Dodaj do ulubionych

"Warto być przyzwoitym"

27.12.17, 12:16
Są jeszcze odważni ludzie w naszym Kraju, ludzie, dla których sumienie, uczciwość i zwykła przyzwoitość są ważniejsze niż kariera zawodowa, czy polityczna oraz płynące z niej profity.

Profesor Wojciech Bielecki odmówił przyjęcia nadanego mu przez Andrzeja Dudę odznaczenia.
Profesor otrzymał Złoty Medal za Długoletnią Służbę, czyli odznaczenie za wzorowe wykonywanie obowiązków wynikających z pracy zawodowej w służbie Państwa. Wojciech Bielecki jest wieloletnim pracownikiem Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

Profesor medal jednak odesłał, a swoją decyzję wytłumaczył w zaadresowanym do Andrzeja Dudy liście (...)
"Niestety, wobec zjawisk i procesów zachodzących w mojej Ojczyźnie, w których ku rozczarowaniu wielu milionów Polaków bierze Pan aż nadto znaczący udział, nie mogę tego medalu przyjąć" - zwraca się do prezydenta profesor.
Andrzejowi Dudzie zarzuca, że choć ten przysięgał na konstytucję, to teraz świadomie ją łamie. (...) wymienia szereg swoich zastrzeżeń wobec działań prezydenta: znoszenie trójpodziału władzy, wspieranie postaw nacjonalistycznych i ksenofobii, niewłaściwie wykorzystanie prezydenckich prerogatyw.
"Nie mogę przyjąć czegoś, co pochodzi z nadania człowieka, który jest z wykształcenia prawnikiem z cenzusem uniwersyteckim, a który w sposób świadomy łamie Konstytucję RP"
"Przyjmując to odznaczenie (...) nie mógłbym spojrzeć prosto w oczy moim najbliższym"
- oświadczył profesor.

Bielecki tłumaczy, że przyjęcie medalu byłoby zaprzeczeniem bliskiej mu myśli Władysława Bartoszewskiego, który mówił, że "warto być przyzwoitym".

Następnie wyraża nadzieję, że jako naród wypracujemy "zbiorowe strategie naprawcze", które pomogą zatrzymać "obserwowany dziś proces wpychania nas w mroki średniowiecza". "Później zaś wrócimy tam, gdzie jeszcze nie tak dawno byliśmy, po to by konsekwentnie aplikować o właściwe naszym marzeniom i aspiracjom miejsce" - podsumowuje.

/ źródło: WP Wiadomości/
Obserwuj wątek
    • sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 12:35
      http://i67.tinypic.com/24o1qxi.jpg

W poświątecznym wywiadzie w "Sygnałach Dnia" w Programie I Polskiego Radia Mariusz Błaszczak obwieścił, że oto "tydzień temu w Polsce skończył się komunizm". Według szefa MSWiA, komunizm padł rażony mocą prezydenckiego pióra – upadek bowiem miał nastąpić wraz z podpisem Andrzeja Dudy pod ustawami o Sądzie Najwyższym i Krajowej Radzie Sądownictwa.
      "Proszę Państwa, 4 czerwca 89 roku skończył się w Polsce komunizm" – ogłosiła 28 lat temu w "Dzienniku Telewizyjnym" aktorka Joanna Szczepkowska. Dziś w radiowej Jedynce minister Mariusz Błaszczak obwieścił, że komunizm skończył się przed tygodniem.

Jednych to rozbawiło, innym wręcz odebrało mowę.

Co na to osoba, która przecież koniec komunizmu ogłaszała już ponad 28 lat temu?
      Kto jak kto, ale ona wie najlepiej, kiedy skończył się w Polsce komunizm. W końcu to ona z ekranów telewizorów 28 października 1989 roku w "Dzienniku Telewizyjnym" obwieściła, że "4 czerwca 89 roku skończył się w Polsce komunizm". Dziś jednak z radiowej anteny, z ust ministra Mariusza Błaszczaka, dowiedziała się, iż się myliła – komunizm upadł zaledwie przed tygodniem.

"Towarzyszu Ministrze Błaszczak – przyboczny grabarzu demokracji" – zwróciła się aktorka do szefa MSWiA. A dalej jest jeszcze mocniej.

"Sprawa Błaszczaka. Powiedział- „Tydzień temu skończył się w Polsce komunizm”. Myślałam czy się dać się sprowokować i wywołać lawinę drwin, gróźb i wykrzywionych fotografii. Przecież po coś to powiedział. Z drugiej strony milczenie jest objawem strachu. Nie milczałam, kiedy historyk liberalnej lewicy Norman Davies dla towarzyskich korzyści usunął ze swojej faktografii cały mój epizod z Dziennika Telewizyjnego, tym bardziej dlaczego mam milczeć teraz? Towarzyszu Ministrze Błaszczak – przyboczny grabarzu demokracji, który własnego zdania sklecić nie umie, tylko ściąga z lekcji historii i powtarza bez zrozumienia. Żeby takie zdanie wybrzmiało i miało sens, trzeba je mówić z pozycji ryzyka, a nie ze stołka w rządzie. Trzeba osobistej, samotnej odwagi, a nie władzy nad policją. Wasza od siedmiu boleści władza, pozwala sobie kończyć i zaczynać co chce i kiedy chce, bez szacunku do Konstytucji i jakichkolwiek obyczajów międzyludzkich. Przez wiele lat byliście legalną opozycją – nie przypominam sobie, żeby legalna opozycja, mogła istnieć za komunizmu . Po 1989 roku byliście przez lata w opozycji w wolnym i demokratycznym sejmie, na dobrych poselskich posadach. Nie brzydziliście się jakoś tymi komunistycznymi pieniędzmi. Policyjny piesku. Jedyne co umiesz to łasić się i podawać łapę. Nie masz własnych myśli, nie masz własnego zdania, możesz tylko ściągać i powtarzać cudze słowa jako swoje. Jesteś idealnym typem komunistycznego aparatczyka. Ale My stworzymy Nową Solidarność, a wtedy PiS pierwszy Cię wyrzuci, bo będą potrzebowali silniejszych. Nie ściągaj chłopcze, nie kopiuj, myśl sam, a może nagle wymyślisz posadę na miarę swojego rozumu i płochliwego charakteru. Tworzycie nową formę komunizmu. Rosja nie musi tu przychodzić. To Wy tworzycie Rosję u nas. Komunizm się skończył w 1989 roku, a w 2017 Polska za Waszą przyczyną stała się częścią Wschodu. Nie pozwolimy na to . Któregoś dnia powiemy – tydzień temu skończył się w Polsce komunizm. Władza PiS skończy marnie i to zdanie towarzyszu ministrze Błaszczak powtarzajcie sobie co wieczór, żebyś w razie czego nie zapomniał.
      A elektorat PiS jak zwykle serdecznie pozdrawiam i darzę szacunkiem jak każdego, kogo obchodzi Ojczyzna i marzę o tym, żebyśmy się kiedyś potrafili spotkać ponad politykami

/źródło: na:temat/
      • sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 12:48
        http://i66.tinypic.com/2ui901d.jpg

Śląscy policjanci nie chcą jeździć na miesięcznice. „Czuliśmy się tam jak zomowcy”

Od czerwca do zabezpieczania miesięcznic smoleńskich oddelegowano 625 policjantów oraz 92 radiowozy z garnizonu śląskiego. Niechęć funkcjonariuszy do udziału w tych wydarzeniach jest tak wielka, że dowódcy muszą rotować oddziałami, aby do stolicy nie musieli jeździć ci sami ludzie.

Pierwsze miesięcznice smoleńskie zabezpieczało zaledwie kilkudziesięciu policjantów. Jednak po przejęciu władzy przez PiS z miesiąca na miesiąc zwiększała się liczba mundurowych oddelegowanych do pilnowania porządku podczas zgromadzenia. W czerwcu było ich nawet 1800! Komenda stołeczna musi więc ściągać posiłki z całego kraju.

„Policjanci z Warszawy zabezpieczają każdego roku największą liczbę zgromadzeń oraz manifestacji. Taka sytuacja może generować znaczną liczbę nadgodzin, więc aby temu zapobiec, a jednocześnie zapewnić bezpieczeństwo uczestnikom zgromadzeń, niezbędne jest zaangażowanie policjantów innych garnizonów” – wyjaśnia aspirant Mariusz Mrozek z biura prasowego Komendy Stołecznej Policji. Dlatego od czerwca na zabezpieczenie miesięcznic smoleńskich jeżdżą także policjanci z województwa śląskiego.

„Wyjeżdżamy dzień wcześniej, śpimy w Centrum Szkolenia Policji w Legionowie, potem cały dzień spędzamy na ulicach Warszawy i dopiero następnego dnia wracamy na Śląsk. To oznacza, że za każdym razem na trzy dni wypadamy ze służby patrolowej w miastach aglomeracji katowickiej” – mówią mundurowi.

Na czerwcową miesięcznicę wysłano 97 policjantów z oddziałów prewencji z Katowic. Do stolicy jechali 14 furgonetkami. Na Śląsk wrócili zniesmaczeni.

„Dowódcy operacji wydali rozkaz zatrzymywania spokojnie siedzących na ulicy uczestników kontrmanifestacji zorganizowanej przez Obywateli RP. Czuliśmy się jak zomowcy w czasie stanu wojennego” – wspominają policjanci w rozmowie i proszą, aby nie ujawniać ich nazwisk, bo za takie wypowiedzi grożą im postępowania dyscyplinarne.

Łącznie w pół roku w pilnowaniu porządku na Krakowskim Przedmieściu udział wzięło 625 śląskich mundurowych (czerwiec – 97, sierpień – 94, wrzesień – 94, październik – 97, listopad – 146, grudzień 97, za każdym razem było to ponad 10 procent stanu śląskiej prewencji).

Do ich transportu wykorzystano 92 furgony. Tylko na paliwo komenda w Katowicach wydała ponad 42 tysiące zł. Wyżywienie i nocleg zapewniała komenda stołeczna. Koszt pracy śląskich mundurowych podczas miesięcznicy to ponad 121 tysięcy zł (godzina pracy policjanta – 24,46 zł).

/źródło: WIEŚCi24 /
        • sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 13:00
          http://i66.tinypic.com/8z4ubt.jpg

http://i63.tinypic.com/2jsf9d.jpg
          http://i68.tinypic.com/2w3v0o7.jpg

• sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 14:10
            "Przyzwoita" patriotka-donosicielka

http://i66.tinypic.com/v42umb.jpg
          • sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 15:18
            sorel.lina napisała:

> http://i66.tinypic.com/8z4ubt.jpg
            >
            > http://i63.tinypic.com/2jsf9d.jpg

O, właśnie!

http://i63.tinypic.com/34hcdqs.jpg

• sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 19:47
              Prezes jest histerykiem. Dziwię się, że ktoś taki może cieszyć się szacunkiem - mówi Adam Zagajewski, jeden z najbardziej znanych na świecie polskich poetów o Jarosławie Kaczyńskim.

- Jestem nieszczęśliwy, dolega mi to odchodzenie od państwa prawa, od państwa prawdy, od Europy jest to dla mnie wielki wstrząs.

- To obrzydliwy słownik histerycznego dziecka, dziwię się, że ktoś taki może wciąż cieszyć się szacunkiem - dodaje, komentując język, jakim posługuje się Jarosław Kaczyński.

Adam Zagajewski odnosi się także do nacjonalistycznych środowisk w Polsce i ostatniego Marszu Niepodległości.

- To, że ktoś w Polsce hajluje, to jest głupota wstrząsająca, wygląda to strasznie, ten marsz, te dymiące pochodnie, to tak jak Hitlerjugend, to są obrazy, które pamiętamy z lat 30., finał był tragiczny - mówi w programie 'Świat, którym żyjemy'.

- Strasznie mnie boli, że aura prawdziwości została w Polsce zaburzona, będę walczył z kłamstwem, nie schowam się przed obywatelskim obowiązkiem - podkreśla rozmówca Doroty Wysockiej-Schnepf.
              • wscieklyuklad WIWAT POZNAŃ! 27.12.17, 21:09
                https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26055844_2127083700858980_6896497428281271764_n.png?oh=9b54a2e3d2091917846cd2f3b19a48f0&oe=5AC8F322
                • wscieklyuklad I podziemie też się już rodzi 27.12.17, 21:21
                  https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26166477_2127204454180238_7717950722363055248_n.jpg?oh=65e5121dff72086bb005e76bbdeb19b9&oe=5AF826BA
                  • wscieklyuklad Re: I podziemie też się już rodzi 27.12.17, 21:27
                    Z Ciemnym Ludem dysputa:

Krzysztof Łoziński: Zdjąć aureolę z mordy chama

2017-12-26.

Zaledwie kilka dni temu odbyłem krótka wymianę zdań na Facebooku z Wiktorem Zborowskim. Przypomniała mi się wówczas wypowiedź Rafała Olbińskiego o tym, że jako naród, „pokazaliśmy obrzydliwą mordę chama” (to à propos wyniku wyborów i tego, co po tym).

I pomyślałem, że wszystko to, co się obecnie dzieje, to nobilitacja chamstwa, to bydło na salonach.

I napisałem: największym problemem po PiS-ie będzie zdjąć aureolę z chama.

Cham wyrasta na pomniki, cham zaczyna być wzorcem patriotyzmu, kultury, myśli. Cham dzierży władzę, a wrogiem chama są „elity”.

Otóż konstytucja ma być zmieniona, by „nie była dla elit, tylko dla ludzi”. Bo przecież elity, to nie ludzie, to „układ”, to „łże-elity”, „wykształciuchy”, „lumpeninteligenci”. Bo przecież „lud prosty” wie lepiej. Nie kończył uniwersytetów, nie czytał Gombrowicza, nie wie, co to genotyp, nie wie, jaką liczbę barionową mają mezony, ale wie lepiej. Cham z mównicy głosi, że w Dubnej „bombę mezonową robili” i te inteligenty, taki Petru i inni, to GRU.

Więc mówię, chamie: – Mezony, to cząstki elementarne należące do hadronów, o liczbie barionowej B równej 0, o spinach całkowitych. Mezony zbudowane są z dwóch kwarków, z par kwark-antykwark, więc wypadkowy ładunek kolorowy mezonu wynosi zero, bo antykwark posiada antykolor kwarku.

A co na to cham: – a w mordę chcesz?

Tak proszę państwa, cham nie wie, co to mezony, ale może dać w mordę. Może dać w mordę, bo jest „patriotą”, „dorodną młodzieżą patriotyczną”, jak mówi Prezes. Cham bije, a pani rzecznik rządu go nie pochwala, „ale rozumie”. Minister Błaszczak mówi, że pobici „prowokowali”, bo do kościoła przyszli. No jasne, „inteligenty” nie mogą chodzić do kościoła, tam chodzą „wierni”, a nie myślący.

Chamstwo, nieuctwo, głupota wyłażą z kątów od dawna. A my, „wykształciuchy” przez 25 lat nic z tym nie zrobiliśmy. I mamy ministra „kultury”, który głosi, że „Wesele” Wyspiańskiego dowodzi, iż Polacy zawsze się porozumieją i o niepodległość zawalczą (może nie czytał?). Mamy minister edukacji, która usuwa z programu Miłosza i Gombrowicza. A co tam „sie bedom” (korekto nie poprawiaj, tak ma być) o Ferdydurkach uczyć? Mamy przecie Rymkowskiego, ten fajnie rymuje.

I śmieje mi się w twarz tryumfujący „Hakatumba” Jaki, „Melex killer” Karski, „Fryzjer” Suski, „San Escobar” Waszczykowski… Ich czas, nie mój.

Ale wiecie co? To jest na każdym kroku. Prawie całe życie trenowałem orientalną sztukę walki, wu-shu, inaczej kung-fu. Wpajałem swoim uczniom, że poza skutecznością, trzeba ćwiczyć formy, że liczy się piękno i precyzja ruchu, że w nazwie „sztuka walki” ważniejsza jest sztuka, a nie walka, że ćwiczymy dla własnego rozwoju, a nie po to, by kogoś bić.

No i co? Co transmituje nasza polska telewizja? KSW – „konfrontację sztuk walki”, czyli dwóch dużych w klatce z drutu daje sobie po ryju, bez żadnej techniki, bez sensu. A z widowni dobiega rechot publiki. Ideał sięgnął KSW.

Popatrzmy na reklamy telewizyjne. „Warka — męski świat”. Jaki jest ten „męski świat”. Faceci żłopią piwo, a interesują ich tylko mecze. Kobiety, owszem piękne, ale „do usług”. Nalewają piwo, wskazują drogę do baru i dostarczają pizzę. I oczywiście: seksownie ubrane, a może rozebrane. To naprawdę nie jest mój męski świat.

Tak proszę państwa, po upadku miernotyzmu (inaczej kaczyzmu), wielkim problemem będzie usunąć aureolę z mordy chama, usunąć go z pomników, podręczników, telewizorów…

Przypomina mi się zdanie z powieści „Lampart” Giuseppe di Lampedusy: „Byliśmy lwami i lampartami, po nas przyszły osły i barany”. Więc pamiętajmy, kim byliśmy i kim nadal JESTEŚMY.

Może nasze „salony” zejdą do podziemia, ale nie wpuszczajcie do nich osłów i baranów. Może, jak mawiał Stefan Kisielewski, „jesteśmy w czarnej dupie”, ale nie zaczynajmy się w niej urządzać.

Wbrew teorii Nieuka Zbawiciela, elity są potrzebne. Społeczeństwo bez elit, to społeczeństwo ślepców i głupców.

Krzysztof Łoziński

• 1agfa Re: WIWAT POZNAŃ! 28.12.17, 01:07
                  WIWAT POZNAŃ, WIWAT WIELKOPOLANIE!

wiadomosci.wp.pl/obchody-99-rocznicy-powstania-wielkopolskiego-znow-bez-wojskowej-asysty-przez-apel-smolenski-6199031719946369a
                  Jedyne wygrane polskie Powstanie. Już sporo czasu minęło, kiedy rozgorzała dyskusja nad asystą wojskową. Na tym przykładzie widać jak niezmiernie ważne są Samorządy, tuż przy obywatelach i ich najżywotniejszych sprawach funkcjonujące, a nie odległa decyzyjna centrala partyjno-rządowa.

wscieklyuklad napisał:

> https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26055844_2127083700858980_6896497428281271764_n.png?oh=9b54a2e3d2091917846cd2f3b19a48f0&oe=5AC8F322
                  • 1zorro-bis Re: WIWAT POZNAŃ! 28.12.17, 08:54
                    VIWAT KATOWICE! Ale tych przyzwoitych coraz mniej....
                    katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,22831778,bunt-katowickich-sedziow-po-tym-co-zrobil-ziobro-nikt-nie.html
                    • 1agfa Re: WIWAT POZNAŃ! 28.12.17, 16:07
                      wiadomosci.wp.pl/bunt-sedziow-ze-slaska-ziobro-nie-moze-powolac-wiceprezesow-6203214777267841a
                      Ubiegłeś mnie, ale i tak wkleję! WIWAT ŚLĄSK! Każdy opór wobec monowładzy się liczy, nawet kiedy z czasem będzie złamany. Bo na pewno znajdą się ludzie, np. po kilkudziesięciu próbach zdania egzaminu sędziowskiego (ostatni znany przypadek: 52 podejścia i gotowy prezes sądu!) lub jakiegokolwiek innego w zawodzie prawniczym, z mizernym doświadczeniem. Bardzo trudny zawód, wymagający wielu lat nauki, doświadczenia pracy w zawodzie - a jeśli te atuty nie będą w "dobrej zmianie" potrzebne i wystarczy być bmw, czyż nie znajdą się chętni? Nadszedł czas ELYT, jak w latach pięćdziesiątych.
                      MIMO WSZYSTKO WARTO BYĆ PRZYZWOITYM!

1zorro-bis napisał:

> VIWAT KATOWICE! Ale tych przyzwoitych coraz mniej....
                      katowice.wyborcza.pl/katowice/7,35063,22831778,bunt-katowickich-sedziow-po-tym-co-zrobil-ziobro-nikt-nie.html
                      >
            • 1zorro-bis Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 21:49
              oczywiscie Sorell......ze warto!
              ale myslisz ze takie ludzkie scierwo, ktpre cos takiego pisze mysli?
              Mozg ma 100 cm ponizej glowy.....big_grinbig_grinbig_grin

...."I to jest właśnie demokracja po brukselsku.
              Najlepsza nazwa jaka mi do głowy przychodzi to Unia Łotrów i Zdrajców....."smirk
              • 1zorro-bis Re: "Warto być przyzwoitym" 28.12.17, 11:03
                1zorro-bis napisał:

> oczywiscie Sorell......ze warto!
                > ale myslisz ze takie ludzkie scierwo, ktpre cos takiego pisze mysli?
                > Mozg ma 100 cm ponizej glowy.....big_grinbig_grinbig_grin
                >
                > ...."I to jest właśnie demokracja po brukselsku.
                > Najlepsza nazwa jaka mi do głowy przychodzi to Unia Łotrów i Zdrajców....."smirk
                >
                >
                • 1zorro-bis Re: "Warto być przyzwoitym" 28.12.17, 11:07
                  No prosze....."uderz w stol, a nozyce zaraz sie odezwa"!big_grinbig_grinbig_grin
                  I zakladaja od razu nowy watek.....na temat ludzkiego scierwa.smirk
                  No coz....tak to jest jak sie ma zycie przegrane, ani meza, ani rodziny, ani forsy ( na hali-galibig_grinbig_grinbig_grin), ani satysfakcji zawodowej - NIC. Po prostu NIC. I w dodatku za 3 lata na emeryture....za .230 Euro. Wiec co pozostalo? Ano plucie jadem, na wszystko i na wszystkich. A w dodatku gdy mozgu brak bo zamiast mozgu na pustym lbie tylko ufryzowane siano jest....big_grinbig_grinbig_grin
                  1zorro-bis napisał:

> 1zorro-bis napisał:
                  >
                  > > oczywiscie Sorell......ze warto!
                  > > ale myslisz ze takie ludzkie scierwo, ktpre cos takiego pisze mysli?
                  > > Mozg ma 100 cm ponizej glowy.....big_grinbig_grinbig_grin
                  > >
                  > > ...."I to jest właśnie demokracja po brukselsku.
                  > > Najlepsza nazwa jaka mi do głowy przychodzi to Unia Łotrów i Zdrajców....
                  > ."smirk
                  > >
                  > >
                  >
                  >
                  >
                  >
                  • 1zorro-bis Re: "Warto być przyzwoitym" 28.12.17, 11:09
                    i pisze taki bezmozgowie o UE - "Unia Lotrow i Zdrajcow".....big_grin
                    Dzieki tej UNII - durny babsztyl moze zyc jak czlowiek a nie kible pucowac.....A moze jej tego brak?big_grinbig_grinbig_grin
                    • 1zorro-bis Re: "Warto być przyzwoitym" 28.12.17, 11:27
                      i gdyby ten osobnik rodzaju "ludzkiego" sie zastanowil - ile zla wyrzadzil w ciagu ostatnich 8 lat innym ludziom i wyrzadza dalej - to by wiedzial, ze okreslenie "ludzkie scierwo" to w tym wypadku komplement.smirk
                      • sorel.lina Re: "Warto być przyzwoitym" 28.12.17, 13:32
                        Zorro, mnie te osoby nie są w stanie ani obrazić, ani nawet swoim pisaniem zainteresować.
                        Natomiast Ty - jak widać - jesteś w stanie i obrazić je i swoim postami zainteresować.

Jeśli chcesz, czytaj dla rozrywki co piszą, chociaż nie znajdziesz tam nic poza powtarzanymi dziesiątki, setki razy tych samych słów, zaczepek, tego samego jadu, ale nie przywiązuj do tego żadnej wagi. Niech to po Tobie spływa jak woda po kaczce, nomen omen. big_grin

Jestem jednak przeciwna używaniu określeń takich, jak "ludzkie ścierwo", nie zniżaj się do takiego poziomu, proszę.
    • wscieklyuklad Re: "Warto być przyzwoitym" 27.12.17, 21:36
      Wojciech Józef Bielecki – polski socjolog medycyny, doktor habilitowany nauk humanistycznych, profesor nadzwyczajny Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.

W 2009 na podstawie dorobku naukowego oraz monografii pt. Syndrom choroby funkcjonalnej - socjologiczny mit czy rzeczywistość? uzyskał na Wydziale Nauk Historycznych i Społecznych Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego stopień doktora habilitowanego, dziedzina: nauk humanistycznych, dyscyplina: socjologia, specjalność: socjologia medycyny. Został profesorem nadzwyczajnym Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w Katedrze Medycyny Społecznej i Zapobiegawczej.

Prezydent RP Andrzej Duda nadał mu w 2017 Medal Złoty za Długoletnią Służbę. Dalsze losy medalu - w poście Sorell. BRAWO ŁÓDŹ!
      • wscieklyuklad I znowu Uć iber ales! 27.12.17, 21:44
        Miasto skarży zarządzenie wojewody nadające pl. Zwycięstwa nazwę Lecha Kaczyńskiego 26 głosami za (16 było przeciw) Rada Miejska w Łodzi podjęła uchwałę o zaskarżeniu do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Łodzi zarządzenia zastępczego wojewody łódzkiego nadającego pl. Zwycięstwa nazwę Plac Lecha Kaczyńskiego. Dyskusja poświęcona projektowi autorstwa czwórki radnych PO i SLD trwała blisko 3 godziny i miała burzliwy przebieg.

Czytaj więcej: www.expressilustrowany.pl/lodz/a/miasto-skarzy-zarzadzenie-wojewody-nadajace-pl-zwyciestwa-nazwe-lecha-kaczynskiego,12798880/
        • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 28.12.17, 15:58
          koduj24.pl/lodz-pozwie-men-do-sadu/
          • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 28.12.17, 18:39
            https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/26172997_2127297077504309_8930354065213963662_o.png?oh=8eb346dd175749fbe2e889dd36258a24&oe=5AFBF0AD
            • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 14:05
              ....i czyz nie jest to scierwo ludzkie? Czlowiek, ktory podzielil Polakow - zrobil to czego nie udalo sie dokonac ani Hitlerowi ani Stalinowi. I to scierwo ludzkie - pozwala wyjsc z ciemnych nor podobnym do siebie. Zaczyna byc tego coraz wiecej - w realu, na FB i forach. To co o peenym osobniku Sorellino powiedzialem - "scierwo ludzkie" - podtrzymuje w calosci! Dalej mowie - w tym wypadku jest to dla tej osoby komplement. Nie wchodzilem na forum przez 24 godziny i.....wystarczy poczytac. Dlatego - z pelna odpowiedzialnoscia PODTRZYMUJE!smirk
              • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 14:45
                1zorro-bis napisał:

> To co o peenym osobniku Sorellino powiedzial
                > em - "scierwo ludzkie" - podtrzymuje w calosci! Dalej mowie - w tym wypadku jes
                > t to dla tej osoby komplement. Nie wchodzilem na forum przez 24 godziny i.....w
                > ystarczy poczytac. Dlatego - z pelna odpowiedzialnoscia PODTRZYMUJE!smirk

Cokolwiek tu napiszesz, Zorro, "tam" zawsze to ja albo WU, albo oboje, będziemy winni, atakowani i "karani". Tyle, że mi to zwisa.
                Dawniej się tym przejmowałam, ale od kiedy zorientowałam się jaki rodzaj nautów, a raczej nautek, pisuje na tamto forum, ich wpisy stały mi się całkowicie obojętne. Niech piszą, co chcą. Mnie to ani trochę nie rusza.

• 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 15:16
                  Sorell....z jednej strony masz racje. Bo jezeli takie NIC ( bo slowo NIKT - w tym wypadku to bylby znowu komlement ), pisze i bluzga jadem na wszystkie strony - to kazdy normalny czlowiek sie zorientuje, ze tam zamiast mozgu jest tylko siano. ale, tak sie zastanawiam - co w takich chorych istotach ludzkich ( znowu komplement!big_grin) w mozgach tkwi, ze nie potrafia zajac sie swoim zafajdanym i przegranym zyciem a wlaza ciagle z buciorami w cudze?
                  Bo jak wytlumaczyc fakt, ze obojetnie jaki temat na Podworku nie poruszymy - polityka, medycyna, sztuka, podroze....- to tam jest natychmiastowa, negatywna reakcja. Nie maja te chore osobniki swojego zycia - a raczej resztek zycia? Bo czy ktokolwiek z Podworka komentuje na Podworku ich kilometrowe opisy tygodniowej wycieczki, albo czegokolwiek? NIE. Bywajau na Podworku reakcje, gdy z tamtej strony te durne zaczepki nie maja konca. No tak...pewne zachowania moge nawet wytlumaczyc, ale mysle ze WU - jako lekarz wytlumaczylby to lepiej: otoz - dzisiaj przeczytalem informacje, ze jeden z najbardziej znanych na swiecie kucharzy WEGE ( sam zreszta jest wege od wielu lat ) w napadzie szalu wymordowal cala swoja rodzine. Wiec musi byc chyba jakas zaleznosc, prawda? Bo czlowiek w koncu miesozernym jest....big_grinbig_grin
                  • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 15:39
                    Nawrócony na przyzwoitość smile

http://i68.tinypic.com/15dvthu.jpg
                    • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 16:00
                      Nigdy nie wyśmiewam się z czyjegoś wyglądu i wad urody, ale niechlujstwo i flejtuchostwo, zwłaszcza u kogoś pełniącego ważną funkcję w państwie, to brak szacunku dla współobywateli, a i przyzwoitości również.

http://i66.tinypic.com/j6ndvk.jpg
                  • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 16:43
                    1zorro-bis napisał:

> Sorell....z jednej strony masz racje. Bo jezeli takie NIC ( bo slowo NIKT - w t
                    > ym wypadku to bylby znowu komlement ), pisze i bluzga jadem na wszystkie strony
                    > - to kazdy normalny czlowiek sie zorientuje, ze tam zamiast mozgu jest tylko s
                    > iano. ale, tak sie zastanawiam - co w takich chorych istotach ludzkich ( znowu
                    > komplement!big_grin) w mozgach tkwi, ze nie potrafia zajac sie swoim zafajdanym i prz
                    > egranym zyciem a wlaza ciagle z buciorami w cudze?
                    > Bo jak wytlumaczyc fakt, ze obojetnie jaki temat na Podworku nie poruszymy - po
                    > lityka, medycyna, sztuka, podroze....- to tam jest natychmiastowa, negatywna re
                    > akcja. Nie maja te chore osobniki swojego zycia - a raczej resztek zycia? Bo cz
                    > y ktokolwiek z Podworka komentuje na Podworku ich kilometrowe opisy tygodniowej
                    > wycieczki, albo czegokolwiek? NIE. Bywajau na Podworku reakcje, gdy z tamtej s
                    > trony te durne zaczepki nie maja konca. No tak...pewne zachowania moge nawet wy
                    > tlumaczyc, ale mysle ze WU - jako lekarz wytlumaczylby to lepiej: otoz - dzisia
                    > j przeczytalem informacje, ze jeden z najbardziej znanych na swiecie kucharzy W
                    > EGE ( sam zreszta jest wege od wielu lat ) w napadzie szalu wymordowal cala swo
                    > ja rodzine. Wiec musi byc chyba jakas zaleznosc, prawda? Bo czlowiek w koncu mi
                    > esozernym jest....big_grinbig_grin
                    >

I znów muszę polemizować z Sorell. Absolutnie nie może NIKOMU zwisać bełkot wydawany przez te zjawiska. No bo jaką można mieć gwarancję, że takie coś nie tylko na forum publicznym oszukało SETKI TYSIĘCY NAUTÓW (w tym z Bangladeszu i Wietnamu), że ma dyplom magistra astronomii, ale - nie mając moralnych hamulców i zwykłego poczucia przyzwoitości może identycznie postępować w trakcie zagranicznych podróży - dla przykładu może zatrzymać się na środku schodów wyprowadzone tam przez GPS i zwrócić się do przypadkowego przechodnia dajmy na to z Laosu słowami: jestem magistrem astronomii, czy możesz mi powiedzieć gdzie w pobliżu jest tani i wolny parking niezbyt odległy od centrum i mego noclegowiska?
                    Taki przypadkowy przechodzień np. z Laosu, gdyby nie wiedział, iż pytające ma dyplom magistra astronomii, zapewne nawet nie przystanąłby i nie zawracałby se głowy tak prostym problemem, ale gdy usłyszy, ze ma do czynienia z uczoną, z pewnością podbiegnie z radą.
                    Bóg jeden wie, jakie korzyści toto uzyskało OSZUKUJĄC NAUTÓW - wydawało się, że można to robić bezkarnie, ale NIE! Tak podłym zachowaniom na forach PUBLICZNYCH trzeba mówić stanowcze NIE POZWALAM! I bronic uczenia innych moralności przyzwoitości, skoro to coś tak łatwo i na każdym kroku kłamie.

Co do drugiej części Twej wypowiedzi Zorro, to powiem, iż trudno mi określić zależność między dietą wegańską a skłonnością do popełniania przestępstw - zwłaszcza takich o jakich wspomniałeś. Dieta wegańska z pewnością prowadzi do deficytów dietetycznych, a zaburzenia neurologiczne są wśród wegan dość powszechne - pisaliśmy już o tym niejednokrotnie, a dowody mamy właściwie w każdej (w tym wczesnoporannej) wypocince.
                    W tym miejscu pozwolę sobie przypomnieć, iż o wiele istotniejsza jest umiejętność przestrzegania zawodowego etosu. To przecież manipulowanie jedną z nautek i wmawianie jej, iż ja i Sorell manipulowaliśmy jej uczuciami (czyniono to wyłącznie w celu napuszczania owej nautki na nas i prowokowanie jej do nieustannych ataków, pomówień i inwektyw pod naszym adresem) doprowadziło wspomnianą do skrajności - efekt znamy.
                    Nie potrafię określić zależności między takim rodzajem podłości z tragicznym finałem a dietą wegańską. Manipulantka w nieszczęsnym dniu uzyskania dyplomu zawodowego nie było na diecie wegańskiej. Najwidoczniej sens studiów został wypaczony, albo stopień kumania słuchaczki był bliski nulki.
                    • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 17:08
                      wscieklyuklad napisał:

> I znów muszę polemizować z Sorell. Absolutnie nie może NIKOMU zwisać bełkot wyd
                      > awany przez te zjawiska. No bo jaką można mieć gwarancję, że takie coś nie tylk
                      > o na forum publicznym oszukało SETKI TYSIĘCY NAUTÓW (w tym z Bangladeszu i Wiet
                      > namu),

big_grinbig_grinbig_grin

No, to ja też popolemizuję. smile
                      Co mnie obchodzą cudze kursy, dyplomy, nostryfikacje albo ich brak! Pani poseł Pawłowicz też je ma, ba! ponoć nawet tytuł profesorski ma. I co? Przybyło jej od tego mądrości i klasy? Pytanie retoryczne.
                      Faktem jest natomiast, że na tamtym forum bardzo się interesowano Twoim i moim wykształceniem, dyplomami, tytułami. A niech im tam! Nie pozwoliłam jedynie na rozpowszechnianie kłamstw na mój temat jako prawdy objawionej. Pokazując screeny dokumentów obnażyłam ich kłamstwa i metody działania. I to mi wystarcza.
                      Nie będę już więcej poświęcać im uwagi.

P.S. A w ogóle to... jaja sobie tym postem zrobiłeś, prawda? wink
                      • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 17:42
                        Znalazłam na FB...

http://i65.tinypic.com/2rf69vc.jpg
                        • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 18:20
                          no i ja sie pytam: dlaczego te trzy PISdzielce nie wracaja? Skoro to taki PISdzielczy raj jest i bedzie......big_grinbig_grinbig_grin
                          sorel.lina napisała:

> Znalazłam na FB...
                          >
                          > http://i65.tinypic.com/2rf69vc.jpg
                          • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 18:22
                            ....ale to juz jest najlepszy, PISdzielczy dowcip roku!!!!big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                            ....."Mnie SB nie wezwała, ale moją mamusię , gdy ode mnie wróciła- przesłuchiwali ją prawie trzy godziny i jak się okazało sporo informacji już o mnie mieli, wiedzieli nawet, że parę razy byłam na polskiej mszy....."big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                      • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 18:19
                        Sorell.....ale jednak ciebie ruszylo!!!!big_grinbig_grinbig_grin
                        Bo mnie te dwa "ludzkie stworzenia" nie sprowokowaly az na tyle - zeby udawadniac stuknietym babsztylowm, ze: nie pracowalem w SB, ze wyjechalem z polski z osobistych problemow a nie uciekalem z nedzy w jakiej zylem, ze, ze, ze, ze, ze, ze ....i ze mam w dupie co o mnie jedna i druga pisze i mowi. Bo kim jestem, ile bledow w zyciu jako dorosly i jako ojciec trojga dzieci, ktore wychowywalem razem z zona popelnilem - to wiem ja i nie musze sie przed takim NICZYM ( celeoo nie pisze NIKIM ) spowiadac. I tyle w temacie.smirk
                        A Ciebie Sorell jednak wtedy ponioslo - bo opublikowalas swoje dyplomy. A babsztyle dalej swoje.....big_grinbig_grinbig_grin
                        sorel.lina napisała:

> wscieklyuklad napisał:
                        >
                        > > I znów muszę polemizować z Sorell. Absolutnie nie może NIKOMU zwisać bełk
                        > ot wyd
                        > > awany przez te zjawiska. No bo jaką można mieć gwarancję, że takie coś ni
                        > e tylk
                        > > o na forum publicznym oszukało SETKI TYSIĘCY NAUTÓW (w tym z Bangladeszu
                        > i Wiet
                        > > namu),

>
                        > big_grinbig_grinbig_grin
                        >
                        > No, to ja też popolemizuję. smile
                        > Co mnie obchodzą cudze kursy, dyplomy, nostryfikacje albo ich brak! Pani poseł
                        > Pawłowicz też je ma, ba! ponoć nawet tytuł profesorski ma. I co? Przybyło jej o
                        > d tego mądrości i klasy? Pytanie retoryczne.
                        > Faktem jest natomiast, że na tamtym forum bardzo się interesowano Twoim i moim
                        > wykształceniem, dyplomami, tytułami. A niech im tam! Nie pozwoliłam jedynie na
                        > rozpowszechnianie kłamstw na mój temat jako prawdy objawionej. Pokazując screen
                        > y dokumentów obnażyłam ich kłamstwa i metody działania. I to mi wystarcza.
                        > Nie będę już więcej poświęcać im uwagi.
                        >
                        > P.S. A w ogóle to... jaja sobie tym postem zrobiłeś, prawda? wink
                        • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 18:53
                          1zorro-bis napisał:

> Sorell.....ale jednak ciebie ruszylo!!!! big_grinbig_grinbig_grin
                          > Bo mnie te dwa "ludzkie stworzenia" nie sprowokowaly az na tyle - zeby udawadn
                          > iac stuknietym babsztylowm, ze: nie pracowalem w SB, ze wyjechalem z polski z o
                          > sobistych problemow a nie uciekalem z nedzy w jakiej zylem, ze, ze, ze, ze, ze,
                          > ze ....i ze mam w dupie co o mnie jedna i druga pisze i mowi. Bo kim jestem, i
                          > le bledow w zyciu jako dorosly i jako ojciec trojga dzieci, ktore wychowywalem
                          > razem z zona popelnilem - to wiem ja i nie musze sie przed takim NICZYM ( celeo
                          > o nie pisze NIKIM ) spowiadac. I tyle w temacie.smirk
                          > A Ciebie Sorell jednak wtedy ponioslo - bo opublikowalas swoje dyplomy. A babsz
                          > tyle dalej swoje..
                          ...big_grinbig_grinbig_grin

Tak, poniosło mnie, bo wtedy nie chodziło o jakieś zwykłe złośliwości, jakieś niedowierzanie, ani nawet insynuacje. Chodziło o jawne KŁAMSTWA przedstawiane jako wiedza poparta "dowodami" pochodzącymi od jakiegoś "informanta", KŁAMSTWA dotyczące mojego życia zawodowego i prywatnego, rozpowszechniane ewidentnie li-tylko w celu ZNIESŁAWIENIA. Na to nie mogłam pozwolić. Zdemaskowałam je. I na tym koniec. Przeczytaj jeszcze raz mój post.

> sorel.lina napisała:

> > Faktem jest natomiast, że na tamtym forum bardzo się interesowano Twoim i
                          > moim
                          > > wykształceniem, dyplomami, tytułami. A niech im tam! Nie pozwoliłam jedynie
                          > > na rozpowszechnianie kłamstw na mój temat jako prawdy objawionej. Pokazując
                          > > screeny dokumentów obnażyłam ich kłamstwa i metody działania. I to mi wystarcza.

> > Nie będę już więcej poświęcać im uwagi.

No i nie zwracam na ich pisaninę uwagi. smile
                          A że one dalej swoje? Im wiecej to samo powtarzają, tym bardziej się te ich rewelacje dewaluują i jedyne, co mogą wywołać to uśmiech. Pobłażania.
                          • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 19:13
                            Sorell.....ale te dwa "ludzkie osobniki" klamia dalej! Ilez to na moj temat klamstw nie naprodukowaly??smirk
                            • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 19:17
                              1zorro-bis napisał:

> Sorell.....ale te dwa "ludzkie osobniki" klamia dalej! Ilez to na moj temat kla
                              > mstw nie naprodukowaly??smirk

Widocznie tak już mają. Masz dwa wyjścia, albo kłamstwa udowodnić, albo... olać! smile

• 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 20:22
                                a niech sobie idiotyzmy dalej pisza.
                                Podobno mialem w Polsce ......hurtownie.big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
                                Taka mialem hurtownie jakich austriacki pudel ma......klientow!big_grinbig_grinbig_grin
                                sorel.lina napisała:

> 1zorro-bis napisał:
                                >
                                > > Sorell.....ale te dwa "ludzkie osobniki" klamia dalej! Ilez to na moj tem
                                > at kla
                                > > mstw nie naprodukowaly??smirk

>
                                > Widocznie tak już mają. Masz dwa wyjścia, albo kłamstwa udowodnić, albo... olać
                                > ! smile
                                >
                                • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 22:32
                                  Sorell....no czyz nie mam racji? czyz to nie jest scierwo ludzkie i w dodatku ....glupie jak but z lewej nogi?
                                  Slabo to scierwo wyszkolili, zanim ten paszport w 1981 roku do "raju" dostalo....big_grinbig_grinbig_grin
                                  Bo scierwo kartofla od pomaranczy nie odroznia, tak jak hurtowni od.....big_grinbig_grinbig_grin
                                  No, to tak jak dla scierwa pacykarz jest pacykarzem. Jak pacjenta dla scierwa klientami sa....big_grin Za 50 Euro albo mniej?big_grinbig_grinbig_grin
                                  ....."Ach tak, kłamstwo?
                                  To nie było toto wiceprezesikiem w hurtowni?
                                  (tu wpisać nazwisko żony) & PARTNER SP Z O O ...." smirk
                                  Przyklad - jak scierwo sledzi KAZDEGO z Podworka, dniem i noca. Do niektotrych potrafil nawet osobiscie sie do domu zjawic. A glupie scierwo jak but.big_grin Pewnej naszej wspolnej znajomej to scierwo sie kiedys zwierzylo, ze zrobi wszystko zeby mnie zniszczyc zawodowo, finansowo i psychicznie.....big_grinbig_grinbig_grin
                                  Scierwo predzej przez klientow zostanie wykonczone....big_grinbig_grinbig_grin W tym wieku, to juz cieniuuuutko!big_grin
                                  • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 29.12.17, 22:38
                                    austriacki pudel.... 29.12.17, 21:29
                                    ....."....."

> Prawda panie maturzysto Bartoszewski ?

Licealisto! Dwie klasy liceum ukończył. " smirk Smiac sie z tego ufryzowanego austriackiego pudla czy plakac? Na lzy, szkoda plynu....big_grin Upadla to scierwo nawet niezyjacych, Wielkich Polakow. A samo scierwo....gownem jest.big_grin
                                    • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 07:37
                                      i to by bylo na tyle na temat tej....."ludzkiej istoty".smirk
                                      Bo szkoda sie takim NICZYM zajmowac.
                                      • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 10:27
                                        mial byc koniec.
                                        ale jak takiego kogos nazwac?

austriacki pudel napisał:

>
                                        > > Prawda panie maturzysto Bartoszewski ?
                                        >
                                        > Licealisto! Dwie klasy liceum ukończył.

Poza tym jako JEDYNEGO Żyda na całym świecie dobrotliwi Hitlerowcy zwolnili z Auschwitz ze względu na zły stan zdrowia. CUD to prawdziwy!
                                        • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 10:43
                                          Ewolucyjny mutant. Musi dowegetować jeszcze jakiś czas. I czekać na kolejne wcielenie w postaci kolejnej - jeszcze bardziej dramatycznej wegetacji. Bo przecież karmę nosimy ze sobą wiecznie.
                                        • ulisses-achaj Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 10:49
                                          Ignorancja niczego nie usprawiedliwia. To stare "zarzuty" prawicowej szczujni i pustogłowych. Trzy w jednym: podłość, małość, głupota.

"Bartoszewski nie był jedynym
                                          Z zachowanych dokumentów administracji niemieckiego obozu Auschwitz wynika, że zwolnieniami objęto ogółem prawie 1,6 tys. więźniów politycznych Polaków, ponad 200 Czechów i niewielu więźniów innych narodowości. Z obozu zwolniono także około 9 tysięcy polskich tzw. więźniów wychowawczych (Erziehungshäftlinge): ok, 7,5 tys więźniów oraz do 1,2 tys więźniarek tej kategorii – których Niemcy osadzali w obozie na dwa lub trzy miesiące. Wypuszczono również liczną grupę oficerów Wojska Polskiego, w porozumieniu z którymi działał rotmistrz Witold Pilecki. Najwięcej więźniów zwolniono z KL Auschwitz od późnej jesieni 1940 r. do końca lata 1942 r".
                                          • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 10:59
                                            W filmie CK Dezerterzy jest wspaniała scena, w której komendant (w tej roli wybitny Zbigniew Zapasiewicz) zwraca się do von Nogaya, który upodlił żołnierzy następującymi słowami: nie ma w języku ludzi cywilizowanych słowa, które w dostatecznie obelżywy sposób określiło pański postępek.

W stosunku do tej mózgowej ałstriackiej rozwielitki, które niczego nie czyta, nie słucha i nie ogląda poza danymi dotyczącymi osób piszących na forach powyższy cytat jest łagodną zachętą.
                                            Czegoś takiego nie spotkałem w życiu. I obym więcej takiego czegoś nie napotkał.
                                          • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 11:16
                                            ulisses-achaj napisał:

> Ignorancja niczego nie usprawiedliwia. To stare "zarzuty" prawicowej szczujni i
                                            > pustogłowych. Trzy w jednym: podłość, małość, głupota.
                                            >
                                            > "Bartoszewski nie był jedynym
                                            > Z zachowanych dokumentów administracji niemieckiego obozu Auschwitz wynika, że
                                            > zwolnieniami objęto ogółem prawie 1,6 tys. więźniów politycznych Polaków, ponad
                                            > 200 Czechów i niewielu więźniów innych narodowości. Z obozu zwolniono także ok
                                            > oło 9 tysięcy polskich tzw. więźniów wychowawczych (Erziehungshäftlinge): ok, 7
                                            > ,5 tys więźniów oraz do 1,2 tys więźniarek tej kategorii – których Niemcy osadz
                                            > ali w obozie na dwa lub trzy miesiące. Wypuszczono również liczną grupę oficeró
                                            > w Wojska Polskiego, w porozumieniu z którymi działał rotmistrz Witold Pilecki.
                                            > Najwięcej więźniów zwolniono z KL Auschwitz od późnej jesieni 1940 r. do końca
                                            > lata 1942 r".

Dziękuję, Ulissesie za konkrety.
                                            Chociaż dla ludzi tego pokroju co w/w, jeśli fakty przemawiają przeciwko nim - tym gorzej dla faktów!
                                            • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 11:22
                                              1zorro-bis napisał:

> mial byc koniec.
                                              > ale jak takiego kogos nazwac?

> austriacki pudel napisał:
                                              >
                                              > > Prawda panie maturzysto Bartoszewski ?
                                              >
                                              > Licealisto! Dwie klasy liceum ukończył.

>> Poza tym jako JEDYNEGO Żyda na całym świecie dobrotliwi Hitlerowcy zwolnili z Auschwitz ze względu na zły stan zdrowia. CUD to prawdziwy!

Kanalia. Tak dyrektor muzeum- obozu Auschwitz nazwał redaktora, który się w taki właśnie sposób prof. Bartoszewskim wypowiedział: Kanalia!

Dla mnie - ignorancja i podłość.
                                              • ulisses-achaj Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 13:17
                                                Niezmiennie aktualne pozostają słowa Nietzschego:

"W co MOTŁOCH bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"
                                                • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 13:33
                                                  ulisses-achaj napisał:

> Niezmiennie aktualne pozostają słowa Nietzschego:
                                                  >
                                                  > "W co MOTŁOCH bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?"

Racja!
                                                  Swoją drogą, czy motłochowi warto cokolwiek udowadniać?
                                                  • ulisses-achaj Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 13:49
                                                    Oczywiście, że nie, Sorellino. Motłoch m.in. własnie dlatego jest motłochem, że dowody do niego nie przemawiają i nigdy nie przemówią. Kłamstwa i pomówienia trzeba jednak zwalczać, bo w przeciwnym razie kłamstwo i fake newsy w świadomości części społeczeństwa wypierają prawdę. Niejaki Adamczyk z TVPiS pokornie odszczekał wszystkie insynuacje pod adresem Bartoszewskiego. Każdy kto je powtarza jest albo głupcem, albo zwykłą kanalią - jak słusznie stwierdził dyrektor Muzeum Auschwitz.
                                                  • sorel.lina Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 14:02
                                                    ulisses-achaj napisał:

> Motłoch m.in. własnie dlatego jest motłochem, że
                                                    > dowody do niego nie przemawiają i nigdy nie przemówią. Kłamstwa i pomówienia
                                                    > trzeba jednak zwalczać, bo w przeciwnym razie kłamstwo i fake newsy w świadomośc
                                                    > i części społeczeństwa wypierają prawdę.

Wiem coś na ten temat wink
                                                    Próbowałam i próbuję kłamstwa i pomówienia zwalczać. Nie ze względu na kłamców i pomawiających (na tych mi nie zależy), ale ze względu na innych, którzy mogliby im uwierzyć.

> Niejaki Adamczyk z TVPiS pokornie odszczekał
                                                    > wszystkie insynuacje pod adresem Bartoszewskiego. Każdy kto je powtarza
                                                    > jest albo głupcem, albo zwykłą kanalią - jak słusznie stwierdził dyrektor Muzeum
                                                    > Auschwitz.

Tak jest!
                                                • ulisses-achaj Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 13:42
                                                  "„W 1940 roku do oświęcimskiego kacetu trafiło w sumie 3671 warszawiaków, z czego wypuszczono 331 osób. Transport, którym przywieziono Bartoszewskiego, liczył 1705 osób, z czego zwolniono nie mniej niż 149, a więc blisko 10 procent" - czytamy na portalu ciekawostkihistoryczne.pl. O tym, że z obozu wychodziło się nie tylko za donosy, jak sugeruje poseł Pięta, świadczy również raport legendarnego rotmistrza Witolda Pileckiego. Informował w nim, że z Auschwitz wypuszczono między innymi trzy osoby współpracujące z nim w obozowym ruchu oporu.

Najwyraźniej poseł Pięta słuchał audycji w Radiu Maryja, gdzie zarzut o kolaboranctwo padł z ust prof. Miry Modelskiej-Creech, Polki mieszkającej na stałe w USA. Historyczka z Georgetown University w Waszyngtonie i wieloletnia tłumaczka w administracji Białego Domu, opowiedziała w radiu historię rzekomego, byłego więźnia, który miał przeżyć Auschwitz.

Mężczyzna był przekonany, że Bartoszewski był kolaborantem. Podobno Bartoszewski miał odjechać pociągiem pierwszej klasy w towarzystwie bogatych Żydów, którzy najpierw mieli rozmawiać o uwolnieniu siebie i Bartoszewskiego z komendantem obozu. Po tym wyjeździe w Auschwitz miano rozstrzelano 21 żołnierzy AK.

Tyle, że to kompletna fikcja. Żydzi w obozie nie mieli absolutnie żadnych szans na jakiekolwiek audiencje u komendanta. A w 1941 roku (w czasie kiedy to zdarzenie miałoby mieć miejsce) AK jeszcze nie istniała! Mało tego, nigdy nie udało się ustalić personaliów osoby, o której mówiła profesor z USA.
                                                  Jest jeszcze jedno paskudne kłamstwo na temat Bartoszewskiego. Jego siostra miała kolaborować z Niemcami i wyjść za mąż za SS-mana, dzięki czemu załatwiła zwolnienie brata z Auschwitz. Cóż, za taki związek oficer SS sam trafiłby do obozu. To raz. A dwa... Bartoszewski był jedynakiem!

Fikcją jest też to, że Bartoszewski wyszedł z obozu z powodu złego stanu zdrowia. Wyszedł, bo został podleczony w obozowym szpitalu. Niemcy nie wypuszczali chorych z obozu. Wypuszczali tylko zdrowych lub wyglądających na zdrowych. Bartoszewskiemu przed stanięciem na obozowej komisji przypudrowano czyraki. Niemcy zmuszali zwalnianych do podpisywania dokumentów, że w obozie nie działa im się żadna krzywda. Nie wypuszczali też obozowych konfidentów, bo mieli z nich pożytek tylko w obozie. W sumie zwolnili z obozu ok. 2000 więźniów w tym 1600 Polaków. Ale robili to praktycznie tylko do czasu przekształcenia obozu w obóz zagłady. Nigdy nie udało się ustalić, dlaczego zwalniali niektórych więźniów. Wielu mogło wyjść za łapówki. Wielu dlatego, że byli nieprzydatni po prostu przy rozbudowie obozu".
                                                  • 1agfa Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 17:53
                                                    Ulissesie...Nacjonalistycznie nastrojone towarzycho, ponadto, stawia Panu Bartoszewskiemu zarzut, jakoby blokował, zasiadają w Kapitule Orderu Orła Białego, przyznanie Rtm. Pileckiemu tegoż Orderu. Sieć kłamstw, niczym lepka pajęczyna, oplata przyzwoitych ludzi, przykleja się ku uciesze śmierdzieli, działających jak na Szmaciaków przystało na zasadzie: "a może coś przylgnie".
                                                    Oto fakty:
                                                    Posiedzenie Kapituły Orderu Orła Białego, które odbyło się które odbyło się 26 października 1999 roku w Sali Niebieskiej Pałacu Prezydenckiego.

"... W obradach uczestniczyli Wielki Mistrz Orderu – prezydent Aleksander Kwaśniewski, Kanclerz Orderu – Stanisław „Orsza” Broniewski oraz członkowie Kapituły – prof. Barbara Skarga, Tadeusz Mazowiecki (niedawno dołączył do składu Kapituły) i Jan Nowak‑Jeziorański.

Już na początku obrad Broniewski stwierdza, że przedstawiony Kapitule wniosek o nadanie Orderu Orła Białego Witoldowi Pileckiemu „powinien zostać rozpatrzony łącznie z problemem historycznych nadań pośmiertnych”. To ważna i aktualna kwestia, bo – jak mówi prezydent Kwaśniewski – „Prezes Rady Ministrów nosi się z zamiarem wystąpienia z wnioskiem” o nadanie Orderu Stanisławowi Mikołajczykowi. Nowak‑Jeziorański zaznacza, że Pilecki „jest jedną z najbardziej heroicznych postaci w polskiej historii współczesnej, ale nie jedyną” – dlatego w przypadku odznaczenia rotmistrza Order powinien też otrzymać gen. August Emil Fieldorf „Nil”, od 1944 roku zastępca dowódcy AK. W tym kontekście prof. Skarga stawia pytanie: jeżeli Pilecki, Fieldorf i Mikołajczyk mieliby otrzymać pośmiertnie najwyższe odznaczenia RP – to dlaczego nie Antoni Chruściel „Monter” czy Aleksander Krzyżanowski „Wilk”?

Głos ponownie zabiera Nowak‑Jeziorański: „wobec takich trudności Kapituła mogłaby ustalić, że Order Orła Białego postaciom historycznym nie powinien być nadawany”. Do tego stanowiska przychyla się Broniewski. Z kolei Mazowiecki przypomina, że Kapituła, „podejmując w ostatnich latach wiele decyzji o pośmiertnym nadaniu Orderu postaciom historycznym, nadrabiała w tym zakresie zaległości”. Jego zdaniem, „Rozstrzygnięcie kwestii zamknięcia pośmiertnych nadań Orderu postaciom historycznym nie powinno się jednak dokonać bez bliższego przyjrzenia się całości zagadnienia […]”. Ale Nowak‑Jeziorański składa formalny wniosek o podjęcie uchwały, zgodnie z którą „Kapituła wyraża opinię, że Order Orła Białego nie powinien być nadawany postaciom historycznym”.

Dochodzi do głosowania: prawie wszyscy obecni członkowie Kapituły są za. Jedynie Mazowiecki wstrzymuje się od głosu.

Bartoszewski wszedł w skład Kapituły Orderu Orła Białego ponad pół roku później, w maju 2000 roku. Rzecz jasna, znał i jako państwowiec respektował uchwałę poprzedników. Sam niczego nie zablokował; nie kierował się – jak twierdzą prawicowi publicyści – zazdrością wobec Pileckiego. Nie usiłował legendy rotmistrza zniszczyć (co zresztą rzekomo ma być celem całego establishmentu III RP). Przeciwnie, liczne są ślady zaangażowania Bartoszewskiego w zachowanie pamięci o Pileckim. I to do samego końca – na kilkanaście dni przed śmiercią dokonał serii nagrań wideo na rzecz projektu edukacyjnego dla uczniów gimnazjów i liceów, odrębny rozdział poświęcając rotmistrzowi i jego misji w Auschwitz. ..."
                                                  • 1agfa Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 18:07
                                                    PS, Źródło: z Kwartalnika WIĘŹ 2016, nr 3.
                                                    Tam również: "...Rozumiem, że dumni z Pileckiego chcą być także moi rodacy kibole i nacjonaliści. To oni urządzają marsze m.in. ku jego czci – głosząc nienawistne hasła, z którymi rotmistrz (w 2013 roku awansowany pośmiertnie do stopnia pułkownika) nie chciałby mieć nic wspólnego. W ten sposób jednak sami znieważają bohatera i zniechęcają doń innych.

A przecież jest jednak pamięć, która nie wyklucza. W czerwcu 2016 roku w warszawskim Ogrodzie Sprawiedliwych posadzono drzewko pamięci Witolda Pileckiego i odsłonięto pamiątkowy kamień z napisem: „Kawalerzyście, przewodnikowi po piekle nazizmu, dobrowolnemu więźniowi Auschwitz, którego raporty miały alarmować świat, ocalać ofiary”. Równocześnie w ten sam sposób uczczono ks. Jana Zieję (odbierał od Pileckiego konspiracyjną przysięgę) i Władysława Bartoszewskiego (trafił do kacetu w tym samym transporcie co rotmistrz, we wrześniu 1940 roku).

Wnuczka Witolda Pileckiego dziękowała tego dnia Kapitule Ogrodu Sprawiedliwych za wspaniałe towarzystwo, w jakim uczczono jej dziadka. I słusznie, bo bohaterów nie należy sobie przeciwstawiać. Oni mają łączyć, a nie dzielić. ..."
                                                  • ulisses-achaj Re: I znowu Uć iber ales! 31.12.17, 00:25
                                                    Dziękuję, Agfo, że o tym przypomniałeś. Praktyka zakłamywania niemal wszystkiego, kreowanie rzeczywistości alternatywnej przez prawicową szczujnię i TVPiS jest powszechnym zjawiskiem. To świadoma metoda ogłupiania; zwłaszcza ludzi prostych, niewykształconych i niezdolnych do samodzielnego poszukiwania informacji. Z drugiej strony jednak stwarza również mentalne bagno, w którym pewna część społeczeństwa nareszcie czuje się "u siebie", bo sama jest jego częścią.
                                                  • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 31.12.17, 09:36
                                                    https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26112002_759005404282811_4083640901592314075_n.jpg?oh=5b151403baa5768d0712d661839c9b0d&oe=5ABC9762
                                                  • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 31.12.17, 09:39
                                                    https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26047456_2129381613962522_397109532962949951_n.png?oh=1823ccc984f3abcb36d8e1908ddf037c&oe=5AB53CC4
                                                  • wscieklyuklad Re: I znowu Uć iber ales! 31.12.17, 09:45
                                                    https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/26171146_546675505708209_768620863672355077_o.jpg?oh=87490bb8a558d6279dc6061a8bcba13a&oe=5AC4F58A
      • ulisses-achaj Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 11:15
        Nikomu nie sposób zabronić samokompromitowania się smile Oto link do bardziej szczegółowego omówienia tej sprawy:

ciekawostkihistoryczne.pl/2016/04/28/l4-z-obozu-smierci-wyjasniamy-dlaczego-wladyslaw-bartoszewski-wyszedl-z-auschwitz/
      • 1zorro-bis Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 11:15
        to typowe dla PISdzielskiego scierwa: pluc jadem na Wielkich Polakow - a sprowadzac do swojego koryta ludzi skompromitowanych ale bezgranicznie wiernych.
        Po prostu rzygac sie chce.
        • 1agfa Re: I znowu Uć iber ales! 30.12.17, 15:37
          "Nazwisko Leszka Żebrowskiego ukazało się na tzw. liście Wildsteina ujawnionej w 2005 roku (IPN BU 001134/4722). W sierpniu 2013 roku bloger Marek Mądrzak (lustratorpolski) opublikował na Salon24 część treści teczki pracy i teczki personalnej tajnego współpracownika "Leszek"...........które rzekomo miały dowodzić współpracy Żebrowskiego z SB[17][18]. Leszek Żebrowski zaprzeczył jakiejkolwiek współpracy ze służbą bezpieczeństwa oraz przekazał sprawę do sądu[19] . W 2017 roku oskarżenia te powtórzyli m.in. aktor Wojciech Olszański i poseł Janusz Sanocki, który opublikował również skany dokumentów tw "Leszka" z archiwum IPN[20]."

Znalezione w necie. Przykład rzetelnego historyka, który zajął się rzetelnie Panem Bartoszewskim.
          Podkreślenie moje.

1zorro-bis napisał:

> to typowe dla PISdzielskiego scierwa: pluc jadem na Wielkich Polakow - a sprowa
          > dzac do swojego koryta ludzi skompromitowanych ale bezgranicznie wiernych.
          > Po prostu rzygac sie chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka