Dodaj do ulubionych

Przesyłka z USA przez USPS

02.05.08, 22:17
Witam.
Kupiłam sukię wieczorową 10/03/2008 na Ebay'u, sprzedawca wysłał ją
przez USPS. Obecnie ma status: Arrived Abroad

i pojawia się wiadomość: Your item arrived in POLAND at 7:36 AM on
April 28, 2008. Information, if available, is updated every evening.
Please check again later.

Od 28 kwietnia jej status się nie zmienia. Rozumiem, ze jest już w
Polsce ale gdzie? Czy gdy przesyłka zmieni miejsce pojawi się nowy
status i komunikat?
Inna rzecz że sprzedawca mnie już wkurza bo obiecał 10 dni
oczekiwania, a jak widać zaraz będzie 1 miesiąc :(

Obserwuj wątek
    • maciej.sniezek Re: Przesyłka z USA przez USPS 03.05.08, 16:06
      myniek1 napisała:

> Your item arrived in POLAND at 7:36 AM on
      > April 28, 2008. Information, if available, is updated every
      > evening. Please check again later.

Najprawdopodobniej nad Twoją paczką debatują teraz celnicy z poczty
      polskiej:) Zapewne wkrótce dostaniesz od nich informację - a może
      (jak masz szczęście) od razu przesyłkę.
      • myniek1 Re: Przesyłka z USA przez USPS 03.05.08, 18:19
        :( Brzmi przerażająco! Moja kiecka w rękach celników - brrrr
        dzięki za pomoc
        • magswitch Re: Przesyłka z USA przez USPS 10.05.08, 00:02
          To nie wina sprzedawcy ;) Moj rekord oczekiwania na paczke z USA to 10 tygodni.
          Stracilam juz nadzieje, ze w ogole dojdzie . Jednak przesylka dotarla !
        • rrrafal Re: Przesyłka z USA przez USPS 13.05.08, 13:23
          witam
          to nie tak - przesyłka wysyłana z USA przez USPS ma 5 możliwych statusów /kupuje na ebayu od ponad roku i trackuję wszystkie przesyłki i z 5 opcjami się spotkałem/:
          1. przesyłka zostala nadana w urzędzie w stanach /po angielsku jest to jakoś package was accepted ... i jest podana data, godzina i miejsce
          2. Your item left USA - paczka opuścila stany + podana data, godzina i miejsce - miasto gdzie wyleciała do europy
          3. your item arrived in poland - czyli że przesyłka dotarła do PL + data i godzina

i teraz kluczowy moment :)
          4. your item cleared customs - wymarzony status - paczka opuściła cło, czyli została przekazana na oddział pocztowy i jest w drodze do odbiorcy
          albo
          5. niestety niefajna opcja - your item is being processed by customs /czy jakos podobnie/ - paczka poszła do kontroli i możesz spodizewać się listu z urzędu celnego w ktorym proszą o wyjasnienia dot zawartosci, o xero dowodu, rachunek/fakturę etc. to wszystko zawozi się na cło lub wysyła pocztą i trzeba czekac na decyzję.

jeśli masz status 'arrived in poland' tzn że paczka albo leży na cle - ale nie jest kontrolowana - albo jest już w drodze do Ciebie. kilka przesylek z takim statusem do mnie juz dotarło, ale 90 kilka % paczek dociera po statusie 'cleared customs'

wiele zalezy tez od np:
          - czy paczka zostala nadana jako gift czy jako merchandise
          - od nadawcy - czy osoba wysyłała czy firma
          - od zadeklarowanej wartości przesyłki
          - od tego w środku jest jakiś wydruk z rachunkiem, fakturą etc
          Różne opcje mogą powodować różne następstwa - ja zawsze zanim kupię od kogoś po raz pierwszy zadaję kilka pytań nt wysyłki żeby później uniknąć niespodzianek celnych - a cła + vaty to jakies 30% wartości. Czasem to powoduje że nie opłaca się kupować danego przediotu za oceanem

jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz do mnie na @:
          rrrafal@gmail.com

rogal
          • shakal_ek Re: Przesyłka z USA przez USPS 10.04.14, 22:14
            Witam, będąc w Polsce możesz zamawiac i kupować na stronach internetowych w USA i wysyłać do Polski przez DOMA, więcej informacji pod numerem telefonu 793-683-617 lub e-mail sylwia.nowak@domashipping.com . Przykładowe strony na których możecie Państwo zamawiać znajdziecie na www.domashipping.com/pageinternauci.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka