Dodaj do ulubionych

Młoda skóra

20.03.11, 11:15
no nie wiem ... nie wiem gdzie on widzi tych 'nowopolskich' nastolatkow ... mnie to nawet dziwi- maja kase, jezdza bo tych berlinach/barcelonach ale jakos nic z tego nie wynika- wygladaja kiepsko, zra byle co , bawia sie bez polotu ... sam jestem wrazliwy na wdzieki mlodosci ale okazji do jakichs ekstaz typu 'to sprawilo,ze moja trzydziestka zabolala w sercu' nie mialem w kontaktach z nimi ... czy nad polska wisi widmo 'kartofla' - jakiejs duchowej zawiesiny ktora wyklucza wyrafinowanie?
Obserwuj wątek
    • eed567 Co za beznadziejny, nadety koles 20.03.11, 13:44
      Nie bardzo rozumiem to czepianie sie mlodziezy. Mlodziez stara sie zrozumiec ten swiat i dostosowac do niego. Jezeli tworzymy rzeczywistosc oparta na pieniadzu, wygladzie i byciu zauwazalnym to nie ma sie co dziwic, ze mlodzi ludzie przyjmuja te wartosci za nadrzedne.

Bardzo wspolczuje p Komasie, ze pomimo tak mlodego wieku musi sie dowartosciowywac gnojac innych. Ma zaledwie 30 lat a czuje jakas niczym nieuzasadniona wyzszosc wobec 15-18 latkow. Rzeczywiscie musi bolec, ze nie spotkal sie ze uznaniem wsrod uczniow "renomowanej warszawskiej szkoły społecznej" . No tak, ja wielki artysta "z artystycznej rodziny" po "renomowanym liceum"... Smiech na sali.
      • adamant_wanderer Re: Co za beznadziejny, nadety koles 24.03.11, 01:42
        a gdzie on gnoi tą młodzież??? Mówi jak jest i mówi prawdę.
    • jestemtrollem Re: Młoda skóra 20.03.11, 14:33
      Pan artysta chyba zawiesił się na jakiejś specyficznej grupce młodzieży i patrząc przez ten pryzmat, wydaje generalizujące sądy na temat młodych w ogóle. Co zrobić, łódzka Filmówka, nie poradzisz.
    • bene_gesserit Młoda skóra 20.03.11, 14:59
      Do Polski nuda dopiero dociera. Widziałem ją już w gimnazjach i liceach - rozmowa z Janem Komasą, reżyserem 'Sali samobójców'

Uh, bo nasza, polska nuda, jaka mielismy do tej pory to nei byla zadna nuda. To byla taka nuda pozorna, bylejaka, polska taka. Dopiero jak do nas dotrze ta prawdziwa, zagraniczna nuda, to sie bedziemy nudzic. Tzn mlodziez sie bedzie nudzic, bo jak kto skonczyl liceum to jest za stary, zeby te prawdziwą, zagraniczną nude pojąć.

Ale cos jest na rzeczy - znajomy szesnastolatek byl na 'Sali samobojcow' i powiedzial, ze film byl nudny, on sie wynudzil i koledzy tez.
      • snowshoe Re: Młoda skóra 21.03.11, 13:59
        A może w Polsce do tej pory nie było nudy. Może do tej pory jakos sie młodzieży udawalo czyms wzruszyć. A teraz powoli robi sie bezruch w uczuciach. Intelektualnie zapieprzają, korzystają z rozwoju technologii, odnajdują sie w grze kapitalistycznej, ale emocji to nie wzbudza, nie prowokuje, nie skłania do tworzenia, tylko do konsupmcji. Ale ileż można w kólko to samo konsumować. trzeba zwiększać konsumpcję, żeby się komu w ogóle chciało ruszyć. A gdzieś jest przecież granica możliwości konsumpcji. To znaczy - zbliża się nuda. NUDA.
        I może znajomy 16-latek po prostu nie byl w stanie odczytac filmu. To, ze akcja dotyczy jego pokolenia nie oznacza automatycznie, ze jego ocena jest najtrafniejsza. Mowi sie, ze ktos siedzial jak na tureckim kazaniu. Jak się nie zna języka, to się nie rozumie. Coś jest na rzeczy.
        • bimbalimba Re: Młoda skóra 21.03.11, 15:34
          dziecko, co ty pleciesz ... ten film jest rownie iineresujacym i celnym obrazem nastolatkow co /w jego, moim pokoleniu/ 'klasa na obcasach' czy 'pamietnik nastolatki' /lol ktos pamieta to jescze? plus ten film z anita werner.../

ten film jest tak samo niewiarygodny jak 'egoisci' trelinskiego- fantazja abudowana na swoich komplekso-przemysleniach a sprzedawana jako synteza pokoleniaowych/srodowiskowych doswiadczen
        • bene_gesserit Re: Młoda skóra 24.03.11, 02:03

Pojmowanie nudy jako przebodzcowania jest cokolwiek plaskie. Nie liczy sie bowiem jedynie sila bodzca, ale tez jego jakosc.

Znajomy dzieciak uznal film za naiwny i przewidywalny, a zakonczenie za teatralne i niepotrzebne. Nie zweryfikuje, bo nawet z ciekawosci sie na to do kina nie zawlokę.
    • maitresse.d.un.francais widmo kartofla 20.03.11, 17:47
      Tak, ono nad Polską wisi! Nareszcie słowo na to, co chciałam od dawna wyrazić!
    • divak2 Młoda skóra 23.03.11, 15:29
      Za młodu jak za młodu: albo robisz co chcesz, albo robisz co chcą inni :P
    • adamant_wanderer Młoda skóra 24.03.11, 01:45
      Bardzo fajny tekst, zgadzam się z opinią reżysera.
    • sid-the-sloth Re: Młoda skóra 24.03.11, 19:01
      A mnie dziwi, że reżyser na podstawie rozmowy z mamą dziewczyny opisywanej niegdyś w WO, stworzył obraz rodziców-karierowiczów i znudzonych, zblazowanych dzieciaków. Ja tamten artykuł i problem dziewczyny zrozumiałam zupełnie inaczej.
    • claratrueba Młoda skóra 25.03.11, 09:52
      Filmu nie widziałam, być może jest dobry ale wypowiedź reżysera jest straszną generalizacją. I w moim pokoleniu 40+ nie brakowało ludzi, którzy popełniali samobójstwa lub pili albo ćpali z poczucia bezsensu. Tak samo kolejki stały pod dyskotekami. Pokolenie reżysera też nie składało sie tylko z ludzi, którzy mieli pomysł na życie, samobójców chyba też niemało.
      Film mówi o pokoleniu mojego syna, ale nie o nim ani o żadnym z jego kolegów, którzy u nas bywają. Bo to dzieciaki z zainteresowaniami, pasjami. I większymi niż my możliwościami ich realizacji. Kto chce życie przeżyc fajnie -ma szansę.
      Nie każdy chce. I zawsze tak było. I przed wynalezieniem internetu, i przed wynalezieniem telewizji i pewnie przed wynalezieniem czcionki drukarskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka