IP: 83.16.115.* 23.09.09, 07:24
Nie miałem zamiaru nic pisać ani tym bardziej dawać tematu do polemiki, ale
wczoraj mnie szlag trafił i postanowiłem przelać swoje żale na ekran monitora.
Od wielu już sezonów w naszym mieście trwa ożywiona dyskusja czy DTŚ-ka ma być
czy nie. Nie wiem skąd te dyskusje ma być i już. Wczoraj jadąc do Katowic
utknąłem w gigantycznym korku na autostradzie więc niewiele myśląc wracając
postanowiłem jechać wspomnianą Drogową Trasą Średnicową. I co i po prostu
świetnie jechało się przyjemnie i szybko no i przede wszystkim bez korków.
Szkoda że jazda skończyła się w Zabrzu. I teraz pytanie dlaczego nie ma jej u
nas choć powinna być?? Że będzie przebiegała przez Centrum a niech biegnie, w
każdym mieście biegnie przez Centrum a w Zabrzu nawet obok osiedla nowo
wybudowanych domków jednorodzinnych. Może ludzie protestują ale jakoś nie
słyszałem o tym. Pomijam fakt, że będąc ostatnio w Pradze jechałem sobie przez
Centrum Starego Miasta wygodnie trzypasmową autostradą. Rozumię że teraz
odezwą się głosy, że czesi się nie znają ani na demokracji ani na budowaniu bo
pewnie nie pozwoliliby na to. Ale pozwolili i bardzo sobie chwalą. Podniosą
się głosy, że tyle mieszkań trzeba wyburzyć. Ano trzeba większość z nich jest
o takim standardzie jak budynek przy Opolskiej, który się zawalił. Poza tym
znam ludzi którzy mieszkali tam i dostali mieszkania zastępcze i teraz mówią
że to była bardzo udana transakcja. I jeszcze jedno odkąd to dobro ogółu jest
mniej ważne od dobra poszczególnych jednostek. Jak widać w Polsce jak na razie
jednostki mogą zablokować wszystko tylko czy z pożytkiem??
Obserwuj wątek
    • Gość: kustek nikt nie dyskutuje na temat czy ma być tylko gdzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 08:11
      Autor: Gość: Straznik IP: 83.16.115.* 23.09.09, 07:24

> Nie miałem zamiaru nic pisać ani tym bardziej dawać tematu do polemiki, ale
      > wczoraj mnie szlag trafił i postanowiłem przelać swoje żale na ekran monitora.
      > Od wielu już sezonów w naszym mieście trwa ożywiona dyskusja czy DTŚ-ka ma być
      > czy nie.

nie miales pisac bo ci to dotad zwisalo, ale wczoraj jechales, i cie szlag trafil (?????) (!!!!!!!)

sluchaj synek, to nie chodzi o to czy DTS ma byc czy nie, bo sprawiasz wrazenie jakbys sie z ksiezyca urwał, ale i wylacznie o to, ktoredy ma biec, i czy jej biegu nie przerwac na obwodnicy, jaka dla Gliwic (wywalczona przez franka) ma byc A-1.

klania sie jeszcze pewne powiedzonko Mosze_nskiego, "zobaczcie co oni nam chcieli zrobic" (oni czyli komunisci) czyli obecni PO_paprańcy.

zachodzi wiec uzasadnione pytanie, dlaczego 18 lat temu bylo tak zle z tym przebiegiem, skoro teraz- kiedy franio lodziarz "dziądzi" jest tak dobrze?
      a moze jest jak z tramwajem?
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,72739,5686461,Falszywe_wladze_Gliwic_likwiduja_tramwaj.html
      "dla jednych wojna to krowa dojna" !!!
      KaPeWu synek?
      • Gość: Straznik Re: nikt nie dyskutuje na temat czy ma być tylko IP: 83.16.115.* 23.09.09, 12:14
        Generalnie mam gdzieś którędy będzie przebiegać byle by była miałem nie pisać
        ale napisałem wolny kraj i nie interesują mnie tramwaje bo nimi nie jeździłem -
        synek to chyba nie do mnie jakoś nie przypominam sobie żebym miał innego ojca .
        Pozdro
    • Gość: gość Re: DTŚ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.09, 09:08
      DTŚ - wygodnie jechać, krócej żyć. W obliczu płatnej autostrady strażnik może
      stać się świadkiem zakorkowanej dtś.Prezydent obiecuje obwodnicę od kilkunastu
      lat, a teraz tworzy dziwoląga pt.wewnętrzna obwodnica miasta. I tak to jest że
      droga zatruje całe miasto, dlatego przezornie przeniesiono stację pomiarów
      zanieczyszczeń na Sikornik :))
      Tylko znowu przedobrzono: ruszyła autostrada i pomiary pogorszyły się. I od tego
      czasu przyrządy pomiarowe są w permanentnym stanie uszkodzenia (wszystko do
      sprawdzenia na stronie)
      • st-ach permanentny stan uszkodzenia, i kwestia odpowiedz. 23.09.09, 10:00
        > Tylko znowu przedobrzono: ruszyła autostrada i pomiary pogorszyły się. I od teg
        > o
        > czasu przyrządy pomiarowe są w permanentnym stanie uszkodzenia (wszystko do
        > sprawdzenia na stronie).

proszę o podanie tej strony, bo nie wszyscy są tak biegli jeśli wziąć pod uwagę internet.
        Frankiewicz (celowo nie piszę Pan by nie napisać Cham) manipuluje faktami i pomiarami zanieczyszczeń oraz ich dopuszczalnych wielkości, aby tym samym odsunąć od siebie brzemię odpowiedzialności za egzystencję (życie) w gliwickim inkubatorze.

Kiedyś cię człowieku (być może dopiero na łożu śmierci) dopadnie widmo ciężkiej zbiorowej odpowiedzialności za skrócone istnienie ludzkie dzięki twojej besmyślnej tępocie.
    • Gość: kawon DTŚ musi powstać IP: *.iitis.gliwice.pl 23.09.09, 14:54
      ...na odcinku Zabrze - A1. I wystarczy. A w planowanym śladzie DTS w
      Gliwicach można zrobić jakąś miejską ulicę - jedna jezdnia, chodniki, latarnie,
      sygnalizacja świetlna, budynki zwrócone do ulicy, z handlem i usługami na
      parterze - po prostu jak w mieście.

> świetnie jechało się przyjemnie i szybko no i przede wszystkim bez korków.
      > Szkoda że jazda skończyła się w Zabrzu.
      A może właśnie dlatego nie było korków? Jak się będzie dało wyjechać na zachód
      na A4, w dodatku ominąwszy płatny kawałek Bojków-Kleszczów to może być trochę
      inaczej. A tranzyt będzie nas zatruwał w centrum, zamiast kopcić wśród pól na A1/A4.
      > w każdym mieście biegnie przez Centrum a w Zabrzu nawet obok osiedla nowo
      > wybudowanych domków jednorodzinnych.
      Jakoś nie zauwazyłem DTS w centrum Chorzowa czy Rudy Śl, w Zabrzu też nie za
      bardzo - a osiedla domków zazwyczaj uważane są za przedmieścia. Za to w
      Chorzowie chcą rozebrać super-nowoczesną kiedyś estakadę bo mają dosyć ruchu
      przez centrum. Estakada była projektowana w tej samej epoce, co przebieg DTŚ,
      tyle że udało się ją wtedy zrealizować.
      I jeszcze jedno - fajnie się mówi, ze trzeba zbudować, trzeba wyburzyć, trzeba
      zrobić budownictwo zastępcze - tylko kto za to zapłaci? Otóż Pan płaci, Pani
      płaci, społeczeństwo płaci, ze znacznym udziałem społeczeństwa Gliwic. Skoro na
      Podium miasto wyłoży ponad 200 baniek, a mieszkańców Gliwic płacących podatki
      jest ok. 160 tys. to znaczy że dobrze ponad 1000 zł z moich podatków pochłonie
      ten pomnik prózności ZF. Nie wiadomo ile będzie wynosił wkład Gliwic w DTŚ, ale
      koszt budowy brakującego odcinka to na dzisiaj ok miliard 200 mln w wariancie
      droższym, ok. 900 mln w najtańszym. Ile pójdzie z moich podatków? A ja, podobnie
      jak mnóstwo ludzi i tak będę na DTS wjeżdżał na pośrednictwem A1 i dopiero DTS.
      Niektórzy, jak ja będą wjeżdżać Pszczyńską, inni przez Rybnicką, wielu przez
      DK88, tak czy inaczej nie skorzystają z odcinka gliwickiego.

Odcinkiem gliwickim DTS będą jeździć:
      - dojeżdżający do pracy w SSE z terenów Zabrza i dalszych (z większości dzielnic
      Gliwic nie warto będzie korzystać z DTŚ żeby wjechać na DK88 - może z Sośnicy
      będzie wygodniej)
      - dojeżdżający do centrów handlowych Forum i Focus z terenów Zabrza i dalszych
      - skracający drogę na zachód na A4 z terenów Zabrza i dalszych

Z powodu pierwszej kategorii użytkowników jestem skłonny jakąś ulicę wybudować
      przez centrum Gliwic, ale nie o parametrach i kosztach proponowanych w wariancie
      1 DTŚ. Pozostali kierowcy mnie nie interesują, wręcz przeciwnie, będą tylko truć
      powietrze. Focus jak dla mnie nie musi powstać (bez DTŚ nie powstanie, obecnie
      wstrzymali budowę - wszystko wskazuje na to, że czekają na rozstrzygnięcie tej
      sprawy), bo jego główny wpływ na miasto to generowanie spalin przez klientów.
      Tranzyt w Gliwicach w ogóle ie powinien mieć możliwości, żeby się pojawić, mogą
      zjeżdżać na A1 i A4 na granicy z Zabrzem.

DTŚ w centrum miasta jest szkodliwa dla Gliwic, długofalowo przyniesie
      więcej szkód niż pożytku. A za pieniądze zaoszczędzone na odcinku A1 - DK88
      należy wykonać porządną obwodnicę (a nie tworzoną ostatnio jednojezdniową protezę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka