1agfa Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 18:00 Dobry wieczór Mirku, dobry wieczór Wszystkim. Rosskoszna ta Ela, i taka cicha, jak w kępie wróbel przy joju. Krzyk (kszyk) (jest na rzeczy, co napisał Ulisses: nie przyjmować "do głowy" śmieci. O własnej "Mysiej", dla zdrowia. Ale się nie da...Śmieci krzyczą: jestem! jestem! i wolną drogę zawalają). > Odpowiedz Link
1agfa Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 18:39 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15133379,Cejrowski_o_papiezu_Franciszku__Gadane_ma_slabe__kazania.html#TRNajCzytSST Pasuje ten wiele-mówiący z angielska skrót WC. WC-kwadrans. (Też kszyk). ale nie jest to gallinago gallinago wg Linneusza Czyli tylko błotny się zgadza. Odpowiedz Link
k.karen Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 19:26 " Zdaniem Cejrowskiego problem w tym, że "papież nie zna Europy, nie zna naszej estetyki, jest Latynosem, gdzie wszystko jest bardziej luzackie". A problem Cejrowskiego polega na tym, że Cejrowski wiem kim jest papież, ale papież (o, zgrozo) nie wie kim jest Cejrowski, chociaż pewnie wie, co to jest WC Odpowiedz Link
k.karen Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 19:24 Dobry wieczór, moi Drodzy O, tak! Ela jest taka, taka... rossskoszna i cicha, cichuteńka... Odpowiedz Link
1agfa Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 20:05 Byłem dzisiaj, Karen, w ciszy prawdziwej, leśnej, szarej o tej porze (tylko sosny i świerki o dłuższym życiu zielono gadają). Nagie gałęzie jak z japońskich lub chińskich sztychów, ale gdzieniegdzie "ubrane" w życie - ptactwa wiele się zleciało do karmiciela . Mam jałowiec! Pachnący, prawdziwy, leśny, dziki. Roztarty lekko w dłoniach aż kręci w nosie specyficznym zapachem. Czeka na użycie Nijakich El nie było... tylko szum wiatru i chwile lekkiej kapaniny deszczu. Kotów popiskiwanie (ale gdzie im do El ). Chłodno. k.karen napisała: > Dobry wieczór, moi Drodzy > O, tak! Ela jest taka, taka... rossskoszna i cicha, cichuteńka... Odpowiedz Link
k.karen Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 20:30 Agfo, też byłam dzisiaj na długim spacerze, a raczej marszu Piękna pogoda, powietrze lekko mroźne. Taka mogłaby być dla mnie cała zima. Może tylko ze śniegiem na święta Twoje jałowce na pewno pachną prawdziwie, bo rosną w naturalnych warunkach. Ale moje ogrodowe i formowane mocnym przycinaniem, też pachną. A później takie ususzone owoce jako przyprawa do pieczonego mięsa...mmm Irgi jeszcze się czerwienią owocowymi kulkami, a nawet na jarzębinach w sąsiedztwie jeszcze są koraliki. Widać, że zima nie zapowiada się ostra i z wielkimi opadami śniegu, jak w poprzednich latach A co tam u Twoich jeży-tuptusiów, zaglądałeś do ich kryjówki? Znalazłam taki rysunek w necie Odpowiedz Link
1agfa Re: 14 grudnia 2013 17.12.13, 20:11 Nie widziałem jeży, niestety, tylko tropy. Ale to dowodzi, że są, że żyją już zadomowione (kociej karmy ubywa w zastraszającym wprost tempie), liczę na jeżowy wyż demograficzny - może na wiosnę. Ciekawe czy futrem kocim małe jeżyki nie obrosną, skoro kocią karmą się objadają i z dzikimi kotami koegzystują - jak widzę - zgodnie?! I nie będą sie przesłuchiwacze czepiać! Rysunek...hm...Wy, obywatelu, macie!! (biedny jeżyk Karen Karen napisała: > > A co tam u Twoich jeży-tuptusiów, zaglądałeś do ich kryjówki? > > Znalazłam taki rysunek w necie > > Odpowiedz Link
witekjs Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 20:55 Dzień Dobry Moi Mili Koledzy z Podwórka. Muszę się z Wami podzielić zachwytem nad rozmową z Józefem Henem, którego już wcześniej czytałem, w pracy o Tadeuszu Boy-Żeleńskim / jest on również autorem książki o Boyu/. Znamy go jako autora scenariuszy do kilku, znanych filmów. To jest przyjemne, kiedy czytamy rozmowę z kimś, który ma tak wiele do powiedzenia o trudnych sprawach, również o swoim życiu. Nierzadko myśli się w takich momentach, że chciałoby się umieć tak mówić i pisać. Pozdrawiam. Witek Rozmowa z Józefem Henem Donata Subbotko wyborcza.pl/magazyn/1,132060,13816589,Cudowny_kraj_ta_Polska_.html ZAGADKA BOYA Józef Hen www.miesiecznik.znak.com.pl/hen_549.html Poezja Boya www.poezja.org/index.php?akcja=wierszeznanych&kto=%AFele%F1ski%20Boy%20Tadeusz&ak=pokaz Odpowiedz Link
k.karen Re: 14 grudnia 2013 14.12.13, 22:05 Witaj, Witku Serdecznie Ci dziękuję za ten wywiad z Józefem Henem. Dziewięćdziesiąt lat, piękny wiek i piękny umysł. Tacy ludzie, to prawdziwe skarby w naszej kulturze. Jego autobiograficzną książkę "Nikt nie woła" dopisuję do listy książek, które muszę przeczytać Pozdrawiam Odpowiedz Link
witekjs Re: 14 grudnia 2013 15.12.13, 23:41 Myślę, że warto kupić, a napewno przeczytać najnowszy zbiór wywiadów Pani Donaty Subbotko z 16 wybitnymi artystami. Recenzja: W rozmowie" - Donata Subbotko Autor:Bernadetta Darska Tom rozmów przeprowadzonych przez Donatę Subbotko zasługuje na uwagę nie tylko z powodu osób, które są bohaterami tej książki. Lista ta, każdy to przyzna, jest faktycznie imponująca. Autorka, dobierając rozmówców, skoncentrowała się przede wszystkim na środowisku artystycznym. Dominują tu bowiem aktorzy, reżyserzy, muzycy, twórcy kabaretu. To męski świat, bo tylko mężczyźni odpowiadają na pytania Subbotko, ale jednocześnie świat naznaczony pewnym uniwersalizmem. Autorka zadaje pytania dotyczące życia prywatnego i aktywności w przestrzeni publicznej. W jednym i drugim przypadku nie szuka sensacji, nie epatuje sensacyjnością, nie chce obnażać, pragnie portretować, co wiąże się ze znaczącą różnicą jakościową. Często pyta o sprawy ważne i poważne, takie jak polskość, patriotyzm, naród itp., zachowuje jednak niezbędny umiar, nie popadając ani w patetyczność, ani w egzaltację. W trakcie lektury – i to jest podstawowy atut tej książki – z powodzeniem możemy porównywać wypowiedzi przepytywanych artystów i w ten sposób, dostrzegać różnice pokoleniowe, uświadamiać sobie potrzebę współtworzenia rzeczywistości, której jest się częścią, zauważyć zmiany zachodzące w postrzeganiu autorytetów, pojmowaniu roli artysty czy poszerzaniu granic związanych z pojęciem inteligentnego żartu./.../ ksiazki.onet.pl/recenzje/recenzja-w-rozmowie-donata-subbotko/zqtc4 Odpowiedz Link
illmatar02 Re: 14 grudnia 2013 16.12.13, 10:27 Witku, Ty zachęcasz do czytania tym o Henie, ale zajrzałam do fragmentu rozmowy w GW z Olbrychskim i mnie odrzuciło. Straszny brak wychowania tak gadać publicznie z imienia i nazwiska o swoich kobietach, w szczególności zupełnie bez wyczucia o tej niemieckiej aktorce i ICH wspólnym dziecku. Dla mnie to draństwo. Olbrychski robi to, czego artyście nie wolno: mylić kreacji z rzeczywistością. On się stale autokreuje, a aktorem jest mocno średnim, co wiele tłumaczy. I szablą musi pomachać w Zachęcie, i dupy żonom obsmarowywać. Odpowiedz Link
witekjs Re: 14 grudnia 2013 16.12.13, 12:30 Do czytania Hena zachęcałem po doskonałym wywiadzie z Nim Pani Subbotko. To o czym ostatnio pisałem dotyczy, również rozmów w książce z innymi, bardzo ciekawymi artystami. Między innymi Olbrychskim... W rozmowie autor: Donata Subbotko Janusz Gajos: „Widzicie mnie jako anioła?”; Stanisław Tym: „Jak się jest takim pesymistą jak ja, to można się tylko śmiać”; Wojciech Młynarski: „Jak tak dalej pójdzie, to będziemy stanowili pokazowe wariatkowo”; Andrzej Mleczko: „Sens życia? Oczywiście życie sensu nie ma”; Marek Piekarczyk: „Matka Maria, tata Józef – a ja jestem Jezus”. Do wszystkich bohaterów rozmów Donaty Subbotko pasuje ulubiony cytat Władysława Pasikowskiego z „Czasu Apokalipsy”: „Szefowie połączonych sztabów chcieli, aby został generałem, ale on wolał zostać sobą”. Andrus, Englert, Gajos, Grabowski, Machulski, Marczewski, Marszałek, Mleczko, Młynarski, Niedźwiecki, Olbrychski, Pasikowski, Piekarczyk, Seweryn, Tym, Wodecki. 16 wyjątkowych mężczyzn rozmawia z Donatą Subbotko o młodości i starości, mądrości i głupocie, honorze i humorze, państwie i narodzie, rządzie i nierządzie, miłości i kobietach, pracy i talencie, Bogu i wieczności, snach i śmierci, o tym, jak trzeba żyć i w ogóle. ksiazki.wp.pl/bid,75403,tytul,W-rozmowie,ksiazka.html?ticaid=111d9d Odpowiedz Link
kicho_nor Re: 14 grudnia 2013 16.12.13, 18:08 Wczoraj w teleekspresie prowadzący pokazywał rakietę Radwańskiej którą ona przysłała by załączyć do świątecznej paczki. Prowadzący kręcił tą rakietką jakby go gryzła i jakby nie wiedział co z nią zrobić. Wzorem Radwańskiej powinien Małysz dołączyć lewą nartę a Doda majtki. Odpowiedz Link
1agfa Re: 14 grudnia 2013 17.12.13, 20:31 Przeczytałem rozmowę z Henem. Podziwu godna Jego wiedza, stosunek do życia, twórcze doświadczenia którymi umie się tak pięknie dzielić w tej rozmowie. Na pewno wiele cech osobowości Hena jest zawartych w Jego spojrzeniu na Monteskiusza (Ja, Michał z Montaigne - książka warta zapamiętania). Zobaczyłem dzięki Tobie "więcej Hena", bo że o Boyu pisał - niestety nie wiedziałem. (Wstyd). Dziękuje Witku za zwrócenie uwagi na tę pracę I za linki. Witek napisał: > Muszę się z Wami podzielić zachwytem nad rozmową z Józefem Henem, którego już w > cześniej czytałem, w pracy o Tadeuszu Boy-Żeleńskim / jest on również autorem k > siążki o Boyu/. > Znamy go jako autora scenariuszy do kilku, znanych filmów. > To jest przyjemne, kiedy czytamy rozmowę z kimś, który ma tak wiele do powiedze > nia o trudnych sprawach, również o swoim życiu. > Nierzadko myśli się w takich momentach, że chciałoby się umieć tak mówić i pis > ać. Odpowiedz Link
witekjs Re: 14 grudnia 2013 17.12.13, 23:09 Miło mi, że kilkorgu z Was rozmowa z Henem, również się tak podobała. Dawno już nie czułem się równie zainteresowany, tym co mówił o swoim życiu i przemyśleniach o relacjach międzyludzkich. Chyba istotną rolę odegrała w tym, autorka tego wywiadu. Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
mirekms 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 10:34 "Radość duchowa potrafi być twórcza" abp J.Michalik muzyczna interluda (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 11:10 Grand Press z Gazety Wyborczej red.Bartosz Wieliński (link) z red.Bartoszem często jestem w sporze,ale z niego to porządny gość nagroda się należała Odpowiedz Link
mirekms 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 14:12 rozmowy o gender,odmienianie przez wszystkie możliwe przypadki gdzie macho jako wyemancypowani mężczyźni,takie czasy,kiedyś tak nie było,no Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 22:14 Tak, ta nagroda należała się Wielińskiemu. "Jesteś nr 71", wstrząsający dokument; inne też. mirekms napisał: > > Grand Press > z Gazety Wyborczej red.Bartosz Wieliński > (link) > > z red.Bartoszem często jestem w sporze,ale z niego to porządny gość > nagroda się należała Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 19:01 Dobry wieczór późnoniedzielnie Żyjecie? Wygląda, że tak. To w porządku Przeczytałem "wczorajszą" Elę. Nie dość, że wczorajsza, to jeszcze rosskossszna... Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 21:33 Dobry wieczór, Wszystkim Weekend się kończy, ale dla mnie to były dwa dobre i miłe dni Teraz muszę nadrobić i przeczytać, co nowego zadaliście do czytania Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 22:16 Dobry wieczór, Karen Dla mnie też były dobre, ale trochę męczące... Tak, muszę poczytać, co się w w szerokim świecie działo. Trzecia światówka na pewno nie wybuchła, co już jest dobrą wiadomością Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 22:35 Jak były dobre, to zmęczenie nie ma znaczenia, to takie przyjemne zmęczenie A trzecia światówka nie wybuchła i nie wybuchnie, przynajmniej nie tak szybko i za naszego życia Odpowiedz Link
1agfa Re: 15 grudnia 2013,CWP 17.12.13, 20:37 Podobno dobre wiadomości - to brak wiadomości. Coś jest w tym porzekadle "na rzeczy". > A trzecia światówka nie wybuchła i nie wybuchnie, przynajmniej nie tak szybko i > za naszego życia Ale przecież jest "tak źleeeeeeeee...."!! (kto tak mówi, nie doświadczył prawdziwego zła...) Odpowiedz Link
hardy1 Re: 15 grudnia 2013,CWP 17.12.13, 20:55 Coś w tym jest, Agfo, z tym pozytywnym brakiem wiadomości. Ile pojawia się wiadomości np. o Szwajcarii czy Luksemburgu, w porównaniu z wiadomościami np. z Iraku, Syrii? A teraz - kto chciałby mieszkać w tych pierwszych, a kto w tych drugich krajach? Odpowiedz Link
k.karen Re: 15 grudnia 2013,CWP 15.12.13, 22:10 Mirku, mam dzisiaj szczęście do pięknej muzyki. Na początku myślałam, że to harfa Wiesz, myślę że gdyby Michalik słuchał takiej muzyki, to nie byłby taki, jak jest. Dzięki! Odpowiedz Link
hardy1 16 grudnia 2013 16.12.13, 07:27 Dzień dobry poniedziałkowo. Osobisty przegląd wiadomości: - W Niemczech powstała wielka koalicja CDU+SPD. Prawica i lewica znowu utworzyły wspólny rząd. - Niemieccy zamaskowani policjanci brutalnie pobili dwóch polskich inżynierów, zniszczyli ich samochód i zarekwirowali sprzęt ich firmy. Szukali fałszerzy pieniędzy. Firma pozywa policję niemiecką do sądu. - słąwetny agent Tomek, obecnie poseł PiS, obrzucił wulgarnymi słowami (... piiik, piiik, piiik) byłego męża obecnej swojej kochanki. Straszył go kolegami z dawnej pracy. - Niejaki Łogocki, od wczoraj już znany halabardnik z filmu, przyjął rolę Kaczyńskiego Lecha w filmie słąwetnego Krauzego. Wreszcie przestanie trzymać kotarę w scenografii. Może podziękować Marianowi Opani i innym aktorom, że odmówili przyjęcia tej roli. -Tuskl objął pełnię władzy w PO. - Miller proponuje powrót do 49 województw i likwidacji powiatów, aby pobudzić rozwój innych ośrodków, nie tylko wielkich aglomeracji. A tak w ogóle to niedługo skończy się skracanie, a rozpocznie wydłużanie Odpowiedz Link
hardy1 Re: 16 grudnia 2013 16.12.13, 08:57 Pierwszy raz czytam o tym portalu, ale w pełni popieram i warte rozpropagowania - rozprawianie się z mitami w leczeniu. To może uratować zdrowie lub życie wielu ludziom: wyborcza.pl/1,75476,15128429,Jest_pogromca_medycznych_mitow_i_roboty_mu_nie_brakuje.html Odpowiedz Link
k.karen 17 grudnia 2013 17.12.13, 09:10 Dzień dobry, Wszystkim Szybko zbliżamy się do świąt, później Sylwestra i już tylko czekanie na wiosnę Wcześnie rano widziałam piękne niebo, wyglądało jakby płonęło Odpowiedz Link
hardy1 17 grudnia 2013 17.12.13, 09:24 Dzień dobry Wszystkim Dzień Bez Wulgaryzmów. Kiedy zaś będzie Dzień Zmienionych Znaczeń Wyrazów? Dawniejszy "kutas" to dzisiaj wulgaryzm, dawniejsze np. "kobieta" czy "dziewka" to dzisiaj neutralne słowa. Ot, panta rhei Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 09:25 O, cześć Karen U mnie też przebija się słońce... może będzie wiosna na święta? Odpowiedz Link
k.karen Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 09:33 Hardy, na święta to wolałabym, żeby spadło trochę śniegu, ale nie będę płakać, jak zrobi się wiosennie Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 09:53 Witaj w klubie... powiedzmy jako członek honorowy Ja jestem czynnym członkiem klubu "Tylko Lato!" Odpowiedz Link
mirekms 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 18:27 w świątecznym wydaniu tygodnika Polityka (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 18:49 świątecznie życzenia od redaktora naczelnego Polityki (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 18:57 z tekstu red.J.Baczyńskiego "Dlaczego zewnętrzny obraz Polski,kraju imponującego całej Unii, tak bardzo odbiega od autoportretu ?" Odpowiedz Link
mirekms Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 19:07 i dalej "Dominuje masochizm,uogólnione niezadowolenie,wypowiedziana lub nie pretensja.Dziś w Polsce strach cokolwiek i kogokolwiek pochwalić" Odpowiedz Link
1agfa Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 19:46 ...jeden wniosek tylko mi się nasuwa: 1) sprawdza się teoria "powtórz coś 1000 razy, a wezmą za prawdę" (a jest takich trochę, którzy "wszystko źleeee" widzą i wieszczą uporczywie, głośno, namolnie, z całym cynizmem, aby samym się do władzy dorwać). 2) starsi więcej i lepiej oczekiwali, niż się stało (za mało). Prawda to jest...za mało. 3) młodzi różnic na własnym tyłku nie odczuli, nie są w stanie porównać. (a powinni stare zdjęcia zobaczyć, jak ich dziadkowie, pradziadkowie żyli!). Z tych wszystkich punktów za najważniejszy uważam pkt. 1. Przy "wrodzonym" i chwiejnym smętku nacji zasada " działa jeszcze mocniej. (artykuł przeczytam dopiero jutro...) mirekms napisał: > i dalej > > > "Dominuje masochizm,uogólnione niezadowolenie,wypowiedziana lub > nie pretensja.Dziś w Polsce strach cokolwiek i kogokolwiek pochwalić" Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 20:49 Przeczytałem życzenia Baczyńskiego. Jak zwykle, dla części ludzi "butelka jest do połowy pusta". Dla innych w połowie pełna. Czasem zależy to od punktu siedzenia, często od skupienia się na "dzisiaj", bez spojrzenia wstecz na to, co było, na punkt wyjścia. I to jest dość naturalne. "Co było, a nie jest..." Odpowiedz Link
1agfa Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 19:21 Zaglądam z pozdrowieniem. Dobrego wieczoru Wszystkim dzisiaj i ogólnie. Zajęty jestem ponad pojęcie. Dobrze Mirku (dziękuję) że przypomniałeś o Polityce. To jak, świąteczna będzie papierowa? mirekms napisał: > > > > > > > w świątecznym wydaniu tygodnika Polityka (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 19:46 Agfo,będzie papierowa,będzie,będzie u Koleżeństwa w środę,a za Odrą w czwartek jestem dość leniwym chłopcem i jednym z przywilejów wydania elektronicznego Polityki jest 10 tekstów do odsłuchania w tym czasie mogę haftować chusteczkę co ma cztery rogi lub zobaczyć co nowego słychać w lodówce,a tam dziwy przeróżne Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 20:46 Ho ho, masz gadającą lodówkę,, Mirku? Dziwy niemożebne... Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013,Polityka 17.12.13, 23:08 To ten ser jest "mówiący"?! Myślałem, że czasem... człeka goniący Odpowiedz Link
1agfa Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 19:56 A ja to pies?! Pełnoprawny członek!! Wiosna - lato - wczesna jesień; to moje pory roku. (chociaż mały śnieżek na Gwiazdkę... mmm...jak sie srebrzy wtedy wszystko, jak polśniewa... Nawet uliczne latarnie wyglądają dostojniej, iskrzą światłem...dopóki jest ponowa, dopóki śnieżek trwa) A na narty, na deskę - w góry można, tam białe szaleństwo uprawiać Hardy, do Klubu proszę legitymację. hardy1 napisał: > Witaj w klubie... powiedzmy jako członek honorowy Ja jestem czynnym członkie > m klubu "Tylko Lato!" Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 20:44 Agfo, masz jedną z pierwszych legitymacji, z numerem trzecim. Strzeż jej jak oczka w głowie. Wiesz, ile będzie warta za kilkanaście lat? Nawet ja jeszcze nie wiem. Ale że będzie, to pewnik Odpowiedz Link
1agfa Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 21:00 No pewnie...Trzecie, zaszczytne miejsce! Legitymację schowam w... (to już moja sprawa! ) Od momentu wejścia w jej posiadanie (dziękuję Hardy), wiosna zdała mi się nieco bliższa; na Boże Narodzenie - na kurze stąpnienie, na Nowy Rok - na barani skok, ...a potem już leci, dłuższe dni i nie wiedzieć kiedy buchnie wiosna hardy1 napisał: > Agfo, masz jedną z pierwszych legitymacji, z numerem trzecim. Strzeż jej jak oc > zka w głowie. Wiesz, ile będzie warta za kilkanaście lat? Nawet ja jeszcze nie > wiem. Ale że będzie, to pewnik Odpowiedz Link
1agfa Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 21:13 Już muszę znikać, pilne i dość ważne sprawy. Niewiele mogę być na Podwórku. Ale znikam z cennym łupem: Legitymacja Nr.3 "Klubu Lato" ... już teraz powiem: Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim, Panie i Panowie dn. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 17 grudnia 2013 17.12.13, 23:07 Pilnuj legitymacji, Agfo, pilnuj Każdy, kto legitymację ma, przybycie wiosny u siebie przyspiesza Bardzo się cieszę, że możesz chociaż czasami zaglądnąć na Podwórko. To znaczy, że jesteś Odpowiedz Link
k.karen 18 grudnia 2013 18.12.13, 09:52 Dzień dobry Nisko się kłaniam Wszystkim na Podwórku - po japońsku - i pędzę najpierw kupić Politykę, a później do obowiązków. Miłego dnia i do napisania Odpowiedz Link
mirekms Re: 18 grudnia 2013 18.12.13, 11:26 dzień dobry Karen w najnowszym numerze Polityki m.in. Bimber nasz powszedni.Wódka domowa (link zamknięty) Odpowiedz Link
mirekms Re: 18 grudnia 2013 18.12.13, 11:41 172 strony na święta (link) nowe buty papieża (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 18 grudnia 2013 18.12.13, 12:21 Cześć, Mirku Dużo czytania, ale jeszcze nie teraz. Jak nie padnę wieczorem, to coś przeczytam Odpowiedz Link
1agfa Re: 18 grudnia 2013 20.12.13, 16:56 Jeśli w świat mody zajrzymy... Mirek napisał: > nowe buty > papieża (link) Nowe buty papieża. Skoro mowa o modzie, to... deser.pl/deser/1,111857,15157560,Raymond_Burke___watykanska_ikona_mody___usuniety_ze.html ... warto obejrzeć tę modę, której nie powstydziliby się monarchowie odwieczni i dynastyczni sprzed wieków. Czyżby im pozazdroszczono, monarchom? W tekście jest oddzielny link: zdjęcia strojów kardynała Burke można zobaczyć tutaj. www.bilerico.com/2013/12/vatican_fashion_leader_removed_from_influential_po.php Wiele natchnienia mogą przynieść te obrazki dyktatorom mody dla płci obojga Odpowiedz Link
hardy1 Re: 18 grudnia 2013 18.12.13, 15:21 Dzień dobry, Karen i Mirku. Widzę, że jestem nie dość patriotyczny - zakupuję w znikomej ilości "procenty", więc nie wspomagam budżetu państwa. Dziura budżetowa nie jest przeze mnie zasypywana Odpowiedz Link
k.karen Re: 18 grudnia 2013 18.12.13, 20:17 Dobrze, że mi przypomnieliście z zakupie "procentów", bo na święta zostałyby tylko soki, a dobre wina się przydadzą do mięsiwa i ryb Odpowiedz Link
1agfa Re: 18 grudnia 2013 19.12.13, 02:02 Pozdrawiam nocą ciemną Wszystkich zabieganych, zadźwiganych z rękami od zakupów ugiętymi (), pocieszam głowy skołowane pytaniem: a co jemu/jej dać pod choinkę w prezencie serdecznym......(tu wstawić odpowiednie imię). Nie martwić się zalecam: Święta to są, a nie rozpusta (li tylko) zakupowa! Smakowitość wszystkiego co się upitrasić uda (choćby przypalone i z zakalcem) większa będzie w miłym - kochanych - towarzystwie I darowany lada drobiazg, aby z uśmiechem i uściskiem ciepłym - to cieszy najbardziej: serdeczność k'sobie. Zatem spokojnie, bez nadmiernego pośpiechu - przecież tu nie o to chodzi! ... (kiedyś, dawno, wcale nie na Boże Narodzenie, a na 6. grudnia prezenty dawano/otrzymywano). Pozdrawiam z głębin zaaferowania: o sianko - i starym rodzinnym zwyczajem - o garść łodyg zboża kłosem uwieńczonych się starałem. Już mam. Pachnie pięknie i chlebnie, dobrej nocy, dn. Odpowiedz Link
1agfa Re: 18 grudnia 2013 19.12.13, 02:08 I winko czerwone do bigosu - i nie tylko winko, i nie tylko do bigosu - takoż Karen napisała: Dobrze, że mi przypomnieliście z zakupie "procentów", bo na święta zostałyby tylko soki, a dobre wina się przydadzą do mięsiwa i ryb Odpowiedz Link
hardy1 Re: 18 grudnia 2013 19.12.13, 07:09 Tak, Agfo, zabiegani w większości jesteśmy, inne jeszcze sprawy czas w końcu roku intensywnie zajmują. Obyśmy spokojniej przeżyli ten okres. Odpowiedz Link
hardy1 Re: 18 grudnia 2013 19.12.13, 07:24 PS. Taki okres się zbliża, że mogę być mniej na Podwórku. Będę zaglądał w miarę możliwości. Spokojniejszych przygotowań przedświątecznych życzę Odpowiedz Link
sorel.lina Re: 18 grudnia 2013 19.12.13, 09:14 No właśnie! Taki okres. "Zabiegany", ale rodzinny, pełen serdeczności, ciepła (nawet jeśli mróz ściśnie), czaru, jakiejś niesamowitej magii. Kochani, najpiękniejszych, bajkowych Świąt i nowych spełnionych nadziei w Nowym Roku! Do zobaczenia! Odpowiedz Link
k.karen Re: 18 grudnia 2013 19.12.13, 09:20 Wszystkiego dobrego, Sorellino i WU, spokojnych Świąt i do zobaczenia Odpowiedz Link
mirekms 19 grudnia 2013 19.12.13, 09:22 na życzenia jeszcze czas,a jakby coś nie tak,to oczywiście ja też: wesołych świąt rysunek (link) Odpowiedz Link
1agfa Re: 18 grudnia 2013 20.12.13, 17:24 Czytam, że wyjeżdżasz Sorellino i także WU (może przeczytasz jeszcze): zatem życzenia serdecznych, spokojnych nade wszystko, i z nadzieją Świąt. (Na wszelki wypadek już teraz ) ...i do zobaczenia sorel.lina napisała: > No właśnie! Taki okres. "Zabiegany", ale rodzinny, pełen serdeczności, ciepła ( > nawet jeśli mróz ściśnie), czaru, jakiejś niesamowitej magii. > Kochani, najpiękniejszych, bajkowych Świąt i nowych spełnionych nadziei w Nowym > Roku! > Do zobaczenia! Odpowiedz Link
k.karen 19 grudnia 2013 19.12.13, 09:19 Witam Wszystkich Taki czas teraz, wszyscy jesteśmy zabiegani, zajęci przygotowaniem świąt, wyjazdami , obowiązkami i innymi ważnymi sprawami rodzinnymi. Będziemy rzadziej na Podwórku, ale wierzę, że spotkamy się w ramach możliwości, jak zwykle, przed świętami z życzeniami A dzisiaj życzę spokojnego dnia. Odpowiedz Link
mirekms Re: 19 grudnia 2013 19.12.13, 09:51 w ramach znajomości na Podwórku,a to w dzisiejszych czas wielki rarytas osoby znające się na upałach proszone są o typ,nie,nie o typa,to ja już sam od lipiec/sierpień 2014 jakie wybrać 2 tygodnie na urlop w Świnoujściu ? nie ma być za gorąco,woda w morzu ciepła,tak by paluszek można włożyć jestem zachwycony Świnoujściem,hotel ten sam,wczoraj dzwoniłem,podali numer pokoju,w zamówieniu muszę podać,piękny balkon,można ludziom pomachać,albo pokiwać.Trzecie piętro,bezpieczeństwo miałem zapewnione. kliknij na start (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 19 grudnia 2013 19.12.13, 10:36 jeszcze przed końcem roku, stare rachunki Kichonor wprowadził mnie w urlopowy błąd: "koszula mniej stonowana,akwarelowa,niebieski z odcieniem różu Ciemne okulary zsunięte na nie zarośniętą głowę,lekki balansujący chód" nie znalazłem,a za to słyszałem wwwwrrrrrrrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link
k.karen Re: 19 grudnia 2013 19.12.13, 10:38 Mirku Masz tu trzy tabelki ze średnią temperaturą i dla miesięcy wakacyjnych wody w Bałtyku, dla różnych miejscowości www.psur.pl/a.aspx?id=183 Odpowiedz Link
mirekms Re: 19 grudnia 2013 19.12.13, 10:49 Karen,serdeczne dzięki lipiec/sierpień średnia 19,5 C w sierpniu było 40 stopni,straszne może dwa ostatnie tygodnie lipca Odpowiedz Link
k.karen Re: 19 grudnia 2013 19.12.13, 19:19 Hej z wieczora Mirku, gdzie było 40°? Nad polskim morzem? Jeśli, to chyba mierzona była temperatura w słońcu? Odpowiedz Link
mirekms Re: 19 grudnia 2013 19.12.13, 19:29 Karen,momentami było bardzo gorąco,bardzo (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 10:46 astronomiczna zima z jesienną aurą pogoda na weekend,słodziudka (link) Odpowiedz Link
mirekms Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 10:53 specjalnie złośliwy to ja nie jestem,no,no pani od pogody jest słodka,kochana,miód wyłącz głos,i popatrz jeszcze raz na panią Odpowiedz Link
mirekms Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 11:28 słodziutka słodziutką,a to też dobre (link) Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 12:02 Cześć Mirku, dzień dobry Wszystkim Zdziwiło mnie dzisiejsze motto pod kalendarzem: „Geniusz to jeden procent inspiracji i dziewięćdziesiąt dziewięć procent potu.” Thomas A. Edison Gdyby Edison miał rację, to każdy kulturysta musiałby być geniuszem Panowie! Śmiało, do trzepania dywanów, przy tej czynności to dopiero można się spocić! Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 19:32 Dobry wieczór Wszystkim. Karen, Edison dobrze to przemyślał. Do osiągnięcia celu potrzeba pomysłu... a potem potu, potu, potu. Inspiracją kulturysty nie było osiągnięcie intelektualnej genialności, tylko fizycznej - dużych mięśni i pięknej rzeźby ciała. 99% czasu przeznacza więc na to. To genialność fizyczna. Uczony potrzebuje także inspiracji - pomysłu. Potem przeznacza 99% czasu i wysiłku intelektualnego na osiągnięcie intelektualnej geniuszu... a przynajmniej zbliżenie się do tego. Można być geniuszem potencjalnie, ale wykorzystanie tego geniuszu, to właśnie ten pot. Chociaż... każdą zasadę potwierdzają wyjątki. Mogą więc być geniusze, którzy wszystko osiągają bez potu... Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 19:59 Agfo, Hardy, dobry wieczór Hardy, to o kulturystach, to przecież żart Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 21:05 Dobry wieczór Karen Karen napisała: (...) > to o kulturystach, to przecież żart Toteż jako żart przyjąłem (ale Hardy także żartobliwie odpowiedział) Hardy napisał: (...) Można być geniuszem potencjalnie, ale wykorzystanie tego geniuszu, to właśnie ten pot. Chociaż... każdą zasadę potwierdzają wyjątki. Mogą więc być geniusze, którzy wszystko osiągają bez potu... No i ja właśnie jestem wyjątkiem/przykładem. Nie trzepię dywanów. Mój geniusz nakazał mi nie mieć dywanów Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 21:22 Napisałeś, Agfo No i ja właśnie jestem wyjątkiem/przykładem. Nie trzepię dywanów. Mój geniusz nakazał mi nie mieć dywanów suspicious i w tym muszę przyznać wyższość Twojego geniuszu, bo ja mam dywany ale na wszelki wypadek odwołałam ich trzepanie i, tu mogę się pochwalić moim geniuszem Wystarczy, że będą odkurzone, bo i tak niedawno były prane Odpowiedz Link
1agfa Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 21:40 Karen , czyli geniusze górą, w każdej materii Postaram się zaglądać w tych dniach, małe dokuczliwe kłopoty nie zawsze pozwalają poczytać, napisać kilka słów. Dobranoc Karen. Dobrej, spokojnej nocy Wszystkim Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 21:48 Dobrej, spokojnej nocy, Agfo Do napisania Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 21:55 Dobranoc, Agfo, i... zazdroszczę. To był geniusz z Twej strony - przekonać bliskich, że nie trzeba dywanów. Chociaż, niech już będą. Przytulniej jest w mieszkaniu , i cieplej pod nogami. Ja zaś często chodzę na bosaka. Karen, całkowicie popieram tylko odkurzanie dywanów. Chociaż... kiedy trzepię, widzę, ile kurzu w dywanach zalegało... więc przykre, ale potrzebne jest czasem trzepanie. Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 21:59 Na mnie też już czas, pora odpocząć. Wszystkim spokojnej nocy, śpijcie dobrze I zagram Wam do snu moją ulubioną, świąteczną piosenkę; już można Kto wie czy za rogiem (tekst) Bo kiedy miasto na święta się stroi Niejeden z nas o przyszłość się boi Niejeden z nas w marzenia ucieka Wierząc, że spełnienie gdzieś czeka. A kto wie, czy za rogiem Nie stoją Anioł z Bogiem? I warto mieć marzenia Doczekać ich spełnienia. Kto wie czy za rogiem Nie stoją Anioł z Bogiem? Nie obserwują zdarzeń, I nie spełniają marzeń? Kto wie? Kto wie? Kto wie? Niejeden z nas czasem robi jakiś błąd Czasem się zdarza dwa razy pod rząd. Ufa tym, co nie warci ufania, Kocha tych, co nie warci kochania. A kto wie, czy za rogiem Nie stoją Anioł z Bogiem? I warto mieć marzenia Doczekać ich spełnienia. Kto wie czy za rogiem Nie stoją Anioł z Bogiem? Nie obserwują zdarzeń, I nie spełniają marzeń? Kto wie? Kto wie? Kto wie? Jeśli zrobisz ten właściwy krok Zanim znów upłynie życia rok To wszystko będzie tak jak trzeba Z udziałem lub bez udziału nieba. A kto wie, czy za rogiem Nie stoją Anioł z Bogiem? I warto mieć marzenia Doczekać ich spełnienia. Kto wie czy za rogiem Nie stoją Anioł z Bogiem? Nie obserwują zdarzeń, I nie spełniają marzeń? Kto wie? Kto wie? Kto wie? Odpowiedz Link
hardy1 Re: 20 grudnia 2013,CWP 20.12.13, 22:35 Dobranoc, Karen, dobranoc Wszystkim. Dla mnie też czas nocny nastał. Odpowiedz Link
witekjs Re: 20 grudnia 2013,CWP 21.12.13, 20:30 Dziękuję Karen. Nigdy nie słyszałem tej piosenki. Pozdrawiam. Witek Odpowiedz Link
k.karen Re: 20 grudnia 2013,CWP 21.12.13, 21:50 Hej, Witku To miło, że spodobała Ci się, jak sądzę, ta piosenka Pozdrawiam. Odpowiedz Link
hardy1 21 grudnia 2013, sobota 21.12.13, 12:20 Dzień dobry Wszystkim, w okresie przedświątecznym. Przedświątecznym, a więc, mimo weekendu, dość mocno obciążonym różnorakimi obowiązkami. Szyje nie dadzą odpocząć głowom... ale ktoś musi nimi kręcić. Tym, którzy wybierają się na święta za granicę "celną", życzę, aby nie mieli takich problemów jak jeden turysta, któremu celnik polecił: - Proszę otworzyć walizkę. - Ale ja nie mam walizki! - Nic na to nie poradzę. Przepis to przepis. Bez sprawdzenia walizki nie mogę pana wpuścić. Odpowiedz Link
k.karen Re: 21 grudnia 2013, sobota 21.12.13, 21:49 Uf... dobry wieczór Miałam bardzo pracowity dzień, ale jestem zadowolona. Widzę, że nie tylko ja "walczę" na frocie przygotowań Hardy, na szczęście nigdzie się nie wyjeżdżam w czasie świąt, więc obawa o bagaże odpada Odpowiedz Link