jak wtedy byl pobierany mocz (woreczek? kubeczek? cewnikowanie? naklucie nadlonowe?) jakie wtedy byly wyniki moczu? Jesli jest samo pH wysokie to nie oznacza to automatycznie, ze jest zakazenie, co wiecej moze byc zakazenie przy niskim pH (u nas wiele razy wystepowalo cos takiego). Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta_1983 Re: madziulec 01.05.09, 14:03 ZUM był praktycznie od 3 doby po urodzeniu, stąd mój długi pobyt w szpitalu, bo tam został "wyłapany", gdyż mocz badali ze względu na to że ja w ciąży miałam zakażenie układu moczowego. Domniemam, że mocz został pobrany woreczkiem, niestety. Cewnikowana nie była na pewno. Nie sądzę, że którakolwiek pielęgniarka stała z pojemniczkiem i łapała- a to nie sądzę, dlatego, ze jak trafiłam w 4 tyg.życia z małą do szpitala z sapką, to dostałam ochrzan konkretny za woreczek do pobierania po czym zostałam poinformowana, że tu na oddziale dziecko będzie miało PROFESJONALNIE pobrany mocz. No i wzystko byłoby ok, gdyby nie to, że mała przyjechała z przyklejonym woreczkiem do mnie na salę. Jesteśmy pod stałą kontrolą nefrologa, po cystografii mikcyjnej i badaniach usg jest tak, że mała ma pęcherz moczowy wychodzący poza spojenie łonowe i jest o nieregularnym kształcie. Dotychczas nie było żadnego zakażenie etc., pod koniec maja wizyta i kolejne usg. Nie wiem czy te badania wystarczą, bo po takim PROFESJONALIŹMIE na oddziele szpitalnym czasem już mi się nie chce ufać lekarzom:(:( Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaalbrecht Re: ph moczu 8,0 reszta w normie 30.04.09, 21:56 SAMO PH ZALEŻY OD DIETY IM WIĘCEJ PRODUKTÓW ZASADOTWÓRCZYCH TYM PH BARDZIEJ ZASADOWE JESLI POZA TYM WSZYSTKO OK TO NIE MA SIĘ CZYM MARTWIĆ. Odpowiedz Link Zgłoś