ishka 13.02.05, 16:33 :) troche ten artykuł mało aktualny... 5 lat temu dostałam moje pierwsze całodobowe miesięczne soczewki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Rena Soczewki kontaktowe NA NOC IP: *.dsl.scrm01.pacbell.net 14.02.05, 08:29 No ale przeciez nie chodzi u o calodobowe soczewki, tylko o takie, ktore sie zaklada na noc i zdejmuje na dzien. Czy ktos moze wie jak sie nazywaja takie soczewki po angielsku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Soczewki kontaktowe NA NOC IP: *.utah.gov 14.02.05, 18:41 Nazywaja sie ortho-K lenses. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laska Re: Soczewki kontaktowe NA NOC IP: *.netvigator.com 15.02.05, 11:35 i sa niebezpieczne u dzieci - moga powodowac stale zmiany oka (byly przypadki i sprawy w sadzie w Hong Kongu). U doroslych ponoc sa OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Soczewki kontaktowe NA NOC IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.02.05, 11:44 Też to słyszałam ale na razie nie będę się decydować na coś takiego. Wolę zwykłe soczewki kontaktowe. A gdzie kupujecie swoje soczewki? Ja kilka dni temu znalazłam sklep internetowy www.twojesoczewki.com i mają fajne ceny ale trochę się boję kupować w sieci. Co o tym sądzicie? Pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kohol Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.crowley.pl 15.02.05, 11:44 Ja ok. 1 rok temu. Ale są dla mnie za drogie, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: puszek Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 16:50 mam do sprzedania soczewki Focus Night&Day o wartości -3,00 i -3,5 (kupilam spory zapas w USA) a ponieważ znów wyjeżdżam, więc mogę odstąpić po cenie kupna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 16.02.05, 13:58 Podaj proszę ile masz tych soczewek, za ile i jaka jest ich ważność. Podaj też ich rozmiar (średnicę) i czy to pudełka 3 czy 6 sztuk. Odpowiedz na forum albo na mojego maila: pablo.gr@wp.pl Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.05, 21:59 gdzie mozna kupic w Polsce soczewki korygujące? ile kosztują? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.ci.pwr.wroc.pl 06.03.05, 13:48 Polecam soczewki PureVision. Nosiłem dotad Night&Day ale sa duzo drozsze a tak samo dobre. Ja kupuje swoje na www.twojesoczewki.com za 70 zl opakowanie (3 szt). N&D kosztuje tam tez taniej niz gdzie indziej ale koszt okolo 130 zl jest i tak 2 razy wyzszy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagus Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.03.05, 13:13 Ja stosuje O2optix i tez w nich czasami zasypiam, maja taka mozliwosc choć są to zwyczajne soczewki do noszenia dziennego przez miesiąc, ale w związku z tym ze sa zrobione z lepszego materialu niż normalne soczewki i przepuszczaja więcej tlenu do oka, to mozna w nich również spac. Jezeli ktoś ma ochotę nie zdejmować ich na noc, to może to robić przez 6 dni, potem trzeba zdjąc i wymoczyć w płynie. Ja jeszcze tak dlugo ich nie nosiłam bez zdejmowania, ale kilka razy zasnelam w nich przez przypadek i nic mi się nie stało.A kosztują również mniej niż soczewki do ciaglego noszenia przez 30 dni i nocy. Co do kupowania soczewek przez internet to ja bym sie tej metody jakoś nei podejmowała - niegdy nei wiadomo co dostaniesz, a poza tym zanim kupisz soczewki musisz skontaktowac sie ze specjalista . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia soczewki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 22:09 fajnie ze jest cos takiego ale troche pozno ja zaczelam nosic soczewki jak juz udzwignac na nosie okularow nie moglam -6.0 teraz juz -6.5 ale widze zle niedlugo znowu o -0.5 bede zwiekszac wade czekam na 21 rok i wtedy zoperuje oczy musze bo przeciez jestem prawie slepa a mam dopiero 18 lat... a kupuje ac2 dwutygodniowe ale lekarz pozwolil mi je miesiac nosic za 6 szt. place 120zl w lynx optique w geancie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.05, 21:54 Ortosoczewki to prawdziwa rewelacja. polecam je wszystkim krótrkowidzon. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naan Re: Soczewki kontaktowe na noc IP: *.ids.bielsko.pl 16.03.05, 12:16 Gdzie można je kupić? Pytalam w dużym salonie optycznym i w Pordni okulistycznej. Tylko zdziwienie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: Soczewki kontaktowe na noc 16.03.05, 12:49 a po co sa soczewki na noc? żeby lepiej widzieć sny? Odpowiedz Link Zgłoś
kp3033 Re: Soczewki kontaktowe na noc 17.03.05, 22:36 Ortosoczewki można kupić i zbadać się we Wrocławiu,ale nie znam dokładnego adresu.Mam pytanie do Marcina, który je poleca.Na ile poprawiają widzenie, że w ciągu dnia nie korzysta się ze szkieł.Przy moim -3,5,nie wyobrażam sobie,że po paru nocach w ortosoczewkach,nie korzystam ze swoich szkieł w ciągu dnia.W artykule jest też mowa,że wada wraca, gdy przestaje się je nosić.Czy nie można skorygować wady ortosoczewkami na stałe?Jak szybko następuje korekta wady? Odpowiedz Link Zgłoś
daktarin Re: Soczewki kontaktowe na noc 04.10.05, 00:46 Mi poprawiły praktycznie idealnie. Szczególnie w ciągu dnia. Nocą istnieją pewne rozmycia wokół źródeł światła. Ale jest to gra warta świeczki i kasy, którą trzeba wydać. Pozdrawiam wszystkich krótkowidzów. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jankowski Re: Soczewki kontaktowe na noc 05.10.05, 16:29 A ja zachęcam do konsultacji i zakupu soczewek w Polskich Salonach Optycznych - Piękne Oczy. zobaczcie o czym mówie na www.salonyoptyczne.pl Odpowiedz Link Zgłoś
iwka120 Re: Soczewki kontaktowe 27.04.06, 09:14 Hej.. chcialam sie zapytac po cyzm moge odroznic iz soczewka jest na prawej lub na lewej stronie?? co ise stanie jestli wloze soczewke na lewej stronie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ancymonn Re: Soczewki kontaktowe 01.05.06, 21:12 nic złego się nie stanie. Ja kilkakrotnie na początku wkłądam je odwrotnie i od razu praktycznie wyjmowałam. To się wyczuwa od razu. Oko swędzi i masz straszny dyskomfort. Z tego co pamiętam na soczewkach o2optix jest napis, który jeżeli czytasz normlanie patrząc na soczewkę to oznacza, ze mozesz założyc. Jeżeli widzisz lustrzane odbicie to oznacza, że soczewka jets na lewą strone. Spróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś