Dodaj do ulubionych

kolejny problem...proszę o opinię

30.09.10, 19:33
Znaleźliśmy tańsze mieszkanie...213tyś. Bardzo chcielibyśmy je kupić. Wkład jest niezmienny- 50 tys. Żeby złożyć wniosek musimy mieć umowę przedwstępną. Właściciel mieszkania chce 15 tys. zadatku. Boimy się że te pieniądze nam przepadną jeżeli bank nam odmówi kredytu. Doradca stwierdził naszą zdolność kredytową, podobno jest, ale ja się boję że bank nam odmówi kredytu.
1. Nasze zarobki to 3150 (może będzie 100-200zł więcej jeszcze czekamy na przeliczenie zarobków męża przez jego firmę).
2. Chcielibyśmy kredyt RnS
3. Składamy wnioski do Millenium i Getin
4. Czekam na BIK (nigdy nie braliśmy żadnych kredytów ale tyle sie naczytałam że nagle coś nie tak wychodzi więc poprosiłam doradcę by nas sprawdził)
5. Umowy o pracę na czas nieokreślony
6. Chcielibyśmy kredyt na 15 lat
7. I teraz coś dziwnego...Musimy w banku przedstawić nasze przelewy za ostatnie 6 miesięcy i sobie przypomniałam że grzecznościowo co miesiąc przelewam mojej teściowej (nie potrafi korzystać z internetu) jej rachunek za telewizję i internet. Niby nic ale może się okazać że bank sobie pomyśli że to jest moje obciążenie za internet i tv tym bardziej że pechowym zbiegiem okoliczności jest to że nazywam się tak samo jak moja teściowa( to samo imię i nazwisko) ...Ślub braliśmy 2 miesiące temu, ja jej te przelewy robię od ok. roku. (ona mi daje te pieniądze w gotówce, dla mnie wtedy to nie miało znaczenia a teraz się boję że to może być potraktowane źle przez bank).
7. Rzecz jasna nie mamy kompletnie żadnych zobowiązań- dzieci, alimientów, rat, wyroków sądowych i.t.d. ( no chyba że wziąć pod uwagę czynsz w tym mieszkaniu które nas interesuje- 400zł).
I w związku z tym powyższym mam ( mamy) pytanie czy dostaniemy taki kredyt- (163.000) na 15 lat? Martwię się o te 15 tyś. To nasze ciężko zarobione pieniądze...
Dlatego jeszcze raz proszę o pomoc. Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • robertind Re: kolejny problem...proszę o opinię 30.09.10, 21:40
      Namówcie sprzedającego na zaliczkę a nie na zadatek.
      Millennium w wyciągach sprawdza głównie czy pensja z zaświadczenia ma pokrycie w kwotach wpływających na konto. Nie widzę tu zagrożeń jeśli chodzi o dodatkowe opłaty robione z konta.
      W sumie doradca powinien wasze wątpliwości rozwiać w tych tematach podczas rozmowy. Co do szans to teoretycznie są duże, ale my nie widzimy dokumentów a często dane z dokumentów różnią się od tych deklarowanych przez klientów.
      • arfer Re: kolejny problem...proszę o opinię 01.10.10, 22:15
        A najlepiej zawrzeć zapis mówiący o tym, że zaliczka zostanie zwrócona, gdybyście nie uzyskali kredytu. W sytuacji, gdybyście się wycofali z innych powodów, zaliczkę zatrzymuje Sprzedający.
        Taki wariant jest kompromisowy i uczciwy.
    • arfer Re: kolejny problem...proszę o opinię 01.10.10, 22:14
      Powinniście dostać.

Jeśli chodzi o GNB - w np. OF od niedawna od ręki na I spotkaniu jesteście w stanie sprawdzić BIK i otrzymać potwierdzenie wstępnej decyzji pozytywnej ; która się potwierdzi, jeśli tylko zdolność kredytowa po prostu zostanie osiągnięta, a nieruchomosć będzie spełniała oczekiwania banku.

Pytanie tylko, czy 15 lat przy Waszych dochodach jest rozsądnym pomysłem, tak samo, jak pozbywanie się całego wkłądu własnego..
    • poszukiwaczka.in Re: kolejny problem...proszę o opinię 03.10.10, 14:35
      Ale dlaczego Getin? Jest kilka innych banków, które mają o 50zł niższą ratę na tych warunkach, a koszty kredytu nie generują aż 11tysięcy, tylko na przykład 100 ;-)
      • dansid Re: kolejny problem...proszę o opinię 04.10.10, 05:31
        Dziękuje za odpowiedzi, getin dlatego ponieważ z naszymi zarobkami mamy większe szanse niż w innych bankach na kredyt RnS.
        • arfer Re: kolejny problem...proszę o opinię 06.10.10, 21:15
          Tak, akurat - można GNB lubić bądź nie - ale tylko GNB sfinansuje przy RnS 110 % LTV, da kredyt do choćby 80 roku życia i dłużej (w układzie dzieci + rodzice), zrobi przy okazji po cenie mieszkaniówki refinans zadatku/zaliczki, skredytuje równolegle remont, wreszcie - do zdolności policzy ratę z dopłatą (nie - standardową, jak każdy inny bank). Można marudzić na marżę i koszty (lub nie), nie zapominajac o braku ubezpieczenia LTV, braku kosztu wyceny.

Zresztą - dla np. 60 % LTV dostajecie 1,55 %,a w pewnych okolicznościach do 110 % LTV brutto nawet 1,95 % przez 8 lat i gwarantowane 1,55 % po 8 roku.

Jeśli macie zdolność - sprawdźcie jeszcze Pekao SA, także ma obecnie killera.
    • Gość: gosc Re: kolejny problem...proszę o opinię IP: *.pools.arcor-ip.net 07.10.10, 13:05
      partnerzy.comperia.pl/pp_adserwer.php?url=3&id_partner=55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka