Gość: baby-fear factor kobiety boja sie dzieci.... IP: *.251.121.223.Dial1.Weehawken1.Level3.net 28.10.04, 03:58 swiat oszalal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: kobiety boja sie dzieci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 07:05 Ja nie nie lubię dzieci, droga baby-fear factor. JA ICH NIENAWIDZĘ! Odpowiedz Link Zgłoś
chrumka1 Re: kobiety boja sie dzieci.... 02.11.04, 21:42 Dzieci są nikomu niepotrzebne. Są ciężarem finansowym, psują figurę i skórę, doprowadzają do depresji poporodowych, niewadomo jak je tak naprawdę wychowywać, żeby były dobrymi ludźmi, oziębiają stosunki między rodzicami, rozluźniają pochwę kobiety, odbierają część miłości do partnera, by przelana ona była na drącego się po nocach bachora itd. !!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
grzecznagrzeszna Re: kobiety boja sie dzieci.... 02.11.04, 21:55 No i jeszcze dają mnóstwo szczescia, miłości i radości... ale co komu po takiem szczęściu, radości i miłosci w dziesiejszych czasach! Odpowiedz Link Zgłoś
chrumka1 Re: kobiety boja sie dzieci.... 02.11.04, 22:40 No mi bynajmniej nic. Ja przez szczęcie, radość i miłość rozumiem zupełnie coś innego. Na dzieci mogę sobie co najwyżej na zdjęciu lub w sklepie popatrzeć i się uśmiechnąć mile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: kobiety boja sie dzieci.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.04, 22:16 chcialabym dowiedziec sie o skutkach tri-minuletu?tyje sie po nich?czy ktoras brała je? Odpowiedz Link Zgłoś
madana Re: kobiety boja sie dzieci.... 11.06.05, 14:24 Ktoś, Joanno, chyba strasznie Cię skrzywdził.Żal mi Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symulacrum Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 22:11 pigułki 5 lat, ostatnie 3 to logest (jedyne, które tak naprawdę tolerowałam) obecnie odstawiłam, bo od dłuższego czasu zaczęłam się źle czuć obniżone samopoczucie, uczucie obrzmienia, opuchlizna stóp, zacżątki celulitu, 7 kg do przodu, pojawiły się w ciągu ostatniego roku problemy z naczynkami, pod kolanem wylazł mi żylak bez pigułek dopiero 3 tydzień - zauważyłam mniejszą ociężałość poczekam 3 miesiące, jeśli nie będzie poprawy, to znaczy, że to nie pigułki, zacznę szukać innych "winnych" wcale mnie to nie cieszy, mam dodatkowe problemy z jajnikami i przy hormonach miałam spokój... z pewnością należy męczyć lekarza, domagać się wszystkich badań to silna ingerencja w nasz organizm i nie może być obojętna pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.konstancin.net 29.11.04, 23:47 Gość portalu: ukucie napisał(a): > jedynym powodem dla ktorego moja kobieta wstrzymuje sie od przyjmowania > doustnych srodkow jest jednak lek przed pozniejszymi powiklaniami. Bo powikłania są... Wszystkie leki mają działania uboczne, szczególnie te leki które działają...:) Hormony są źle tolerowane przez wielu pacjentów a przyjmowanie ich latami prawie nie pozostawia szansy na brak jakichkolwiek powikłań/działań niepożądanych. Ale, z drugiej strony jest to praktycznie 100%owa antykoncepcja jeżeli przyjmowane są konsekwentnie - i to jest ich zaletą. Są jednak inne metody - nie tak pewne, ale bez obciążeń. Warto je również rozważyć. Choćby w trosce o środowisko naturalne:) - w Szwajcarii w jeziorach już prawie nie ma ryb - samców, wszystkie kijanki różnicują się w kierunku samic, choć wszystkie ścieki są oczyszczane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: symulacrum Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 22:31 up! Odpowiedz Link Zgłoś
barszczyk75 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 24.02.05, 13:19 jestem przekonana ze pigulki sa niezdrowe i niezle maca w organizmie... mimo tio byl czas w moim zyciu, ze podjelam decyzje o ich zarzywaniu Odpowiedz Link Zgłoś
lidia27 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 28.02.05, 10:01 Ja przez pierwsze trzy miesiace stosowania czułam się dobrze.Ostatnio jednak pojawiły się okropne zawroty głowy i osłabienie.Chyba nie chcę juz eksperymentować na swoim zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
e.day Lekarz. Tylko dobry lekarz... 05.03.05, 13:29 ...który przebada, przepyta, dobierze, a potem będzie kontrolował. Co pół roku. Spojrzy w kartę, zapyta o zrobienie choćby dwumiesięcznej przerwy, uprzedzając przy tym, że co prawda, teraz sugeruje się, że ... , ale jej zdaniem... Gdy widzi taką potrzebę, zaproponuje zmianę tabletek. Upewni się co do palenia, chorób zakrzepowych, zapyta o przypadki pewnych chorób w rodzinie. Sama z siebie przypomni o cytologii raz za jakiś czas. Badanie biustu - palpacyjne, USG - to rzecz oczywista. Mam szczęście mieć taką lekarkę. Wiem, że są tacy, istnieją i pracują. Biorę hormony od kilku lat. Poza minimalnym spadkiem libido w pierwszych dwóch-trzech miesiącach stosowania po zmianie preparatu nie widzę żadnych skutków ubocznych. Wyniki badań - co najmniej bardzo przyzwoite. Jedyny minus - trzeba pamiętać o zażywaniu. Ale i na to są metody :-) Pozdrawiam biorące. Zamierzające brać - niech przed dobraniem pigułki dobrze dobiorą lekarza! Odpowiedz Link Zgłoś
iiiwona Re: Lekarz. Tylko dobry lekarz... 27.03.05, 20:20 Z tego co mowil moj lekarz, przerwe robi sie na minimum 3 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
ironwoman863 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 14.04.05, 17:37 Tabletki... Brałam je zaledwie pół roku, nazywały się Microgynon21. Skończyło się bliźniaczymi guzami w piersi, 4 i 1 cm i bolesnym zabiegiem wycinania tego gówna. I powiem tyle: NEVER EVER AGAIN. Inaczej też można, a ja chce żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica.francuza Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 18.05.05, 15:01 artykuł był ewidentnie reklamą pigułek. mam 24 lata, byłam zawsze zdrowa, do czasu aż zaczęłam brać pigułki o nazwie harmonet. brałam 2 miesiące. skutki : zakrzepica (skrzeplina w żyle głębokiej, połączonej z tętnicą płucną), która o mały włos nie skończyła sie dla mnie śmiercią. A mam 24 lata, cudownego faceta i w życiu nigdy na nic nie chorowałam. nie miałam żadnych chorób zakrzepowych w rodzinie. po prostu ginekolog bez żadnych badań zapisał mi pigułki. a ja tez wtedy bałam się tylko i wyłacznie, że przytyję... nie wierzcie w tę propagandę pigułkową. i nie wierzcie tez w to, że pigułki tzw. III generacji sa lepsze, bo mają mniejszą zawrtość hormonów. mniejsza zawartość hormonów w tabletce nie zmniejsza nawet o 1 % zagrożenia zakrzepicą!! wmawiają Wam jakąś papkę, a skutki odczujecie po latach stosowania, albo odstawienia tych cudownych specyfików, na których bogaca sie firmy farmaceutyczne i większość ginekologów. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 23.05.05, 00:29 powiedzmy to otwarcie: nie każda kobieta może brać tabletki. ze wzgledów zdrowotnych. jeżeli coś jest nie tak, należy przerwać, skonsultować sie z lekarzem ,ewentualnnie zmienić na inne. a przede wszystkim badać sie i domagać się od lekarza regularnych kontroli. jeżeli pojawiaja sie skutki uboczne mamy wybór - rezygnujemy albo nie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ice-tea Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 11.10.05, 10:13 Zgadzam sie z tym, ja prawie poklocilam sie z rodzicami partnera , bo "wymadrzali sie" jakie to onie nie sa swietne, bo jego mama je bierze 24 lata, "uregulowal sie cykl itd. Bardzo duzo czytalam o antykoncepcji hormonalnej, o hormonach, do tego tez sie przyczepili, ze niby za duzo czytam, ze to lekarz powinien mi zapisac itd, a lekarz zapisuje zwykle te na "topie",nie ma czegos takiego jak dobieranie pigulek, bo wszystkie niszcza naturalny cykl i buduja "sztuczny", z dominacja estrogenu, podwyzszona prolaktyna, ogolnie niedoborem progesteronu, moze to byc koszmarne zmeczenie, sennosc,uczucie zimna, mniejsza energia, nagle zmiany nastroju i stany depresyjne, puchniecie, ciagly apetyt, gorszy wzrok, powiekszenie istniejacych zylakow, nie mowiac juz o mniejszym libido i czesto wiekszej klotliwosci przed krwawieniem(nie okresem !) A ze niektore kobiety czuja sie swietnie?Maja takie organizmy, ktore mozna zaprogramowac praktycznie jak sie chce, szczesciary:) ja lacznie pigulki bralam prawie dwa lata w swoim zyciu, najdluzej 8 miesiecy, po ktorych wtedy (3 lata temu) przerwalam na prosbe lekarza na probe i nie mialam pol roku okresu, ale i tak odzylam(dopiero po wzieciu zen-szenia cos sie ruszylo, zastrzyki nie pomagaly, pzreszlam mnostwo badan i poswiecialam na to kupe czasu. Prawie 2 lata nie zabezpeiczalam sie i nie zachodzilam w ciaze (gdyby wszystko bylo ok to bym chyba zaszla nie?) Monika Ps: najbardziej mnie wkurza, jak o pigulkach najwiecej maja do powiedzenia faceci! Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 08.02.06, 13:35 ice-tea napisała: Bardzo duzo czytalam o antykoncepcji > hormonalnej, o hormonach, do tego tez sie przyczepili, ze niby za duzo czytam, > ze to lekarz powinien mi zapisac itd, a lekarz zapisuje zwykle te > na "topie",nie ma czegos takiego jak dobieranie pigulek, bo wszystkie niszcza > naturalny cykl i buduja "sztuczny" Moze to byc koszmarne zmeczenie, sennosc,uczucie zimna, mniejsza energia, nagle zmiany nastroju i stany depresyjne, puchniecie, ciagly apetyt, gorszy wzrok, powiekszenie istniejacych zylakow, nie mowiac juz o mniejszym libido i czesto wiekszej klotliwosci przed krwawieniem(nie okresem !) A czy wiesz, ze większość wspomniancych przez ciebie objawów to np. objawy nadczynności tarczycy, która nagminnie nieleczona występuje u kobiet, hę? Też myślałam, że to tabletki, a tu zonk! Hormony tarczycy w takim wydanie, że leakrz za głowe się zlapał. Takż e- zanim człwoeik powie, że to tabletki, neich się zbada . To o wiele ważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
beretta76 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 30.01.06, 10:40 Polecam plastry transdermalne Evra stosowałam je przez 2 lata. Bardzo skuteczne i praktyczne, żadnych zmian w wadze,libido w normie. Teraz zrobiłam przerwe na 2 dziecko i nie za dobrze sie czuje wróciły bolesne miesiączki, cera pozostawia wiele do zyczenia a cheć uprawiana sexu wrosła 10 krotnie(taki skutek uboczny pozucenia doskonałej metody antykoncepcyjnej :D). Jedyną ich wadą jest wysoka cena, ale warto zaiwestować ... by dziecko mieć wtedy kiedy się jest na to gotowym a nie wtedy kiedy sie "przydarzy"... pozdrawaim serdecznie i gorąco polecam plastry Evra :D Odpowiedz Link Zgłoś
maalza Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 18.05.06, 13:50 Gdy czytam takie artykuły, trafia mnie na miejscu szlag, np (cytat): "Powodem, dla których miliony kobiet na świecie decydują się stosować antykoncepcję hormonalną, jest jej pozytywny wpływ na jakość życia. Usuwając lęk przed niepożądaną ciążą i regulując cykl miesiączkowy kobiety w zdecydowany sposób zwiększają komfort jej życia." Bla bla bla, biorąc pigułki przez 1,5 roku męczylam sie z depresją, infekcjami pochwy, suchością tejże, brakiem libido, nadżerką, pryszczami i w efekcie kłuciem w klatce piersiowej i dusznością. Przerwałam stosowanie hormonalnej antykoncepcji i już nigdy do tego swiństwa nie wróce. Oczywiście, sa kobiety, ktore pigulki znosza znakomicie, regularnie/nieregularnie się badaja i zyje im sie swietnie, ale niestety nasi lekarze i Polska słuzba zdrowia sa daleko w tyle jesli chodzi o postępowanie przy jakichkolwiek zaburzeniach związanych z przyjmowaniem pigułek. Kiedy kobieta bierze pigułki i nic jej nie dolega lekarze sie ciesza, ale gdy pojawi sie lekki kłopot zdrowotny wszyscy rozkładają ręce i nikt nie jest w stanie nic zrobic. O tym jakos nie napisali. Wiem cos o tym, bo biorąc tabletki średnio 2 razy w miesiącu lądowałam u ginekologa (odwiedziłam ich bardzo wielu w moim miescie), skończylam brać 5 miesięcy temu a do lekarza chodze nadal. Czy to rodzaj kpiny? Poza tym artykuł mało konkrenty i golym okiem widac, ze stronniczy. kto zaplacil za jego publikacje, Schering czy inny koncern? Wszędzie tylko kasa, kasa, kasa, a zdrowie ludzi wszyscy maja głęboko w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
walia1 Re: NIGDY WIECEJ TABLETEK 30.05.05, 12:26 Bralam 4 rozne. Oszpecily mi twarz. Spadlo libido. bolesne skurcze w nocy. Slowem swinstwo ktore truje zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1976 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 01.06.05, 22:44 Brałam pigułki 7 lat temu przez 3 lata i wszystko było ok. Teraz próbowałam nowych HARMONET i wystąpiło u mnie: tycie, powiększenie obwodu pasa(na ulotce było ostrzeżenie ale nie myslałam ze będę wyglądać jak w 5 miesiącu ciąży),depresja a co najgorsze spadek libido. Stwierdziłam, że nie będę już na sobie eksperymentować . Odpowiedz Link Zgłoś
joannaoa Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 11.06.05, 16:59 ja też brałam Harmonet, ale krótko bo się bardzo żle czułam - bóle piersi tak ogromne, że nie mogłam podnieść ręki, krwawienia pomiędzy cyklami. Lekarz twierdził, że to ustąpi po kilku miesiącach ale po 4 dałam sobie spokój. dodam, że wcześniej też zażywałam tylko inne Odpowiedz Link Zgłoś
miracle1981 Skutki stosowania LOGESTU 20.09.05, 20:34 Witam! Przez 4 misiące stosowałam "Logest". W pierwszym miesiacu jego stosowania miałam plamienia. Zawsze należałam do kobiet, które niezbyt dobrze znoszą "miesiączki" tzn. miewałam okropne bóle brzucha! Po zażyciu 1 opakowania dostałam okres i byłam zachwycona, ponieważ nie bolał mnie brzuch, krwawienie było skąpe i trwało chyba 3 dni... Ale ... Drogie Panie!!! po połknięciu tego pierwszego opakowania zaczeła mnie strasznie boleć głowa! Chodziłam po lekarzach, bo bóle stawały się nie do zniesienia. Kazali mi robić różne badania, prześwietlenia itp. Lekarze myśleli, że to "zapalenie zatok", innym razem migrena... Ale skończyło się na tym, że któregoś felernego dnia wylądowałam po "Logeście" na pogotowiu, bo z bólu głowy straciłam przytomność! Logest podobno, jak inne leki hormonalne wywołuje jakieś wahania cićnienia tzn. ja jestem niskoćiśnieniowcem i moje ciśnienie po Logeście zaczęło nienaturalnie wzwrastać!!! Te bóle były koszmarne i nie do wytrzymania... Poza tym to byłam rozdrażniona, spadło libido i po tym co przeżyłam od razu po 4 opakowaniu odstawiłam go. Poza tym to wahania nastroju podobno występują dlatego, że hormony zawarte w pigułkach działają na przysadkę mózgową i dlatego kobiety popadają w depresję i złe nastroje.. Postanowiłam sobie, że nigdy już nie będę się faszerować pigułkami! Teraz stosuję z moim partnerem prezerwatywy i pianki plemnikobójcze, które nie dają 100% pewności, że nie zajdę w ciążę, ale jakbyście przeżyły to samo co ja, to teraz robiłybyście to samo... - tylko "gumka";-) Odpowiedz Link Zgłoś
meg84 GŁÓWNY SKUTEK STOSOWANIA PIGUŁEK ANTYKONCEPCYJNYCH 28.06.05, 13:31 Ludzie! Głównym skutkiem stosowania pigułek antykoncepcyjnych ma być BRAK CIĄŻY. Jak komuś bardziej zależy na libido, wadze, cerze itd., a nie na zabezpieczeniu się przed niechcianą ciążą, to niech sobie używa innych odpowiednich do tego środków. Odpowiedz Link Zgłoś
maalza nie mogę sie z tym zgodzić 18.05.06, 13:56 meg84 napisała: > Ludzie! Głównym skutkiem stosowania pigułek antykoncepcyjnych ma być brak ciąży. Jak komuś bardziej zależy na libido, wadze, cerze itd., a nie na > zabezpieczeniu się przed niechcianą ciążą, to niech sobie używa innych > odpowiednich do tego środków. Meg84, nie zgodze się z Toba. Równie dobrze można powiedziec, ze jesli komus najbardziej zalezy na uniknięciu ciązy to moze w ogole najlepej łyknąc sobie szklanke wody zamiast i po krzyku? To wszystko nie jest takie proste jak sie wydaje, jesli bola Cie piersi, masz pryszcze i wypadaja Ci wlosy, libido jest rowne 0, masz grzybice pochwy i boli Cie glowa juz widze, jak chcetnie lecisz do łózka z facetem. Troche empatii kobieto! Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Glowny Skutek Stosowwani Pigulek ANtykoncepcyjnyCH 02.11.06, 06:00 Meg84 ma racje, moja droga - antykoncepcja to spodziewany skutek uzywania pigulek antykoncepcyjnych. Oczywiscie mozemy spodziewac sie przeroznych skutkow ubocznych - czasem niechcianych a czasem mile zaskakujacych. Niwe rozumiem jednakze dlaczego podnoszone sa niechciane skutki pigulki a ignorowana podstawowa jej funkcja - niedopuszczenie do zaplodnienia. Nawiasem mowiac jesli doswaidczasz tych wszystkich dolegliwosci, ktore wymienilas, to moze raczej zyj sobie w celibacie albo zazycz sobie zmiany plci. Od mezczyzn nie oczekuje sie lykania tych pigulek. Odpowiedz Link Zgłoś
more.words Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 23.07.05, 18:02 ok teraz ja cos powiem...pewnie nikt nie doczyta ale warto!!! ok tez bralam harmonet i jeszcze jakies...nie pamietam...ok wygoda jest ... niezaprzeczalnie.... ale...op co sie truc hormonami...kazdy lek hormonalny ma skutki ubocznie... zaczelam stosowac globulki... mniej wygodnie itede...ale tez dobre... co do raka... 1 cm komorka rakowa rozwija sie 10 lat... a kuracja hormonalna <obojetnie jaka> moze to tylko przyspieszyc...nalezy robic badania... nop na obecnosc antygenu raka sutka...jak masz bodajze pow. 25% to lepierj nie bierz tabletek.... jest tyle innych metod... fakt faktem...trudniej o spontaniczny sex gdzies poza domem...ale coz...dla chcacego nic trudnego :D w zyciu wszystko ma swoje plusy i minusy....... trzeba wybierac.... aha...ja zrezygnowalam...bo u mnie w rodzinie jest podwyzszone ryzyko raka... wiecie dziewcztyny...styknie ze np. wasze mamy czy babcie mialy raka.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_tasman Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 11.08.05, 19:47 witam drogie panie!!! PRzez bardzo dlugi okres czsu zazywalam mercilon. Czulam sie swietnie przez caly czas-mialam klopoty z bolesnym okresem i te tabletki mi pomogly. Nie odczuwalam PMS jak i samej mmiesiaczki. Jednak po jakims czasie postanowilam ze przestane je zazywac ze wzgldu na koszty i pozniejsze problemy z zajsciem w ciaze. Musze przyznac, ze po odstawieniu pigulek mam wilczy apetyt i zjadam wszystko ci sie nawinie.Myslalam, ze apetyty mi przejdzie ale nic z tego. W koncu wybralam sie do ginekologa i on powiedzial ze po odstawieniu to normalne i teraz musze ogranczac jedzenie i wiecej sie ruszac!!! Takze jako jeden ze skutkow uboczznych przy stoswaniu tabletek antykoncepcyjnych, lub raczej przy ich zaprzestaniu mmoge z czystym sercem dorzucic wilczy apetyt!! Mam nadzieje ze nie tylko ja mam taki klopot!!! Jesli ktoras z was tez nie moze sobie poradzic z napadami glodow i checia pozerania wszystkiego co sie nawinie to prosze o pomoc!!!!:) Pozdrawiam serdecznie buzki Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia6 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 26.08.05, 14:14 po 7 m stosowania ,dopasowywania ,śr.hormonalnych moja wątroba zaczeła protestować ,poprzez pojawiające sie ataki kolki ,bez obecności kamieni w woreczku ,. wszystkie próby i inne wyniki watrobowe ok.a tu boli. Musiałam odstawić i podleczyć niewydolną watrobę lekami ziołowymi ,na razie mam spokój ale niestety objawu uszkodzenia w postać dolegliwosci bólowych czasem wystepują szczególnie gdy muszę brać leki p.bólowe lub antybiotyk. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 22.09.05, 18:47 Bardzo lubię takie rozważania. Tak się składa, że dla kobiet wszystko jest szkodliwe. Bierzesz pigułki - szkodzą, nie bierzesz zachodzisz w ciążę i rodzisz. Ciąża to jest dopiero szkodliwa. Te różne powikłania,żylaczki, rozwalone wątroby. Wbrew temu co mówią zwolennicy wielodzietnosci (panowie oczywiście!) mamy które wielokrotnie rodziły często są wrakami zdrowotnymi. Rodzisz naturalnie - powiklania z powodu niechlujnie przyjętego porodu, co jest prawie normą. Rodzisz przez cc - jeszcze więcej możliwości powikłań często jelitowych. Usuwasz ciążę - cała gama możliwych powikłań zwłaszcza teraz jak to robią nielagalnie. Stosujesz HTZ w czasie klimakterium - możliwość raka czegoś tam, nie stosujesz - jesteś poważnie zagrożona zawałem itp. itd. Kobiety mają przechlapane i wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
zosiasamosia6 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 26.09.05, 00:53 Kobiety mają > przechlapane i wszystko. no ,to straszne jak to kobiety, w takim razie robią ,ze zyją dłużej od mężczyzn ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 09.10.05, 16:53 A gdzie jest powiedziane, że ciężkie życie oznacza krótkie życie? Odpowiedz Link Zgłoś
cytrynka123 Efekty uboczne są! 09.10.05, 17:47 Własnie się oczyszczam po 5 latach pigułkowania. Nigdy więcej. W trakcie brania nie ma wiekszych zmian, ale w czasie wszystko się odklada. Pojawiły mi się zylaki na nogach, obrzęk łydek, nawracajace grzybice pochwy, niechęć do seksu, suchość pochwy, bóle w okolicach watroby, częstsze migreny, senność, słaba koncentracja. Najbardziej mi dokuczaja dretwiejące łydki i skurcze w nocy. To trucizna, która mami tych, co chcą bez zobowiązan i bezkarnie. Gdy powiedziałam mojemu chłopakowi, że odstawiam, liczylam sie z tym, że może ne byc zachwycony i znajdzie lalę, co to chetnie go wspomoże. Myliłam się. On bardziej mnie docenia i cieszy się z momentów, kiedy sie bzzzzzz, bo to juz nie jest tak częste jak kiedyś. jednoczesnie mam coraz wiekszą ochote na seks i nie mam problemów z nawilżeniem. Chyba wysoka jakość wynagrodziła nam niewielka ilość, a i mocniej się kochamy i nie uciekamy przed "problemem" ewentualnego rodzicielstwa. Choć i tak nie dokładamy dodatkowych staran by sie stać mama i tatą. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Efekty uboczne są! 11.10.05, 11:01 cytrynka123 napisała: > To trucizna, która mami tych, co chcą bez zobowiązan i bezkarnie. > > Bezkarnie. Kara ma być za grzech ? Za uprawianie grzesznego seksu? Czy też karą jest zajście w ciążę ? Odpowiedz Link Zgłoś
florencja29 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 12.10.05, 15:12 Ja pigułki (2-składnikowe( brałam 7 lat. Nie przytyłam, a raczej schudłam, ale za to mam najprwadopodobniej od nich nadciśnienie. Mam 31 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia226 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 29.11.05, 19:23 witam wszystkich i gorąco pozdrawiam! :) ja microgynon biorę już 3 lata, wcześniej brałam cilest. Po tych tabletkach czuję się bardzo dobrze, mam pewność że nie zajdę w niepożądaną ciążę, komfort psychiczny, są tanie (poniżej 10zł). Przyznaję, że przeczytałam wszystkie wasze opinie, niektóre mnie trchę przeraziły! Ja nie po to zażywam doustne środki antykoncepcyjne aby wogóle nie mieć dzieci, tylko aby nie mieć ich teraz-na tą chwilę, kiedy nie jestem jeszcze mężatką, nie mam własnego mieszkania, mam pracę w której zapierniczam za najniższą krajową i mam też wspaniałego chłopaka, z którym mam zamiar się związać na zawsze. Podejmując decyzję o współżyciu od razu poszłam do ginekologa i poprosiłam o tabletki(byłam wtedy jeszcze dziewicą) pani ginekolog zleciła badanie krwi na podstawie czego wypisała receptę. Biorę tabletki 3 lata i nigdy nie miałam żadnej przerwy, czy to źle?????!!! obecnie mam 22 lata i za jakieś 3 lata chciałabym mieć dzidziusia- kocham dzieci i nie wyobrażam sobie gdybym ich mieć nie mogła! pozdrawiam gorąco! :) Odpowiedz Link Zgłoś
beretta76 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 30.01.06, 11:00 sylwia226 napisała: > witam wszystkich i gorąco pozdrawiam! :) ja microgynon biorę już 3 lata, > wcześniej brałam cilest. Po tych tabletkach czuję się bardzo dobrze, mam pewnoś > ć > że nie zajdę w niepożądaną ciążę, komfort psychiczny, są tanie (poniżej 10zł). > Przyznaję, że przeczytałam wszystkie wasze opinie, niektóre mnie trchę > przeraziły! Ja nie po to zażywam doustne środki antykoncepcyjne aby wogóle nie > mieć dzieci, tylko aby nie mieć ich teraz-na tą chwilę, kiedy nie jestem jeszcz > e > mężatką, nie mam własnego mieszkania, mam pracę w której zapierniczam za > najniższą krajową i mam też wspaniałego chłopaka, z którym mam zamiar się > związać na zawsze. Podejmując decyzję o współżyciu od razu poszłam do ginekolog > a > i poprosiłam o tabletki(byłam wtedy jeszcze dziewicą) pani ginekolog zleciła > badanie krwi na podstawie czego wypisała receptę. Biorę tabletki 3 lata i nigdy > nie miałam żadnej przerwy, czy to źle?????!!! obecnie mam 22 lata i za jakieś 3 > lata chciałabym mieć dzidziusia- kocham dzieci i nie wyobrażam sobie gdybym ich > mieć nie mogła! pozdrawiam gorąco! :) Witam!!! Przeczytrałm co napisałaś i zaniepokoiło mnie to ze w ciagu 3 lat lekarz nie zwrócił ci uwagi na to że biorac hormony powinnaś raz na rok dać odpocząć jajnikom i pozwolić im samym "zadziałać" zapytaj swojego lekarza mój lekarz mówi ze ta przerwa powinna trwać 1 miesiąc ale są tez tacy którzy zalecają 3 miesieczny "odpoczynek dla jajników". Piszesz ze chcesz sie zdecydować na dziecko to wspaniale :) , ale po takim długim stosowaniu tabletek bez przerwy moga wystąpic problemy z zajsciem e ciaze. Pozdrawiam serdecznie M. Odpowiedz Link Zgłoś
aziar Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 10.12.05, 20:18 stosowalam tabletki antykoncepcyjne ponad rok i stosowalabym je nadal gdyby nie ich maly feler. to wszystko prawda ze poprawa jakosci zycia, ze prosciej, ze latwiej, ze wygodniej,ze reguluje miesiaczke. Ja jednak musialam przerwac bo moj organizm dziwnie na nie reagowal. regularnie co miesiac w przedostatnim dniu miesiaczki mialam wyjety dzien z zyciorysu. Ogromny bol głowy wymioty i taka slabosc ze nie mialam sil reki podniesc. Uwierzcie to bylo okropne!! poczatkowo myslalam ze to zatrucie ale skad ta regularnosc???poszlam do lekarza,zmaienialam tabletki nie pomoglo.Moj ginekolog powiedzial ze 1 raz spotkal sie z taka reakcja na tabletki. Po odstawieniu tabletek objawy ustaly. Odpowiedz Link Zgłoś
spragnienie Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 07.02.06, 20:29 Ja stsosowalam tebletki trzy lata. Mialam dosyc, zero zainteresowania seksem, migreny, zle samopoczucie... Ostatni rok przetwalam stosujac prezerwatywy, ale osattnio, nienawidzimy ich obydwoje, zaczelismy omijac gumki... Co jest niebezpieczne. Dzidziusia nie hcc ejeszcze miec, wiec biore inne tabletki hormlane. Zobaczymy jak sie po nich poczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ryjek Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 25.07.06, 11:54 spragnienie napisała: Mialam dosyc, zero zainteresowania seksem, > migreny, zle samopoczucie... Ostatni rok przetwalam stosujac prezerwatywy, Żle dobrany lek, też tak miałam Odpowiedz Link Zgłoś
desire084 Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 01.05.06, 22:40 Zastanawiam sie nad jedna rzeczą.... wiem, że przed uzyciem leku trzeba przeczytac ulotkę - przeczytałam, zapoznałam sie z ewentualnymi powikłaniami... Ale lekarz powiedział, że powikłania wystepuja bardzo rzadko i u mnie na pewno ich nie będzie. Mylił sie i to bardzo. "Dzieki" stosowaniu pigułek będę do końca życia mniej sprawna, dlatego, że wystąpiło u mnie zakrzepowe zapalenie żył w lewej nodze. Kolejny uroczy skutek przyjmowania pigułki to guz jajnika, wykryty tylko przypadkiem, podczas leczenia w szpitalu choroby zakrzepowiej. Z tego, co mówili mi lekarze, wynikało, że bardzo dużo kobiet ma po pigułce takie powikłania jak ja, więc nie wiem, dlaczego wszyscy sądzą że pigułka jest taka bardzo bezpieczna. I tak w wieku 22 lat mam usuniety jajnik, oraz żylaki na nodze, nie wspomne juz o tym, że nie toleruję wysiłku, sauny, solarium... Wiec jedzcie pigułki, na zdrowie... Zycze powodzenia. aha dla informacji pigułke przyjmowałam przez rok. Był to preparat Jeanine Odpowiedz Link Zgłoś
ava40 Re: Polecam sterylizację! 02.05.06, 09:12 W Niemczech wykonują ją bez problemu. Lekarki i pielęgniarki są miłe i kompetentne. Nawet w państwowych szpitalach(!). Oczywiście jest to rozwiązanie dla kobiet, które nie chcą mieć dzieciaków w ogóle lub nie chcą mieć ich więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
ice-tea Re: Polecam sterylizację! 13.07.06, 11:25 Czesc! Jestem po 2 porodach,w tym bliźniaki i bardzo bym chciala sie wysterylizowac,ale wiadomo-Polska.Mieszkam w Szczecinie,wiec moze udaloby mi sie to zrobic w Niemczech,z tym, ze nic konkretnego nie znalazlam w Internecie,nie mam tam zadnych kontaktow.Czy moglabys mi doradzic cos w tej kwestii? Najlepiej oczywiscie,aby to bylo jak najblizej Szczecina i zeby tam byli polscy lekarze(slyszalam swojego czasu o Szwedt,ale nawet tam nie mam telefonu). A w którym szpitalu Ty to zrobilas? A moze ktos inny z grupowiczow moglby mi pomoc? Monika GG 5244126 ice-tea@go2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 A skutki NIE-stosowania pigułek sa znane, czy 05.05.06, 20:45 tez moze sa wylacznie pozytywne???? Odpowiedz Link Zgłoś
wzr1 Re: A skutki NIE-stosowania pigułek sa znane, czy 18.05.06, 22:09 Z medycznego punktu widzenia zdrowa kobieta nie ma przeciwskazań do rodzenia dzieci. Raczej u kobiet które urodziły mało dzieci jest większe prawdopodobieństwo raka Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Re: A skutki NIE-stosowania pigułek sa znane, czy 02.11.06, 05:52 wzr1 napisała: Z medycznego punktu widzenia zdrowa kobieta nie ma przeciwskazań do rodzenia dzieci. Raczej u kobiet które urodziły mało dzieci jest większe prawdopodobieństwo raka. No niezle otumanili cie na tej katechezie - gratuluje. :) Z rakiem to juz czyste pranie mozgu - wspolczuje twoim rodzicom. Z medycznego punktu widzenia takze nie ma przeciwskazan by kobieta oddychala - tylk co z tego wynika(?) Najbardziej spodziewanym skutkiem NIE-stosowania pigulek sa niechciane ciaze - to znaczy takie ktorych kobiety najchetniej pozbywaja sie (tabletka nazajutrz, RU486, aborcja). Zachodza w ciaze i poddaja sie aborcjom w wyniku ulegania szatanskim podszeptom takich wlasnie milych osob jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: A skutki NIE-stosowania pigułek sa znane, czy 04.11.06, 00:44 Zanim zaczniesz wspolczuc czyims rodzica oprzyj sie na faktach, a nie na wlasnych uprzedzeniach. A badania wskazuja, ze kobiety, ktore nie rodzily maja wieksza zapadalnosc na nowotwory sutka, a z kazym nastepnym dzieckiem to ryzyko maleje. Ale niektorzy sa tak zaslepieni jadem, ze wszedzie by chcieli weszyc macki KK. Odpowiedz Link Zgłoś
always_askin Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 24.05.06, 20:56 Co do artykułu: jest ewidentnie jednostronny. Szkoda. Wynika z niego, że właściwie wszystkie kobiety mogą brać tabletki, poza ciężko upośledzonymi przypadkami. Czytam tak sobe komentarze do artykułu - nie wszystkie, bardziej wyrywkowo, bo nie mam zbyt wiele czasu - ale uderza mnie w niektórych jedno: tabletki są traktowane jako jedyna metoda zapobiegania ciąży. Kobiety nie biorące pigułek = kobiety, które najwyżej za miesiąc zajdą w ciążę. Zaskakujące... Przecież jest naprawdę dużo metod, z których można powybierać. Ja osobiście nie zdecydowałam się na pigułki, chociaż wiem, że mogłyby być dobre - gdyby tylko nie były dobierane na zasadzie "to się zobaczy". Jednakże za bardzo boję się skutków ubocznych. Nie chcę rozregulowania organizmu, boję się też chorób żył (zagrożenie w rodzinie, które lekarz zupełnie zbagatelizował). Nie mówię, że pigułki są złe. Są czasem fatalne, czasem - super. Ale dobrze, że mam możliwość: dokładnej obserwacji organizmu, używania prezerwatyw, kupowania globulek dopochwowych. Właściwie to łączenie metod daje mi o wiele większy komfort psychiczny, niż gdybym miała martwić się potencjalnymi chorobami albo męczyć z efektami ubocznymi... Ale dobre jest i to, że komuś innemu pigułki dają najlepszy z możliwych komfort :) Byłoby jednak miło, gdyby artykuł był rzetelniejszy. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
moldavia Re: Skutki stosowania pigułek antykoncepcyjnych 27.05.06, 00:10 a ja biorę evrę i nie zauważyłam, żebym po niej przytyła. kosztuje ok. 50 zł :) Odpowiedz Link Zgłoś